Wysłany: 13-01-2014, 12:39 Jakie płetwy do ćwiczenia na basenie?
Jakie płetwy polecacie do ćwiczenia pływania kraulem, bez sprzętu na basenie? Chodzi mi o coś zwiększającego opory machania nogami pod wodą - widziałem takie dziwne krótkie płetwy treningowe w różnych miejscach ale się zastanawiam, czym się kierować kupując...
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 13-01-2014, 12:44
Yavox napisał/a:
Jakie płetwy polecacie do ćwiczenia pływania kraulem, bez sprzętu na basenie? Chodzi mi o coś zwiększającego opory machania nogami pod wodą - widziałem takie dziwne krótkie płetwy treningowe w różnych miejscach ale się zastanawiam, czym się kierować kupując...
Do pracowania nad stylem IMHO żadnych płetw. Dla spalania, poprawiania kondycji, szybkiego zmęczenia, coś w tym stylu:
http://aquaspeed.com.pl/p...TRENINGOWE.html
a kierować się? Pod kolor oczu?
Warto dołożyć z czasem packi na dłonie
Do pracowania nad stylem IMHO żadnych płetw. Dla spalania, poprawiania kondycji, szybkiego zmęczenia
Nad stylem nie popracuję, bo go nie mam. Czasem biorą mnie skurcze w uda w czasie dłuższych nurkowań i stąd pomysł nad popracowaniem nad kondycją (choć powody są pewnie bardziej złożone, np. niepotrzebne napinanie mięśni w czasie nurkowania pod wodą). Do tej pory jeździłem sobie na basen i robiłem żabką w 1:10 po 2,5km na sesję, ale w ten sposób pracuje tylko część mięśni. Chcę pomachać trochę kraulem, ale niestety nie umiem nim pływać - po kilku basenach zdycham ze zmęczenia, a jak się złapię styropianowej deski i macham nogami, to stoję w miejscu mimo machania Nie chce mi się uczyć kraula, bo nie taki na ten moment jest cel - więc potrzebuję płetw, żeby machając kraulem samymi nogami jednak przesuwać się do przodu, żeby zmęczyć trochę zadek i uda.
[ Dodano: 13-01-2014, 13:30 ]
Pawel_B napisał/a:
Wydaje mi się, że standardy GUE spełniają tylko CZARNE
Nawet, gdyby tak rzeczywiście było - i gdyby dotyczyło to również pływania bez sprzętu na basenie - na razie na szczęście mi się upiecze. Jestem zaledwie sympatykiem, jeszcze nie członkiem.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 13-01-2014, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2014, 13:40
- kaloszowe ( )
- raczej sztywne
- mało zagięte (kąt między piórem a kaloszem; aby nie wyłaziły z wody)
- obcięte odpowiednio (!) aby uzyskać pożądaną częstotliwość i opór (nurkowe są za długie i macha się za wolno (lub za duży opór) a pływackie są za krótkie, za duża kadencja, za mało przypominają nurkowe)
Wysłany: 13-01-2014, 13:52
TomS napisał/a:
nurkowe są za długie i macha się za wolno
Odwrotnie -do freedivigu-duży opór pozwala na wyrobienie kondycji- nie licz km, lecz czas.
Popracuj nad oddechem- to chyba Twój największy problem - brak tlenu powoduje szybkie zmęczenie mięśni.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 13-01-2014, 14:35
Yavox napisał/a:
a jak się złapię styropianowej deski i macham nogami, to stoję w miejscu mimo machania
Moze na początek zacznij od takich kaloszówek jakie masz... Jak już będziesz swobodnie robił 1000m z dechą w rękach bez zakwasów w dniu następnym to sobie kupisz takie pływackie treningowe
Ja zawsze w takich sytuacjach mam problem ze zmuszeniem się do "nieprzyjemnych" ćwiczeń gdy ktoś nade mną z batem nie stoi
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 13-01-2014, 14:36
Yavox napisał/a:
Nad stylem nie popracuję, bo go nie mam.
Więc dołożenie obciążenia, kodowanie nie-prawidłowego jedyne co może przynieść, to opłakane skutki
W Warszawie masz zapewne kilku instruktorów Total Immersion. Ja mogę polecić Roberta Kaźmierczaka - jest także instruktorem nurkowania TDI/SDI, więc na pewno dobierze optymalny dla Ciebie trening i sprzęt.
Lista instruktorów TI:
http://www.ti-europe.com/trenerpl.html
rady osób nigdy nie trenujących pływania, przypominają zasadę "wiódł ślepy kulawego", niż przyniosą jakiekolwiek efekty. Poza zmarnowaniem czasu i pieniędzy, oczywiście
Ostatnio zmieniony przez JacekB 13-01-2014, 14:39, w całości zmieniany 2 razy
Albo jem za dużo kurczaków, albo jeszcze coś innego. Wybiorę się z kamerką na basen w sprzęcie, to się zorientuję - chociaż w podkurczaniu nóg raczej nie upatruję problemu
Albo jem za dużo kurczaków, albo jeszcze coś innego. Wybiorę się z kamerką na basen w sprzęcie, to się zorientuję - chociaż w podkurczaniu nóg raczej nie upatruję problemu
Większość naszego towarzystwa kondycyjno-basenowego pływa w Mares Avanti Superchannel FF (kaloszówki, oczywiście) - dobre i tanie.
Co do koloru, to przeważają żółte, ja się wyłamałam, i mam niebieskie.
Wysłany: 13-01-2014, 18:34
nuras5 napisał/a:
Odwrotnie -do freedivigu-duży opór pozwala na wyrobienie kondycji
Nie, nie jest odwrotnie. W treningu kondycyjnym opór dostosowujesz do możliwości. Zbyt długa płetwa = trening siłowy a nie kondycyjny. Innymi słowy proponujesz początkującemu biegaczowi ciągnięcie tira - wolna i siłowa praca mięśni. Bzdura. Poza tym płetwy free stosowane na powierzchni znacząco obniżają amplitudę ruchu; w przeciwnym razie wyłażą nad wodę. Pomaga pływanie na boku ale to kolejny element do wyćwiczenia a najwyraźniej Adam chce ćwiczyć mięśnie a nie technikę. Technika pozwala płynąć szybciej przy danym wysiłku. Skoro wysiłek jest celem ostatecznym to wysublimowaną technikę można z powodzeniem zaniedbać. Pływanie TI to właśnie taka technika - bardzo energooszczędna, wręcz pozwala zmarznąć w basenie. Co więcej kraul TI opiera się na pracy rąk i tułowia a Adam chce ćwiczyć nogi. Moim zdaniem - nie po drodze.
Yavox napisał/a:
43
No to zapraszam Przy okazji pogadamy
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 13-01-2014, 22:39
TomS napisał/a:
Pływanie TI to właśnie taka technika - bardzo energooszczędna, wręcz pozwala zmarznąć w basenie. Co więcej kraul TI opiera się na pracy rąk i tułowia a Adam chce ćwiczyć nogi. Moim zdaniem - nie po drodze.
Nie. TI to technika pływania - bardzo efektywna, pozwalająca osiągać znakomite wynik tak w sprincie, jak na długim dystansie.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-01-2014, 12:37
krzkus napisał/a:
Czy udało Ci się poprawić w ten sposób czas np. na 100 m ? Ewentualnie o ile.
Po moim pierwszym kursie TI (szkolący jednocześnie Robert Kaźmierczak i Paweł Lewicki) znacznie poprawiło się pływanie na długie dystanse - tzn. męczyłem się po 3 kilometrach, a nie po 3 basenach
Dopiero po drugim poziomie (u Roberta Kaźmierczaka) zauważyłem znaczny postęp szybkości na krótszych dystansach.
Nie jestem w stanie powiedzieć "o ile", bo to było wieki temu.
Jednak nie da się ukryć, że postęp jakościowy po 1 weekendzie jest zaskakująco wysoki.
Wysłany: 14-01-2014, 13:48
krzkus napisał/a:
Czy udało Ci się poprawić w ten sposób czas np. na 100 m ?
Zupełnie tego nie sprawdzałem. Mnie bardziej chodziło o połączenie TI z płetwami i padami na dłonie do pływania w morzu. Niestety od tamtej pory nie bardzo miałem okazję sprawdzić skuteczność - poprawę poruszania się w wyższych falach.
Jakiś czas pływałem w płetwach do free (i incydentalnie w mono) ale dla mnie to nieporozumienie, nie o to mi chodzi w pływaniu. Prawdopodobnie, tak teraz kombinuję, staram się upodobnić wysiłek nóg podczas pływania do jeżdżenia rowerem - podobna wartość obciążenia i kadencji.
BitPump napisał/a:
(szkolący jednocześnie Robert Kaźmierczak i Paweł Lewicki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko