Czytałem wiele wątków tego forum i innych stron znalezionych w google co mi namąciło trochę w głowie dlatego zdecydowałem się założyć swój wątek.
Zacznę od tego, że interesuję się żeglarstwem i niedługo wyjeżdżam na chorwację a we wrześniu do Grecji i planuję kupić sobie jakiś zestaw do szybszego przemieszczania się w wodzie. Wiadomo, że najważniejsze są płetwy, ale dodatkowo planuję kupić jeszcze maskę do nurkowania/snurkowania i rurkę.
Zastanawiam się na płetwami długimi na pasek. Kupiłem na chorwację takie buty: http://m1.agitomedia.pl/i...46.532743.2.jpg i zastanawiam się czy kupując płetwy na pasek będa mi one pasowały
Polecacie mi może jakiś konkretny zestaw? tak do 400PLN przykładając największą uwagę płetwom? Styl pływania szybki kraulem po morzu.
Te Twoje z dziurkami po bokach są ok, ale do momentu gdy nie dotkniesz jeżowca bokiem stopy a nie podeszwą. W tych moich kolec musi przebić dwie warstwy materiału, u Ciebie jak masz pecha to kolec wchodzi przez jedną z dziurek i wbija się prosto w ciało. I jest bolesne kuku.
Co do płetw to nigdy nie próbowałem takiego zestawu, ale wydaje mi się, że paski do takich butów to nie da rady - i tak będą nad butem a więc na gołym ciele a to przyjemne raczej nie będzie. A jak zsuniesz je na piętę to zapewne albo spadną, albo przesuną się spowrotem nad but.
Na Chorwację do posnurkowania brałbym po prostu kaloszowe.
Kolce jeżowców wbrew pozorom wcale nie są takie twarde na jakie wyglądają. Są kruche i łamią się zaraz po wejściu w ciało lub.. materiał buta
Co do zestawu - jak na snoorkowanie to pewnie spokojnie wystarczy.
Tylko w tym przypadku odradzałbym zakupy przez net.
Maskę trzeba przymierzyć czy dobrze przylega, i nie uwiera - przyłóż do twarzy i zaciągnij z niej powietrze nosem żeby zrobić podciśnienie - powinna się bez problemu przyssać i trzymać na twarzy, jak nie trzyma to będzie przeciekać.
Płetwy też lepiej założyć - w za ciasnych lub spadających z nogi nie będzie miło.
Najmniej kłopotów sprawi rurka
ptja [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2013, 22:39
Marras napisał/a:
Maskę trzeba przymierzyć czy dobrze przylega, i nie uwiera - przyłóż do twarzy i zaciągnij z niej powietrze nosem żeby zrobić podciśnienie - powinna się bez problemu przyssać i trzymać na twarzy, jak nie trzyma to będzie przeciekać.
to może nie być miarodajne. Za małą maskę też da się przyssać.
Ja bym poradził inny test: przykładać powoli maskę do facjaty i kontrolować, czy kołnierz przylega równomiernie (czy w tym samym momencie na całym obwodzie zacznie dotykać twarzy).
No dobra. Buty które kupiłem to może oodemnie odkupić znajomy. Sam zaproponował. Więc moze lepiej kupić buty plus płetwy? Przyszłościowo i akurat na skałki jako ochrona przed jeżowcami?
Polecicie konkretny model z tych sklepów? Mam mało czasu na zakup i jestem zdezorientowany Wolę chyba kupić z butami ze względu na większą wygodę przy wychodzeniu na skałki.
Ostatnio zmieniony przez ddebny 09-07-2013, 11:24, w całości zmieniany 3 razy
przyłóż do twarzy i zaciągnij z niej powietrze nosem żeby zrobić podciśnienie - powinna się bez problemu przyssać i trzymać na twarzy
Doskonały pomysł. Każda maska w ten sposób przyssie się do twarzy i kilkadziesiąt procent z nich będzie ciekło pod woda.
ptja napisał/a:
Ja bym poradził inny test: przykładać powoli maskę do facjaty i kontrolować, czy kołnierz przylega równomiernie (czy w tym samym momencie na całym obwodzie zacznie dotykać twarzy).
Takie postępowanie niemalże gwarantuje sukces. Posłuchaj tej rady!
Look and feel jest jak trampki, wiec mozna zarowno chodzic po ladzie, zwirowej plazy jak i plywac w pletwach paskowych. Sam takie uzywam do nurkowania w piance.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko