Wysłany: 04-02-2016, 21:19 Ocieplenie pod SS neoprenowy Aq...ng Northland
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Kupiłem SS jak w temacie. SS więcej przeleżał niż przepływał - Neopren mięciutki; szczelny; zamek OK; zero przetrać, wytarć itp. Niestety manszety do wymiany - sparciały. Do wymiany również kryza. Po lekturze forum zdecydowałem się na kryzę z neoprenu. Naprawy dokonywać będzie znana "firma spod Wrocławia". Potrzebuję ocieplenia i tu problem - nie śmierdzę groszem. Rozważałem zakup ocieplacza używanego ( o nowym nie ma mowy) ale przeglądając strony z odzieżą polarową znalazłem spodnie oraz bluzę z tzw POLARMAX.
Wg producenta gramatura 500g. Cena spodni i bluzy : 140zł.. Znajoma krawcowa jest w stanie zszyć obie części w formę kombinezonu. Pod to bielizna termiczna. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim materiałem jak POLARMAX 500????
Pozdrawiam
Marek
Wysłany: 05-02-2016, 00:05
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć iż też imałem się rożnych sposobów docieplenia (tanich), żaden nie zdał egzaminu. Z tanich ocieplaczy mogę polecić Kwarka Navy ale będzie to koszt około 800 zł.
Wiek: 63 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 05-02-2016, 01:00
Możesz spokojnie korzystać ze "zwykłej" odzieży polarowej w miejsce "profesjonalnych" ocieplaczy.
Nie musisz nawet zszywać góry z dołem.
Sam w zależności o temperatury wody używam dwóch ocieplaczy polarowych (grubszy i cieńszy) i do tego dodatkowo dwie bluzy z długim rękawem (też grubszą i cieńszą) oraz kamizelkę - łączę to w zestawy wg. potrzeb, czyli temperatury wody i planowanego czasu.
Polar jako ocieplacz jest wygodniejszy od ocieplaczy typu "kołdra", aczkolwiek "kołdra" jest chyba cieplejsza - jak ma być b. zimno i b. długo to używam Waterproof 300g i łączę z kamizelką.
Jednak nawet polar 500 to mniej niż polarowy "koc" firm Kwark lub Bare.
Dlatego sugeruję, od razu kup dwie bluzy, bo przy obecnej temperaturze wody na Piaście, jedna warstwa polaru na tułowiu to będzie mało (zawsze można zwęzić i/lub skrócić rękawy jednej jeśli łączna grubość będzie utrudniała zginanie np. w łokciu przy sięganiu do zaworów).
Pod to koniecznie i zawsze (cały rok) bielizna termoaktywna - może być z Lidla, Biedronki lub Juli.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-02-2016, 08:48
W crush neopren Norten Diver nurkowałem w "piżamce" zrobionej z cieniutkiego polaru na klacie grubość x2 i było w miarę OK. W Decathlon można kupić polarowe "dresiki" - też powinny być OK.
POLARMAX 500 to powinien być gruby polar (ta moja piżama miał 100 a na klacie 2x100) zobacz czy taki gruby spokojnie wchodzi ci pod skafander, neoprenowe skafandry są zwykle skrojone ciaśniej bo nie potrzebują tyle docieplenia.
Jeśli chcesz to moją (182cm wzrostu, 80kg wagi) piżamkę mogę ci dać w prezencie (trzeba by podszyć) tylko koszta wysyłki lub piwo jeśli wpadniesz na Koparki lub Zakrzówek.
Co do bielizny to zamiast niej można użyć też takich leggins'ów do biegania, też są termoaktywne i nieco cieplejsze niż cienka bielizna (gruba bielizna niestety kosztuje).
Mam też parę metrów kwadratowych polara 100, cena do dogadania.
Widziałem że ludzie też nurkowali w takich dociepleniach wojskowych (dostępne np na Allegro), grube to nie jest ale pewnie pod neopren byłoby OK.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 05-02-2016, 08:51, w całości zmieniany 1 raz
Monar, twoje podejscie jest jak najbardziej ok. Wg podobnej metody mam dobry ocieplacz na cieplejsze wody, ale pod trylaminat. Powiedzialbym, ze ta 500 to jest nawet za gruba jak pod neopren.
I nie ma sie cos smiac, ze po taniosci, bo to bardzo dobry sposob. Mam to szczescie, ze moja mama jest doswiadczona krawcowa. Zrobila mi wg wzoru kwarka jego ciensza wersje. Kosztowalo to grosze (nie liczac jej czasu). Marza na produktach super specjalistycznych w tym dla nurkow jest jednak odpowiednio wysoka. Choc prowadzac dzialalnosc trzeba poniesc wiele innych kosztow niz majsterujac w domku.
Ogolnie polecam kwarka za wlasciwosci, kroj i mozliwosc szycia do wymiaru. Kupujac material pod szycie trzeba zwrocic uwage na jego elastycznosc. Co jak co, ale material polartecu tutaj daje rade. Trzeba sie naszukac, zeby znalezc podobny.
Dzięki za rozwijanie tematu. Wracając do SS. Rozmiar mojego SS - 2XL but 45. Sam mam wzrostu 179 i wagi około 95kg ( z brzuszkiem), dość grube uda, stopa 43. Przymierzałem SS i w związku z jego rozmiarem vs. moje wymiary ( raczej XL) mam wątpliwości. Czy neoprenowy SS może być luźny (vs. mokry)? Nogawki SS są ok, gdyż mam mocne uda. Korpus i rękawy w ramionach mają pewien luz. Czy to dopuszczalne???? Co z rozmiarem buta?? Czym skorygować różnicę (45/43) - skarpetami?? Teoretycznie mogę go zwrócić koledze ale szkoda mi SS bo chce za niego 500zł - remont około 400zł. Miałbym SS sprawny za 900zł. Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony przez Monar1971 05-02-2016, 16:28, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 63 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 05-02-2016, 21:07
Suchy może być luźny.
Trylaminat, jako nierozciągliwy, nawet musi mieć sporo luzu. I bardzo się fałduje, zwłaszcza przy cienkim ocieplaczu.
Aczkolwiek rozmiar XXL będzie na Ciebie za duży, może nawet nieco nieprzyjemnie za duży.
Wtedy nieco grubiej się poocielpaj - jak się opływasz to nadmiar luzu nie będzie przeszkadzał.
Sugeruję tylko; napełniaj skafander minimalną ilością powietrza, wręcz nurkuj jak w piance jedynie dodając do skafandra niezbędną dla komfortu ilość gazu.
Kupuj. Nurkuj. Wypróbuj. Poznaj SS.
Lepszy nie całkiem dopasowany suchy niż najlepiej skrojona pianka
I nie podpisujesz cyrografu, za czas jakiś możesz go zmienić...
Skarpety ubieraj grube, ze dwie pary.
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 05-02-2016, 21:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko