Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mali Losinj w Chorwacji - ktoś był?
Autor Wiadomość
drwaldek 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2010, 22:59   Mali Losinj w Chorwacji - ktoś był?

Witam, za kilka dni wybieram się do Chorwacji do miejscowości mali losinj. Trochę poszperałem w sieci i w sumie znalazłem opisy kilku miejsc nurkowych na stronach:
diveteam.pl/dlugiweekLosinj2010.html
www.diver.hr
Są to praktycznie te same lokalizacje. Czy ktoś był w tym regionie. Które miejsca są najlepsze? Planuję ok. 3 -4 nurków, bo wyjazd rodzinny i trzeba podzielić czas :-) Z jakim centrum warto nurkować?

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2010, 08:27   

Byłem i miło wspominam. Fajne nurki ,kilka wraczków ale najbardziej polecam do oglądniecie "katedry" bo jest unikatowa w słoneczny dzień. Przez sczeliny w skalach wpadaja prominie słońca oświetlając cześć tej dużej podwodnej groty. Widoki super.

Henryk Cieszyński 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 09:29   

byłem parę lat temu , super wspomnienia ze względu na widoczność pod wodą dochodzącą do około 25m , gorsze to te że jeden z uczestników nurkowania wylądował w szpitalu w Puli ale skończyło się wszystko dobrze , malowniczy przejazd przez całą wyspę trzeba zachować ostrożność , jak zobaczysz wraki samochodów w dole to skupienie przychodzi szybko - miłego wypoczynku !

drwaldek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 20:25   

OK. dzięki. W poniedziałek pakuję graty i wyruszam w kierunku słonecznej Chorwacji

Tequas 

Stopień: PłetfalJeziorowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-08-2010, 18:24   

czytałem gdzieś że prócz certyfikatów trzeba wykupić jakieś pozwolenie na nurkowanie w Chorwacji to prawda bo mam zamiar wybrać się na początku września?

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 13:03   

Prawda. Zezwolenie jest na rok

drwaldek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 21:33   Mali Losinj

Witam, po powrocie kilka informacji - może się komuś przyda. Zatrzymałem się w hotelu Aurora. Teoretycznie wg. opisu położony jest w zatoce Cikat w rzeczywistości leży przy małej zatoczce Veli Zal. Sam hotel jest ok. Do centrum nurkowego DSC trzeba było dojechać choć w linii prostej było niedaleko ale niestety linia brzegowa w zatoce Cikat powodowała, że szybkie dostanie się do DSC było mocno utrudnione :-) Obsługa bazy jest milsza przez telefon i email. W przypadku bliższego kontaktu zaczynają tracić swój urok. Łódź mają fajną, przystosowaną do nurków - dwie drabinki, platforma niewiele wystająca ponad poziom wody. Nie to co improwizacja u nas nad Bałtykiem. Gorąco polecam miejsce nurkowe Cathedral. Warto zobaczyć. A teraz negatywy: nawet niewielka fala powoduje, że DSC nurkuje tylko blisko bazy tzw. I strefa. Przez 7 dni mojej bytności miałem co drugi dzień propozycję do udania się w miejsce Krivica. Nurki na które się zapisałem były odwoływane bo nie było wystarczającej ilości chętnych. Niestety dowiadywałem się o tym przed samym nurkiem, po przyjściu do bazy. Nikomu nie chciało się wysłać głupiego SMS'a. Raz namówiłem nienurkujących znajomych do wspólnej wycieczki - ja z żoną nurek a oni na snorkling - w sumie dwie osoby nurkujące i 6 towarzyszących. Niestety zarobek 150 Euro okazał się niewystarczający dla prowadzących bazę (mimo tego, że kilka dni wcześniej deklarował, że wypłynie do lokalizacji w II strefie przy 4 / 6 nurkach - w zależności od miejsca co daje ok 120/180 Euro przy ich cenach za nurkowanie). Jeśli chodzi o kasę to między bajki można także włożyć ceny jakie mają na stronie http://www.diver.hr/index...&id=1&Itemid=6.
Miałem cały sprzęt, od bazy oczekiwałem tylko nabicia butli. Na pytanie o Cathedral z III strefy dostałem informację, że owszem - pływają do III strefy ale tylko w ramach pakietu całodniowego z obiadem i napojami (w przeliczeniu na PLN wyszło jakieś 340 PLN za dwa nurki w tym jeden w jaskini Cathedral a drugi na ściance już w innym miejscu) + jedzenie, napoje - pierwsza butelka w cenie, reszta płatna :-) Pojedynczych nurków w III strefie nie ma (co innego jest na ich stronie). Na pytanie czy coś mi spuści z ceny za posiadanie własnego sprzętu, tak jak to mają w cenniku zaznaczone zasłonił się paliwem i bliżej niesprecyzowanymi kosztami. Cathedral chciałem zobaczyć więc popłynąłem ale do kolejnych dni podchodziłem już z większym luzem. Szukałem ciekawych i nowych miejsc a oferowano cały czas Krivice. W jeden dzień była Bora (zimny silny wiatr od lądu i ten dzień można zrozumieć) pozostałych wycieczek w najbliższe okolice bazy nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć. W przedostatni dzień wynajęliśmy ze znajomymi Taxi bot z fajnym Chorwatem. Według jego opinii są jeszcze dwa inne centra nurkowe w okolicy, z których można skorzystać. Ja byłem z dzieciakami więc zależało mi na tym aby czas mojej nieobecności był jak najkrótszy - ostatecznie wyjazd rodzinny. Jeśli jednak ktoś planuje typowy wyjazd nurkowy w tamte okolice to może warto sprawdzić te pozostałe dwie bazy.
PS. Pozwolenie na nurkowanie wykupuje się na 1 rok jeśli zamierza się nurkować w Chorwacji z niechorwacką bazą nurkową. W przypadku korzystania z usług tubylców takie pozwolenie nie jest wymagane.
Ostatnio zmieniony przez drwaldek 08-09-2010, 21:36, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu