Witam po długiej nieobecności. Mam pytanie jaki hotel w Marsa polecacie do snurkowania jeszcze tam nie byłem, ale jak się uda to lecę za tydzień jak ceny spadną. Jeszcze ewentualnie jaka wycieczka jest fajna a nie tylko z opisu organizatora.
Pozdro i czekam na poradę
Kolo Brayki jest Iberotel Lamaya, bardzo dobry, swietnie animacje, rafa faktycznie zajebista, zatoka i mozna z niej wyplynac, bardzo duzo duzo plaszczek na glebokosci 6-10 metrow, widzialem duzego zolwia, mante, kalmary i mnostwo innych ryb, wrocilbym
Do snurkowania polecam Brayka całość zabawy w zatoce, więce nawet jaki wieje jest spoko. Jest też baza nurkowa extra divers - są OK. Blue reef na snurka nie polecam - zanim dojdziesz przez płyciznę do krawędzi rafy to Ci sie odechce pływać Blue reef raczej jako baza noclegowa. 3 will po drugiej stronie ulicy> ale nie ma to większego znaczenia, i tak odbiorą Cię z każdego hotelu. Daj znać jak było po powrocie.
W marsa to tylko i wyłącznie polecam snurki i nurki nad zatoką Abu Dabbab. Jest bez porównania do tej drugiej co do wielkości Corayi. Byłem w Iberotelu Lamaya, hotel świetny ale zatoka (coraya) to nie to samo co Abu Dabbab. Nad Abu najlepszy hotel to hilton nubian i sam się w sierpniu tam po raz drugi wybieram. W Abu codziennie masz żółwia do oglądania a jak wstaniesz wcześnie i trochę szczęścia masz to zobaczysz krowe morską. Generalnie zatoka w porównaniu do Corayi to kilka razy większa jest i wstęp płatny dla osób z poza hiltona lub brayki. Znajomi byli w brayce i jeżeli nie jesteś wymagający co do jedzenia i warunków to możesz atakować.
Często do wykupienia są nurkowania na rafie przy hotelu/bazie nurkowej,czy nie nudzi się ciągłe nurkowanie na tej samej rafie przez 5 dni ,czy lepiej dokupić inne nurki z łodzi?Która rafa w Marsa Alam,przy którym hotelu jest najfajniejsza?
Dokładnie Abu Dabab jest super, nurkowałem tam w paździeniku przez 2 tygodnie. Nie nudzi się, jako baze polecam Blue Ocean przy tej zatoce, biuro mają w Hiltonie. Możesz tam wykupić pakiet no limits i po testowym nurku z guidem nurować do woli. Baza ma kilka zodiaków, którymi za dodatkową opłatą możesz wypłynąć dalej i potem wracać do brzegu, fajne są np jaskinki garden reef. W razie potrzeby w bazie jest guide który mówi po polsku (Amr). Jak potrzebujesz jakieś dokładniejsze info, śmiało pisz!
Wysłany: 14-01-2016, 19:14
Cześć,
właśnie wróciłem z Marsa Alam. Byłem tam zaraz po nowym roku. To był mój drugi w ciągu roku wyjazd na nurkowanie do tej miejscowości.
Z moich doświadczeń wynika, że najładniejsza rafa jest w zatoce Abu Dabab - jest tam hotel Hilton, Marsa Brayka przy hotelu Brayka (tutaj nocowałem i nurkowałem), nurkowałem też na Gabal Al Rosas (zatoka przy hotelu Oriental Bay) oraz na rafie Sharm Shuna przy hotelu Badawya.
Generalnie w Marsa Alam większość ciekawych nurków robisz z brzegu (poza Elphistone i Ras Samadai gdzie płyniesz łodzią), tak więc jak weźmiesz którykolwiek z ww. hoteli to możesz ponurkować na rafie lokalnej lub z centrum nurkowym podjechać na inne miejscówki, jak Marsa Egla, No. 1, Asalaya, Samadai lub Morey.
Polecam bazę 3Will przy hotelu Blue Reef, z nimi nurkowałem podczas obu moich wizyt w Marsa Alam.
Ostatnio zmieniony przez jbrowar 14-01-2016, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 46 Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 273 Skąd: Dżozefów pod Wawą
Wysłany: 17-01-2016, 14:42
Blue Reef i wtedy masz 3Willa na miejscu. A zaraz obok masz genialne Red Sea Diving Safari - Marsa Shagra Eco Village i ich bazę z pakietem No Limit. Na lokalnej rafie możesz nurkować do upadłego, a wierz mi, przez pięć nurkowych dni ambitnych nurkowań nie jesteś w stanie obskoczyć całej rafy. A jakby Ci się znudziło, kupujesz sobie wycieczkę do dalszych lokacji. Jak dla mnie obecnie debeściak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko