Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
AOWD - kiedy można zacząć
Autor Wiadomość
Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 10:58   AOWD - kiedy można zacząć

Mam takie pytanko. Czy są jakieś formalne wymagania kiedy można zacząć kurs AOWD po skończeniu OWD? Np. wykonanie 10 nurów rekreacyjnych? Po spędzeniu w sumie np. 5h pod wodą w formie rekreacji? Po pół roku etc? Czy to po prostu każde centrum nurkowe / szkoleniowe sobie dobiera wymagania według własnego uznania?

Maciek0 

Stopień: AOWD +
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 11:11   

W PADI nie ma. Możesz zrobić ciągiem w tydzień OWD + AOWD.

stegano 

Stopień: TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-09-2014, 11:27   

Ventr, Jedyne wymaganie to musisz mieć ukończone 10 lat ;) (AOWD Junior) Jak masz ukończone 15 lat to możesz robić AOWD zaraz po OWD

Ventr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 11:36   

A no to spoko ;)

Czy na AOWD są jakieś ćwiczenia które się powtarzają z OWD? Np. zdjęcie maski, sprzętu pod wodą etc?

Maciek0 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 11:50   

Zdjęcie maski to zawsze może się zdarzyć, ale raczej nie ma czasu na powtórki. To tylko 5 nurkowań i jest dużo nowego. Oprócz tego co wyczytasz w programie szkolenia, na przykład dla mnie odkryciem było, że nurkowie pływają żabką. I żabka w płetwach wcale nie była taka łatwa do opanowania chociaż jest to mój styl preferowany gdy pływam bez sprzętu.

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 23-09-2014, 12:48   Re: AOWD - kiedy można zacząć

Ventr napisał/a:
Mam takie pytanko. Czy są jakieś formalne wymagania kiedy można zacząć kurs AOWD po skończeniu OWD? .....

Czy mogę spytać o szkolenie w jakiej organizacji pytasz?
To ważne bo różnice są BARDZO znaczne.

pozdrawiam

Ventr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 13:10   

Miałem tutaj na myśli PADI

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 23-09-2014, 14:20   PADI - Kursy

Ventr napisał/a:
Miałem tutaj na myśli PADI

Możesz od razu po zakończeniu OWD.
AOWD PADI trwa 2 dni. 5 nurkowań.
Natępnie zapisujesz się na kurs RESCUE Diver PADI (minimalny wiek "nurka ratownika PADI" 12 lat. Kolejne dwa dni.
Po tych CZTERECH DNIACH nurkowania uzyskujesz NAJWYŻSZY możliwy niezawodowy stopień w nurkowaniu rekreacyjnym wg. PADI.
Oczywiście za tym idą UMIEJĘTNOŚCI na tym poziomie co stwierdzasz na zakończenie każdego kursu Ty jak i Twój instruktor.

Prawda, że proste?
Nie czas pomyśleć aby być jeszcze lepszym i zastać Divemasterem PADI czy instruktorem PADI?
Schemat nauki, trudności ten sam.

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 15:04   

Albo jeszcze po AOWD głębokie od razu i wal na TEC 40 po co Ci jakieś tam doświadczenie ...
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 23-09-2014, 15:07, w całości zmieniany 2 razy  

Maciek0 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 15:48   

Ventr witaj na forum. Nie przejmuj się, będąc początkującym praktycznie nie miałeś szans zadać pytania niewywołującego fali złośliwości. Pisanie na forum-nuras to jak dyskusja o religii, z tym że prawie każdy jest innego wyznania.

Ventr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 15:51   

Nie no bez przesady. Pytam czysto teoretycznie. Nie mam zamiaru robić kursów jeden po drugim i nie robić żadnej rekreacji pomiędzy. Co mi z wiedzy jak doświadczenia brak. Nie mam zamiaru skończyć pod wodą.

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 15:53   

Ventr - jak najszybciej, kolejne kroki w edukacji zawsze mile widziane, warto dorzucić do tego eanX. Czasem kurs bywa w pakiecie. Pozdrawiam

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-09-2014, 18:11   

Pawel71, A żeby walić na tec 40 to jeszcze trzeba zrobić nitrox, deep, pierwsza pomoc i rescue, wiec nie jest to takie hop siup... Swoja droga to jak ktoś planuje nurkowania głębokie i techniczne to właśnie po rescue zazwyczaj kończy sie jego przygoda z rekraacja i zaczyna nowa z nurkowaniem Technicznym. Dalej juz moim zdaniem nie ma co ciągnąc rekreacji czyli DM, no chyba ze ktoś ma aspiracje instruktorskie to wtedy jest to zrozumiale.

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 18:40   

Maciek0 napisał/a:
Ventr witaj na forum. Nie przejmuj się, będąc początkującym praktycznie nie miałeś szans zadać pytania niewywołującego fali złośliwości. Pisanie na forum-nuras to jak dyskusja o religii, z tym że prawie każdy jest innego wyznania.

Mi to raczej przypomina chodzenie po pijaku z zaslonietymi oczami po polu minowym ;-)
Ja zrobiłem po 2 latach ale nie czuje ze ogarnalem wszystko i np mam zamiar teraz ćwiczyć ćwiczyć

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2014, 20:08   

Wg mnie po OWD powinno się jak najwięcej nurkować. Ale błędem jest czekanie do 50-60 nurkowań.. OWD, 20-30 nurków i AOWD.. Ja robiłem PE po około 60 nurkach i uważam, że deko za późno. Ale to moje prywatne odczucie..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 23-09-2014, 20:10, w całości zmieniany 2 razy  

wallace 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 20:21   

gazeliusz napisał/a:
Wg mnie po OWD powinno się jak najwięcej nurkować. Ale błędem jest czekanie do 50-60 nurkowań.. OWD, 20-30 nurków i AOWD.. Ja robiłem PE po około 60 nurkach i uważam, że deko za późno. Ale to moje prywatne odczucie..

Tez jestem tego zdania. Na poczatku kazdy(Ja tez tak mialem)chce zrobic AOWD zaraz po OWD ale jak bedziesz mial rozsadnego instruktora to na 90% odradzi robienie tych kursow jeden po drugim. Najlepiej bedzie ogarnac troche sprzet, ladnie trzymac pozycje, dobrze sie wywazyc, opanowac plywalnosc , zaczac powoli plywac żabą i wtedy po kilkunastu nurkach mozna myslec o AOWD (jedni wczesniej inni pozniej). Nurkowanie na 30m to nie przelewki.

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-09-2014, 20:30   

wallace, No to was z błędu wyprowadzę trochę innym myśleniem. Jestem pewien ze właśnie te 90% było by za tym a zęby kursant zaraz po OWD szedł na AOWD. Dlaczego? ano dlatego, ze właśnie na tym kursie, instruktor uczy kursanta, przede wszystkim, zapanowania nad pływalności która jest podstawowa umiejętnością w nurkowaniu, no i do tego jeszcze dochodzą inne ważne umiejętności teoretyczne i praktyczne, ktore tylko i wyłącznie pomogą a nie zaszkodzą.

Ja AOWD robiłem zaraz po OWD i tego nie żałuje. Ale ja jestem trochę "inny"... w dniu ukończenia OWD miale tez ukończony suchy skafander :P
Ostatnio zmieniony przez stegano 23-09-2014, 20:35, w całości zmieniany 2 razy  

wallace 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 21:24   

stegano napisał/a:
wallace, No to was z błędu wyprowadzę trochę innym myśleniem. Jestem pewien ze właśnie te 90% było by za tym a zęby kursant zaraz po OWD szedł na AOWD. Dlaczego?

Dla $$$ :????:

[ Dodano: 23-09-2014, 21:29 ]
stegano napisał/a:
Ale ja jestem trochę "inny"... w dniu ukończenia OWD miale tez ukończony suchy skafander :P

To chyba dosyć niespotykane(delikatnie mowiac),jak sam napisales po OWD nie panuje sie nad plywalnoscia,i w dniu ukonczenia OWD konczy sie kurs na suchy skafander? Nie robiles tych swoich kursow czasami w GB bo to by duzo wyjasnialo, a moze jeszcze lepiej w Egipcie u "beżowego"?
Ostatnio zmieniony przez wallace 23-09-2014, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-09-2014, 21:31   

wallace, Nie będę komentować twoje toku myślenia, bo i tak wyjdzie na to, ze wszesniej czy później ta kasa trafi do tego samego instruktora :D
A jedno jest pewne, na 100% dla kasy to Ty poszedłeś do komuni ;)

mpbc 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2014, 21:52   

Pamiętajmy iż pójście na kurs AOWD nie oznacza automatycznie jego pozytywnego skończenia, czasami instruktor nie zalicza danej części i poleca popracować nad czymś (np nad doskonałą pływalnością). Dopiero po dodatkowych ćwiczeniach powtórnie kursant podchodzi do kursu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu