Wysłany: 08-09-2014, 07:41 Pletwy do snurku dla kobiety
Witam,
Szukam pletw do snurkowania dla kobiety, po malym reserczu jestem prawie zdecydowany na
Tusa FF 19. Kupowac czy polecacie jeszcze cos innego i dlaczego, tak do 150zl
pozdrawiam
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2014, 07:58
te Tusy są bardzo fajne. Moja żona jest z nich bardzo zadowolona.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 08-09-2014, 08:49
Przez to rozciecie sa malo wydatne, miekkie i IMHO malo precyzyjne.
Z mojej strony inna sugastia Mares Plana Avanti. Sa rozne modele (HP, Tre, Excell) rozniace sie cena - nieprodukowane juz HP sa najtansze i w zupelnosci wystarczaja.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2014, 08:57
bez przesady. Przez to rozcięcie nie męczą nadmiernie nóg, nie uciekają na boki.
A co znaczy "mniej wydajne". To jak "zwykły proszek". Do nurkowania z butlą faktycznie za slabe. Do free. wychodzenia bardzo szybko (z dużym oporem) też się nie nadają.
Ale do snoorkowania i pływania powierzchniowego? rewelacja. lekkie i pozwalają szybko pływać.
Wysłany: 08-09-2014, 10:08
Nuroslaw napisał/a:
Przez to rozcięcie nie męczą nadmiernie nóg, nie uciekają na boki.
Przez to rozciecie maja duzo gorsza sprawnosc - nie mecza nog, bo nie przekazuja energii. Sam piszesz ze nie nadaja sie do szybkiego plywania ani plywania ze sprzetem. Nie nadaja sie tez do sprawnego plywania w pradzie. Sa po prostu zabawka dla ludzi ktorzy ocieraja sie o snurkowanie raz w zyciu na urlopie w egipcie. Jesli potrzebujesz pletwy majacej posluzyc dluzej, to trzeba kupic cos, klasycznego i sprawdzonego
Ja bede zadowolony jak zona bedzie zadowolona , a w tym przypadku mysle ze mniej meczace pletwy beda lepsze. Jak zacznie nurkowac na pare metrow to i tak bedzie sukces, plywanie po powierzchni sie nie liczy
Wysłany: 08-09-2014, 12:37
azp napisał/a:
a w tym przypadku mysle ze mniej meczace pletwy beda lepsze
Plywanie z rozcietymi pletwami to tak, jak by ktos zmusil Cie do wolnego spaceru poprze ubranie spadajacych spodni - zamiast wytlumaczenie ze mozesz isc spokojnie.
Mniej meczace sa pletwy majace lepsza sprawnosc, tylko zone trzeba przekonac, zeby delikatnie machala nozkami, a nie napier...ala - i tak bedzie szybsza od tych rozcietych.
Ja kupiłem żonie takie :
http://www.moana24.pl/ple...szowe,p301.html
bo mają stosunkowo wąski kalosz, dobry dla kobiecej stopy, idealny kompromis między komfortem a wydajnością, wąskie więc nie obijają się przy pływaniu (dla początkujących), lekkie co jest istotne przy wyjazdach zagranicznych samolotem.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2014, 14:03
Martin, jesteś skażony nurkowaniem i nie rozumiesz potrzeb początkujących
Nie wprawione nogi, będą dłużej bawić się w wodzie z FF9 niż super wypas płetwą. A różnica osiąga jest minimalna dla normalnych warunków.
Mało kto pływa w prądzie itp. Przy czym ta płetwa i tak daje duuuużo więcej niż miałbyś płynąć bez, a w zbyt sztywnych nie dopłynie bo złapie skurcze.
Moja testowała kilka. między innymi Blades i FF9. Została przy FF9 - na jej plażowe warunki są idealne.
Wysłany: 08-09-2014, 14:15
Nie jestem skazony, tylko staram sie zasugerowac optimum - pletwe ktora nadaje sie do kazdych warunkow. Nie rozumiem ograniczania czyis zdolnosci poprzez sugerowanie gorszego sprzetu - tylko dlatego ze twoja zona tez go ma
Skurcze wynikaja z braku kondycji, zlej techniki i naparzania. Wystarczy troszke spokojniej poplywac i nie ma skurczy.
Plywanie z rozcietymi pletwami to tak, jak by ktos zmusil Cie do wolnego spaceru poprze ubranie spadajacych spodni - zamiast wytlumaczenie ze mozesz isc spokojnie.
Mniej meczace sa pletwy majace lepsza sprawnosc, tylko zone trzeba przekonac, zeby delikatnie machala nozkami, a nie napier...ala - i tak bedzie szybsza od tych rozcietych.
tez kiedys je mialem, tez bylem zadowolony. potem przesiadlem sie na tre maresa i jestem niezadowolony ze kiedys cieszylem sie z caravelle . najlepiej poprobowac samemu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko