Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Butla 15L jaka ??
Autor Wiadomość
seban30 

Stopień: Padi OWD, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2015, 12:26   Butla 15L jaka ??

Witam,
mam zamiar kupić nową butle 15L zastanawiam się jaką kupić.
W tej chwili pływam na skrzydełku xdeep ghost i myślę ze 15 to optymalny wybór. Twina na razie nie przewiduję.
Znalazłem taką w decathlonie ; http://www.decathlon.pl/1...id_4986611.html cena dobra , lecz zero informacji i opini o produkcie.
myśle tez o ;

EUROCYLINDER BUTLA STALOWA 15L/232 BAR Z ZAWOREM PODWÓJNYM (zawór do rozbudowy+rozbudowa)+STOPA, SIATKA, UCHWYT COMFORT (składany) - cena 1300,-PLN/szt.
- FABER BUTLA STALOWA 15L/232 BAR Z ZAWOREM PODWÓJNYM (j/w)+STOPA, SIATKA, UCHWYT COMFORT - cena 1200,-PLN/szt.
- FABER BUTLA STALOWA 15L/200 BAR Z ZAWOREM POJEDYNCZYM (j/w)+STOPA, SIATKA, UCHWYT COMFORT - cena 1220,-PLN/szt.
na co się zdecydować ?????

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2015, 20:08   

Kup najtańszą, mam kilkanaście butli i nie widzę w nich żadnej różnicy.

Butla z Decathlonu o której wspominasz będzie z tego towarzystwa najcięższa. Wazy 19,6kg.

Ma to swoje wady i zalety.

Osobiście mam na nich złożonego twina 2x15:)

Pomyśl jeszcze o Vitkovicach, dają ponoć na starcie długie atesty co zmniejszy Ci koszty przeglądów UDT.
http://forum-nuras.com/vi...light=vitkovice

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2015, 21:43   Re: Butla 15L jaka ??

Polecam vitkovice. Mam, używam i jestem zadowolony. Nabita na butli legalizacja na 10 lat

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 14:39   

steve1973 napisał/a:
Nabita na butli legalizacja na 10 lat

I to największa zaleta. Koszt legalizacji to min 50zł i trzeba ją robić co 2 lata. Jeśli wiele się nie zmieniło Vitkovice mają też dobre ceny.

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 15:00   

Sebastian Szczesniak napisał/a:
Jeśli wiele się nie zmieniło Vitkovice mają też dobre ceny.

i powłokę, którą można zarysować paznokciem....

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 15:10   

I będziemy mieli porysowaną butlę? :)

stegano 

Stopień: TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-06-2015, 15:53   

wiecznychlopiec napisał/a:
Sebastian Szczesniak napisał/a:
Jeśli wiele się nie zmieniło Vitkovice mają też dobre ceny.

Obetnij paznokcie :P

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 15:53   

wiecznychlopiec napisał/a:

Postanowiłem sprawdzić to na moich butlach.... Nie udało się.

seban30 

Stopień: Padi OWD, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 16:28   

steve1973 napisał/a:
Polecam vitkovice. Mam, używam i jestem zadowolony. Nabita na butli legalizacja na 10 lat

Myślałem też o Vitkovicach , ale w sklepach w Poznaniu raczej ich nie wychwalają. Ciekawe czy spowodowane jest to ich kiepską jakością czy może sprzedawcy mają na nie niższą marże i mniej zarabiają??

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 17:35   

seban30 napisał/a:
steve1973 napisał/a:

Myślałem też o Vitkovicach , ale w sklepach w Poznaniu raczej ich nie wychwalają. Ciekawe czy spowodowane jest to ich kiepską jakością czy może sprzedawcy mają na nie niższą marże i mniej zarabiają??

Nie mam bladego pojęcia. Wiem jedno- ja jestem zadowolony

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 22:26   

na jednym twinie mam ecs na drugim vitkowice, powłoka na viktowicach jest bardzo gruba i miekka, na ecs jest cienka i twarda, vitkowice rysują sie od samego patrzenia ;) , zastanawiam sie jak beda wygladały za x nurkowań

na stage wziąłem dirty beast :D nie bedzie takich dylematow
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 10-06-2015, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 22:43   

Z innego wątku o podobnej tematyce:

trzesiek napisał/a:
Trochę butli nurkowych przechodzi przez moje ręce i oczy ;-) , więc poniższy ranking jakości opieram na kilkudziesięciu butlach z datą produkcji z ostatnich kilku lat.
1. Vitkovice
2. Faber
3. ECS

wallace 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 22:53   Re: Butla 15L jaka ??

steve1973 napisał/a:
Jeśli chodzi o butle z przeznaczeniem do nurkowania,to co 2 lata trzeba oddawać do legalizacji.

Sebastian Szczesniak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2015, 23:00   

Niekoniecznie:

1.2. Butle stalowe, aluminiowe i kompozytowe z wkładką stalową w aparatach do nurkowania.

Forma dozoru technicznego - dozór pełny.
Badania okresowe - co 2 lata, z tym, że dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy.

Źródło
http://www.udt.gov.pl/ind...l=&limitstart=1
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 10-06-2015, 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2015, 06:33   Re: Butla 15L jaka ??

wallace napisał/a:
steve1973 napisał/a:
Jeśli chodzi o butle z przeznaczeniem do nurkowania,to co 2 lata trzeba oddawać do legalizacji.

Przerwijmy w końcu ten kuriozalny mit o konieczności legalizacji wszystkich(!) butli nurkowych co 2 lata. Należy jasno wyjaśnić, ze jeżeli butla nurkowa jest NOWA, producent uzyskał i nadal tej butli znak CE a w instrukcji eksploatacji,w tym poprzez nabicie na butli, określił termin ważności legalizacji to ta nowa butla ma ważną legalizację do daty określonej przez producenta!!! Po tym terminie wykonany przegląd będzie ważny 2 lata!!!
Tyle strona formalna.
To, czy konkretny właściciel butli wytrzyma np 10 lat bez jej sprawdzania to zupełnie inna sprawa. Jak nie wytrzyma i, np. po 3 latach, odda butlę do sprawdzenia/ legalizacji to ta nowa legalizacja (i każda następna) będzie miała ważność 2 lata (niezależnie od tego, że wspomniany przegląd i termin ważności tej kolejnej aktualizacji będzie się mieścił w terminie ważności legalizacji określonym przez producenta)
Ostatnio zmieniony przez steve1973 11-06-2015, 07:14, w całości zmieniany 2 razy  

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 11-06-2015, 16:48   

amen :ok2:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-06-2015, 17:33   

steve1973 napisał/a:
Należy jasno wyjaśnić, ze jeżeli butla nurkowa jest NOWA, producent uzyskał i nadal tej butli znak CE a w instrukcji eksploatacji,w tym poprzez nabicie na butli, określił termin ważności legalizacji to ta nowa butla ma ważną legalizację do daty określonej przez producenta!!!

Warto jest sprawdzic tez, na co jest wydana legalizacja. Zeby potem nie obudzic sie z reka w nocniku, jak sie okaze, ze butla z legalizacja na "diving gas" nie jest butla do nurkowania a "tylko" butla do magazynowania gazu do nurkowania. ;)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 11-06-2015, 21:23   

czyli taki plecowy bank powietrza? :zdz:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-06-2015, 21:51   

Cos w tym stylu, tyle ze bez pozwolenia na zamoczenie.

N.p. w niemieckich atestach jest to zazwyczaj oznaczone jako "Atemgerät" a nie "Tauchgerät" i wtedy ma wlasnie przedluzony czas miedzy legalizacjami. Z takim czyms mozesz biegac po gorach, w palacych sie budynkach, ale nurkowac nie mozesz :(
Ostatnio zmieniony przez martin 11-06-2015, 21:55, w całości zmieniany 1 raz  

koval_ 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2015, 22:44   

wolę nurkować z butlą, niż biegać z nią po górach, a tym bardziej po płonących budynkach, to zdecydowanie nie jest dla mnie :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu