Wysłany: 23-09-2014, 10:58 AOWD - kiedy można zacząć
Mam takie pytanko. Czy są jakieś formalne wymagania kiedy można zacząć kurs AOWD po skończeniu OWD? Np. wykonanie 10 nurów rekreacyjnych? Po spędzeniu w sumie np. 5h pod wodą w formie rekreacji? Po pół roku etc? Czy to po prostu każde centrum nurkowe / szkoleniowe sobie dobiera wymagania według własnego uznania?
Zdjęcie maski to zawsze może się zdarzyć, ale raczej nie ma czasu na powtórki. To tylko 5 nurkowań i jest dużo nowego. Oprócz tego co wyczytasz w programie szkolenia, na przykład dla mnie odkryciem było, że nurkowie pływają żabką. I żabka w płetwach wcale nie była taka łatwa do opanowania chociaż jest to mój styl preferowany gdy pływam bez sprzętu.
Możesz od razu po zakończeniu OWD.
AOWD PADI trwa 2 dni. 5 nurkowań.
Natępnie zapisujesz się na kurs RESCUE Diver PADI (minimalny wiek "nurka ratownika PADI" 12 lat. Kolejne dwa dni.
Po tych CZTERECH DNIACH nurkowania uzyskujesz NAJWYŻSZY możliwy niezawodowy stopień w nurkowaniu rekreacyjnym wg. PADI.
Oczywiście za tym idą UMIEJĘTNOŚCI na tym poziomie co stwierdzasz na zakończenie każdego kursu Ty jak i Twój instruktor.
Prawda, że proste?
Nie czas pomyśleć aby być jeszcze lepszym i zastać Divemasterem PADI czy instruktorem PADI?
Schemat nauki, trudności ten sam.
Ventr witaj na forum. Nie przejmuj się, będąc początkującym praktycznie nie miałeś szans zadać pytania niewywołującego fali złośliwości. Pisanie na forum-nuras to jak dyskusja o religii, z tym że prawie każdy jest innego wyznania.
Wysłany: 23-09-2014, 15:51
Nie no bez przesady. Pytam czysto teoretycznie. Nie mam zamiaru robić kursów jeden po drugim i nie robić żadnej rekreacji pomiędzy. Co mi z wiedzy jak doświadczenia brak. Nie mam zamiaru skończyć pod wodą.
Pawel71, A żeby walić na tec 40 to jeszcze trzeba zrobić nitrox, deep, pierwsza pomoc i rescue, wiec nie jest to takie hop siup... Swoja droga to jak ktoś planuje nurkowania głębokie i techniczne to właśnie po rescue zazwyczaj kończy sie jego przygoda z rekraacja i zaczyna nowa z nurkowaniem Technicznym. Dalej juz moim zdaniem nie ma co ciągnąc rekreacji czyli DM, no chyba ze ktoś ma aspiracje instruktorskie to wtedy jest to zrozumiale.
Ventr witaj na forum. Nie przejmuj się, będąc początkującym praktycznie nie miałeś szans zadać pytania niewywołującego fali złośliwości. Pisanie na forum-nuras to jak dyskusja o religii, z tym że prawie każdy jest innego wyznania.
Mi to raczej przypomina chodzenie po pijaku z zaslonietymi oczami po polu minowym
Ja zrobiłem po 2 latach ale nie czuje ze ogarnalem wszystko i np mam zamiar teraz ćwiczyć ćwiczyć
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 23-09-2014, 20:08
Wg mnie po OWD powinno się jak najwięcej nurkować. Ale błędem jest czekanie do 50-60 nurkowań.. OWD, 20-30 nurków i AOWD.. Ja robiłem PE po około 60 nurkach i uważam, że deko za późno. Ale to moje prywatne odczucie..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 23-09-2014, 20:10, w całości zmieniany 2 razy
Wg mnie po OWD powinno się jak najwięcej nurkować. Ale błędem jest czekanie do 50-60 nurkowań.. OWD, 20-30 nurków i AOWD.. Ja robiłem PE po około 60 nurkach i uważam, że deko za późno. Ale to moje prywatne odczucie..
Tez jestem tego zdania. Na poczatku kazdy(Ja tez tak mialem)chce zrobic AOWD zaraz po OWD ale jak bedziesz mial rozsadnego instruktora to na 90% odradzi robienie tych kursow jeden po drugim. Najlepiej bedzie ogarnac troche sprzet, ladnie trzymac pozycje, dobrze sie wywazyc, opanowac plywalnosc , zaczac powoli plywac żabą i wtedy po kilkunastu nurkach mozna myslec o AOWD (jedni wczesniej inni pozniej). Nurkowanie na 30m to nie przelewki.
wallace, No to was z błędu wyprowadzę trochę innym myśleniem. Jestem pewien ze właśnie te 90% było by za tym a zęby kursant zaraz po OWD szedł na AOWD. Dlaczego? ano dlatego, ze właśnie na tym kursie, instruktor uczy kursanta, przede wszystkim, zapanowania nad pływalności która jest podstawowa umiejętnością w nurkowaniu, no i do tego jeszcze dochodzą inne ważne umiejętności teoretyczne i praktyczne, ktore tylko i wyłącznie pomogą a nie zaszkodzą.
Ja AOWD robiłem zaraz po OWD i tego nie żałuje. Ale ja jestem trochę "inny"... w dniu ukończenia OWD miale tez ukończony suchy skafander
Ostatnio zmieniony przez stegano 23-09-2014, 20:35, w całości zmieniany 2 razy
wallace, No to was z błędu wyprowadzę trochę innym myśleniem. Jestem pewien ze właśnie te 90% było by za tym a zęby kursant zaraz po OWD szedł na AOWD. Dlaczego?
Dla $$$
[ Dodano: 23-09-2014, 21:29 ]
stegano napisał/a:
Ale ja jestem trochę "inny"... w dniu ukończenia OWD miale tez ukończony suchy skafander
To chyba dosyć niespotykane(delikatnie mowiac),jak sam napisales po OWD nie panuje sie nad plywalnoscia,i w dniu ukonczenia OWD konczy sie kurs na suchy skafander? Nie robiles tych swoich kursow czasami w GB bo to by duzo wyjasnialo, a moze jeszcze lepiej w Egipcie u "beżowego"?
Ostatnio zmieniony przez wallace 23-09-2014, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
wallace, Nie będę komentować twoje toku myślenia, bo i tak wyjdzie na to, ze wszesniej czy później ta kasa trafi do tego samego instruktora
A jedno jest pewne, na 100% dla kasy to Ty poszedłeś do komuni
Wysłany: 23-09-2014, 21:52
Pamiętajmy iż pójście na kurs AOWD nie oznacza automatycznie jego pozytywnego skończenia, czasami instruktor nie zalicza danej części i poleca popracować nad czymś (np nad doskonałą pływalnością). Dopiero po dodatkowych ćwiczeniach powtórnie kursant podchodzi do kursu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko