Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Donut 22 kontra Wing 25
Autor Wiadomość
Radator 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2016, 22:50   Donut 22 kontra Wing 25

Potrzebuję się dowiedzieć, jakie są Wasze opinie dotyczące tego, co wybrać - winga 25 czy donuta 22 - będę zapewne nurkował głównie z tweenem 2x12 - nie wiem jednak, co lepsze... chodzi o stabilność, pracę powietrza w worku... ktoś coś? Będę wdzięczny.

[ Dodano: 18-02-2016, 19:59 ]
Panowie i panie - potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji - co lepsze, oponka 22 teclina czy wing 25 - a może zdecydować się na Zestaw ZEOS KOMFORT 28/38 z kieszeniami i adapterem? Będę spędzał trochę czasu pod wodą podczas praktyk archeo i potrzebuję czegoś, co pozwoli zagłębić się w jaskiniach... głównie z tweenem. Potrzebuję pomocy w dojaśnieniu - w czym lepsza cyrkulacja powietrza i w ogóle :)

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2016, 18:10   Re: Donut 22 kontra Wing 25

Radator napisał/a:
Potrzebuję się dowiedzieć, jakie są Wasze opinie dotyczące tego, co wybrać - winga 25 czy donuta 22 - będę zapewne nurkował głównie z tweenem 2x12 - nie wiem jednak, co lepsze... chodzi o stabilność, pracę powietrza w worku... ktoś coś? Będę wdzięczny.

[ Dodano: 18-02-2016, 19:59 ]
Panowie i panie - potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji - co lepsze, oponka 22 teclina czy wing 25 - a może zdecydować się na Zestaw ZEOS KOMFORT 28/38 z kieszeniami i adapterem? Będę spędzał trochę czasu pod wodą podczas praktyk archeo i potrzebuję czegoś, co pozwoli zagłębić się w jaskiniach... głównie z tweenem. Potrzebuję pomocy w dojaśnieniu - w czym lepsza cyrkulacja powietrza i w ogóle :)

Jeśli chodzi o Zeos Komfort 28/38, to są zdaje siiię skrzydełka do singla ;-)

Do twina wybrałabym oponkę, zamiast podkowy - moi znajomi bardzo chwalą sobie Tecline 22 SE.

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2016, 22:29   

Do singla wersja komfort jest zbędna, dir + kieszenie.
Twin SE22, Hydros lub inne marki z H na początku, to wyższa półka, ale (podobno) warta swej ceny.
Archeo, jaskinie - brzmi poważnie, czy aby nie porywasz się z motyką na słońce?

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 26-02-2016, 06:07   

Jeśli rozumieć jaskinie jako nurkowanie w przestrzeniach zamkniętych to kawałek ścieżki kariery nurkowej przed tobą. Ale wszystko jest do zrobienia a przede wszystkim wytrenowania. Pływam na Tecline 22 SE i jest ok.

decp01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2016, 07:24   

do 2x12 mam SE22, jestem zadowolony. Po założeniu adaptera uzywałem go tez z 15ką dało radę, chociaż przy 2x12 to optymalny worek.

Radator 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2016, 22:38   

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam 22SE Teclina i powoli dobieram do niego resztę sprzętu. Może i porywam się z motyką na słońce, ale kto, jak nie ja :) Poważnie - uczę się wszystkiego i każda kolejna wyprawa zarówno do zalanych schronów, jaskiń czy zwyczajna praca na wrakach to dobra szkoła. Dzięki za rady. Pozdrawiam

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2016, 02:58   

Radator napisał/a:
...każda kolejna wyprawa zarówno do zalanych schronów...

znam tylko jeden taki (w Czechach) - możesz zdradzić lokalizacje pozostałych?

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2016, 13:49   

Z zalanych schronów to w Polsce raczej jest ich niewiele (a dostępnych "schronów" dosłownie chyba nie ma wcale):
W Warszawie, jako dawnej rosyjskiej twierdzy, chodzi zapewne o "schron" w postaci zalanych częściowo koszar szyjowych fortu nr VII nazywanego obecnie "Zbaraż".
W także dawnej rosyjskiej twierdzy Modlin zlana jest poterna (zagłębiony w ziemi korytarz wykonany odkrywkowo) pod fosą fortu nr XIII "Błogosławie".
W twierdzy Kraków zalana częściowo jest kawerna (wyrobisko i/lub jaskinia dostosowane do użytkowania) przy forcie nr 53a "Winnica".
Z innych podobnych, to w twierdzy Kowno, też rosyjskiej, też jest zalana cześć jednego z fortów i też tam nurkują.
Z nowszych "schronów" to w tzw. MRU zalane są odcinki podziemnych korytarzy, ładnie wybetonowanych oczywiście, po wysadzeniu jednego z odwodnień przez czerwonoarmiejców około/po 1956 roku, lecz obecnie to rezerwat przyrody (taki podziemny oczywiście :) ). Także na MRU jest zalany schron (jego dolna kondygnacja) we wsi Boryszyn, lecz większość pomieszczeń i klatkę schodową zasypano. Zalane są także pomieszczenia pomp fekalii i przyległych zbiorników w wielu schronach MRU, lecz nie wiem nic o nurkowaniu w tych miejscach.
Nie wiem, czy w Polsce są jeszcze jakieś takie zalane nurkowo obiekty, w sensie budowli obronnych służących walce z wrogiem, (a nie ukrycia, np. przeciwlotnicze). Wszak buduje je się tak aby funkcjonowały pod ostrzałem i po częściowym zniszczeniu.

Bardzo jestem ciekaw tego zalanego schronu w Czechach.

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2016, 17:17   

Jagmin napisał/a:
...Bardzo jestem ciekaw tego zalanego schronu w Czechach.

http://www.stranypotapecs...p?lok=802#stavy

Z opisów w necie wynika, że zmienił się tam właściciel i chyba jest teraz trudniej się dostać, a dodatkowo, jak widać wizurka jakaś szpetna ostatnio. Nie miałem przyjemności się tam zanurzyć jeszcze.

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2016, 19:51   

Dziękuję :)
W czestinie piszą tak: Ústí nad Labem - Bunkr (kryt CO)
Po polsku to znaczy: bunkier (ukrycie Cywilnej Obrony),
Architekturę ma faktycznie ciekawą, lecz ze schronami bojowymi łączy go niezbyt wiele.
Wobec tego najbliższe zalane po strop są chyba na Ukrainie :(

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2016, 23:18   

https://www.youtube.com/watch?v=VBkQm7Yh_D8

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu