Wysłany: 14-10-2013, 20:19 czy warto kupić taką butlę ?
Witam. Mam zamiar kupić używaną butle, warunek podwójny zawór no i 15 litrów.
Znalazłem butle ale sprzedający twierdzi, że nie wie ile ma lat. przysłał mi zdjęcia i napisał, że chyba butla jest z 98 lub 99 roku. Legalizacja jeszcze rok. Zastanawia mnie też, że butla jest na 200BAR. czy to jest jakiś istotny minus ? zazwyczaj jak nurkuję to i tak nie ma więcej niz 200 bar.
Warto taką butle kupić za ok 600 zł ?
Tak, wiem, najlepiej nową. Niestety nie mam tyle kasy więc albo kupie używkę albo nie będę miał wcale.
mam zdjęcia z których dla mnie nic nie wynika, może ktoś mi pomoże
Ostatnio zmieniony przez stopi 14-10-2013, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co widzę to ciśnienie próby 300bar, pracy 200bar - czyli ok., ciezar 17,5kg.
Za ta cenę za znanym portalu aukcyjnym kupisz młodszą, lżejszą (jeżeli ci zależy). Cena nie powala.
Nie widać znaku CE, jeżeli nie była legalizowana w Polsce może być problem z legalizacja za rok.
Ostatnio zmieniony przez yankes76 14-10-2013, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
U Bubaka możliwe że zalegalizujesz ale to pewnie będzie kosztować więcej niż 40zł. Ja swoją kupiłem za 450zł tyle że grubą bertę 12L . Legalizowana już była więc tylko walnąłem sprawdzenie i legalizację powtórną.
No ja widzę 200bar , gdzie widać że 300?
Ostatnio zmieniony przez connan1973 15-10-2013, 12:50, w całości zmieniany 1 raz
dzięki Konrad , zdjęcie się duże odsłoniło i nie przesunąłem.
No tak 300 to już brzmi uczciwie
Moja 12L waży 13,5kg Sopras próba 300 , bite do 232.
Także odkręć zawór i zerknij ile rdzy wyleci z niej. Przy legalizacji i tak będą do środka zaglądać.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 15-10-2013, 16:45, w całości zmieniany 1 raz
Skoro Polski Dozór Techniczny przejął zbiornik to nie ma problemu.
Tyle że nie warto stosować butli przemysłowej w nurkowaniu. Mam w domu gaśnicę nurkową, kupioną na złomie z atestem. Mogę ją bezpłatnie oddać, tyle że to można kilka razy dla jaj zanurkować, na butli która ma duży minus.
W normalnej eksploatacji to po prostu nie ma sensu. Nie widziałem zaworów podwójnych do butli technicznych, można to poprzerabiać, lecz trud włożony przekracza racjonalność.
Można to było robić pokolenie wstecz czyli 25-30 lat temu, teraz nie ma to uzasadnienia.
(Używałem 10lx150at do tlenu ważyły 19kg, było to 28 lat temu)
to według Ciebie nie jest to butla nurkowa ?
mam znajomego spawacza może by dało radę coś od niego pożyczyć, problem może być z machaniem płetwami bo butle ma chyba wyższe ode mnie i będę zawadzał.
a poważnie
to jest zdjęcie zaworu:
co do wagi to nie wiem o co chodzi, znalazłem nową: "waga około 17,5 kg" Czyli tyle samo.
Ostatnio zmieniony przez stopi 16-10-2013, 15:42, w całości zmieniany 1 raz
Jesteś pewien, że to jest zdjęcie tego samego zaworu z tej samej butli?
Ja tutaj na flaszce widzę siatkę a na pierwszych zdjęciach jej nie ma. I jakoś dziwnie jakość zdjęcia inna...
Też widziałem tą flachę, żaden sekret. Ale jakby to była okazja to w dzień wystawienia nie byłoby jej już na allegro
Na forum ktoś (chyba Krystian się nazywał) sprzedawał flaszkę 10-letnią za 650 zł. Nie wiem czy przypadkiem nie miała 1 zaworu, ale pewien nie jestem.
Zwróc uwage ze ta butla nie jest za młoda...cena tez nie za atrakcyjna...
Moim zdaniem zadna to okazja- lepiej kupić nówkę albo dozbierac i twina uzywkę zakupić.
Kup chłopie normalną butlę typu lekka stalowa faberka 12l albo trochę cięższe alu S080, które kiedyś pójdzie jako stage. Będziesz miał znacznie bardziej stabilną pozycję niż z taką piętnastolitrową banią na plecach, do tego starą.
no 12 była by mniejsza, lżejsza ale trochę tego powietrza za mało, tym bardziej, że nurkuję z osobami które mają 15. To i tak lepiej bo zastanawiałem się nad 18
tamta aukcja już nieaktualna bo jednak ktoś kupił Nie wiem czy ma to związek z tym, że wczoraj umieściłem zdjęcie z aukcji.
no 12 była by mniejsza, lżejsza ale trochę tego powietrza za mało, tym bardziej, że nurkuję z osobami które mają 15. To i tak lepiej bo zastanawiałem się nad 18
tamta aukcja już nieaktualna bo jednak ktoś kupił Nie wiem czy ma to związek z tym, że wczoraj umieściłem zdjęcie z aukcji.
jezeli jestes na etapie ze potrzebujesz wiecej gazu to pomysl o twinsecie
...
jezeli jestes na etapie ze potrzebujesz wiecej gazu to pomysl o twinsecie
jestem na etapie, że potrzebuje co najmniej tyle powietrza co inni z którym jestem pod wodą. Oczywiście twinset byłby idealny ale za 500-600 zł mogę mieć problem ze znalezieniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko