1.Chciałbym kupić sobie maskę Hollis M1 oraz płetwy Mares Volo Power .
2.Pierwszy własny automat APEKS XTX50 + Octopus XTX40.( a może jakiś Poseidin + XTX50 ? ) Proszę o opinie posiadaczy w/w sprzętów lub merytoryczne za i przeciw.
Maska jest okej(ważna aby pasowała do twarzy)Modele automatów Apeksa też w porządku (popularne ,łatwy serwis).Posejdony to specyficzne automaty(miałem jedne i drugie),tylko ja nie mieszałbym marek bo są niewymienne części serwisowe.Nie można też łączyć pierwszego stopnia Apeksa z drugim stopniem Posejdona.Po co kombinować.Posejdony tylko gdy masz serwis obok(najlepiej gdzie serwisant zjadł zęby na Posejdonach i sam na nich nurkował).Nie wiem czy się przywitałeś
....Posejdony to specyficzne automaty(miałem jedne i drugie),tylko ja nie mieszałbym marek bo są niewymienne części serwisowe.Nie można też łączyć pierwszego stopnia Apeksa z drugim stopniem Posejdona
Wiesz, że gdzieś dzwoni, ale dokładnie nie wiesz gdzie. Niekompatybilność automatów posejdona z innymi automatami (zamienność 1 i 2 stopnia) dotyczy tylko modeli cyklon. Powodem jest wyższe ciśnienie między stopniowe w porównaniu do automatów innych marek. Modele posejdon xstream i jetstream można spokojnie łączyć z innymi, choć zgodzę się, że najlepiej tego nie robić. Serwis tych dwóch modeli również nie wymaga znajomości wiedzy tajemnej Co do cyklona się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności. Jako zagorzały zwolennik posejdona polecam modele xstream i jetstream, jetstream w nowszej wersji MK3 czyli 1 stopniem od xstream. Moim zdaniem tych automatów nie sposób zamrozić.
Wiesz, że gdzieś dzwoni, ale dokładnie nie wiesz gdzie. Niekompatybilność automatów posejdona z innymi automatami (zamienność 1 i 2 stopnia) dotyczy tylko modeli cyklon.
Jesteś tego na 100% pewien? Mogę się mylić, ale II stopień xstream i jetstream mają konstrukcję "upstream" i dlatego w pierwszym stopniu MK3 jest wbuowany zawór bezpieczeństwa któy w przypadku zalodzenia I stopnia nie spodowuje zabokowania (odcięcia powietrza) II stopnia. DLatego ponoć nie powinno się ich mieszać z innymi producentami.
Starsze modele mają zawór bezpieczeństwa w wężu miedzystopniowym, więc można je łączyć z czym się chce (oczywiście 1 stopień musi dawać odpowiednie ciśnienie). W nowszych zawór bezpieczeństwa jest w pierwszym stopniu. Zawsze można "dla spokojności" wkręcić zawór w 1 stopień. Ogólnie przychylam się do tego aby używać 1 i 2 stopnia przystosowanych do współpracy ze sobą. Nie napisze tego samego producenta, bo cyklona zamiennie z np. xtreamem nie wolno używać. W praktyce używałem xstreama z 1 stopniem Beuchat i nie było żadnych problemów.
Weź płetwy Plany Avanti Quattro z gumami a resztą ok
MSC
Nie wierzę, że polecasz Posejdony. .
Mam od lat X-streamy, nie zamieniłabym ich na inne (małe, lekkie), ale Posejdon ma tyle zwolenników co przeciwników.
Co do płetw - zależy, w czym nurkujesz, przymierz płetwy będąc w butach nurkowych (szczególnie w rockbootach może być problem z doborem), ogólnie płetwy Maresa są ok.
Starsze modele mają zawór bezpieczeństwa w wężu miedzystopniowym...
No to się rozumiemy. A wniosek z tego taki, że lepiej ich nie mieszać jak się nie zna szczegółów
makalu [Usunięty]
Wysłany: 03-10-2014, 19:40
marcin7 napisał/a:
choć zgodzę się, że najlepiej tego nie robić.
marcin7 napisał/a:
Zawsze można "dla spokojności"
ple napisał/a:
DLatego ponoć nie powinno się
I właśnie dlatego doskonale wiem gdzie dzwoni.Za dużo niewiadomych dla nowicjusza,i zbyt wiele do sprawdzania na zasadzie :,,sprawdzę czy tak się da".Ja lubiłem Posejdona ,lubię Apeksa.Do Ds4 można praktycznie podłączyć wszystko większości ,,normalnych" producentów.Do Posejdona nie zawsze i nie wszystko.Ot co...Było już wiele razy poruszane.Jednym słowem kup coś ,,apeksopodobnego"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko