Google Shrewood Rona. Zobacz jak wygląda. Kup identyczną niefirmową. To tak na szybko.
Bo dłużej i znacznie rozsądniej jest poprzymierzać.
Dziękuję za radę, jednak nie szukam czegoś na chwilę a na znacznie dłużej i oczywiście chcę przymierzyć jednak na chwilę obecną nie wiem które spełniły by moje oczekiwania.
Wysłany: 21-04-2016, 21:44 Re: Dobra maska nurkowa
maggy napisał/a:
nie chciałabym jej co chwila przedmuchiwać.
Bardzo proszę o rady
Przedmuchiwanie ważna rzecz ... kiedys uczyli, że co trzeci wydech do maski ... dzisiaj nie wiem jak uczą ale prawa fizyki się nie zmienily ... owocnych poszukiwań.
Ostatnio zmieniony przez P r o t 21-04-2016, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 22-04-2016, 07:38
P r o t napisał/a:
Przedmuchiwanie ważna rzecz ... kiedys uczyli, że co trzeci wydech do maski ... dzisiaj nie wiem jak uczą ale prawa fizyki się nie zmienily ...
To jakaś rekreacyjna cywilbanda. W obiegu zamkniętym robisz to jak najrzadziej.
Z kolei w takiej wdech i wydech jest cały czas z maski.
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
Miał ktoś może do czynienia z maskami seac? X-frame, bądź zenith.
Mają bardzo ładny design i małą objętość i duże pole widzenia. A i cena jest dosyć interesująca
Ostatnio zmieniony przez maggy 22-04-2016, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-04-2016, 09:56 Re: Dobra maska nurkowa
maggy napisał/a:
Chciałabym taką, która nie będzie parować, a przeciekanie będzie "znośne".
... Bardzo proszę o rady
W celu kupienia maski udać się do sklepu nurkowego, gdzie mają maski nurkowe i coś dopasują. Jednoszybowa jest Ok, a z dwuszybowych coś w stylu Cress Big Eyes lub Mares X-Vision LiquidSkin. Jak twarz mała, to trzeba przymierzyć. Po zakupie należy maskę przygotować do nurkowania, umyć np. płynem do naczyń.
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 22-04-2016, 10:59 Re: Dobra maska nurkowa
maggy napisał/a:
Witam, poszukuję dobrej maski nurkowej na polskie wody do nurkowania ze sprzętem do 40m.
Chciałabym taką, która nie będzie parować, a przeciekanie będzie "znośne"
Bardzo proszę o rady
Nie ma czegoś takiego.
Maska jest dobra tylko wtedy, jak jest dobra dla Ciebie.
Musisz maskę przymierzyć, inaczej to trochę loteria.
Oczywiście - są maski popularne, które pasują dużej części populacji.
Jeśli akurat dla Ciebie będzie odpowiednia jakaś z bardzo popularnych i polecanych masek, jest duża szansa, że inne z takiej listy też będą dobre.
Ja nie mam takiego szczęścia i np. bardzo popularny i chwalony LOOK (dawniej Technisub, obecnie Aqualung) mi nie bardzo pasuje i zawsze cieknie.
Maska to wydatek jak na nurkowanie niewielki, można zaryzykować kupno bez mierzenia, ale jak tylko masz możliwość, to przymierz kilka różnych przed zakupem.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 22-04-2016, 11:10
Jacek Wo napisał/a:
Maska jest dobra tylko wtedy, jak jest dobra dla Ciebie.
Amen.
Jacek Wo napisał/a:
chwalony LOOK (dawniej Technisub, obecnie Aqualung) mi nie bardzo pasuje i zawsze cieknie.
Technisub to zawsze był Aqua Lung.
W masce Beuchat obcięcie z krawędzi uszczelniacza, spowodowało że przestała podciekać.
Oczywiście, że chcę przymierzyć, ale na rynku jest tyle modeli, że nie wiem w które "uderzyć". Jakie są polecane i najczęściej używane
Najczęściej używane maski "na dłużej" to czarne (nie brudzą się, nie żółkną) jednoszybowe (największe pole widzenia) o małej objętości (łatwo oczyścić z wody pod wodą) z prostymi zaczepami paska (nie ma co się zepsuć) i dobrym miękkim uszczelnieniem kołnierza (mniej ciekną). Przykład podałem kilka postów wyżej.
Do tego dochodzą plusy dodatkowe, na które trzeba zasłużyć nieco większym doświadczeniem: np. wielkość maski sprzyjająca chowaniu jej do kieszeni skafandra (maska zapasowa), kształt uszczelnienia kołnierza (żeby nie ciekła za bardzo założona na wierzch na kaptur - przydaje się przy wymianie maski pod wodą, bo szybko można odzyskać widoczność bez potrzeby wcześniejszego upychania wszystkiego pod neoprenem), mocowania ułatwiające wymianę paska gumowego na neopren itp.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 22-04-2016, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiście, że chcę przymierzyć, ale na rynku jest tyle modeli, że nie wiem w które "uderzyć". Jakie są polecane i najczęściej używane
Dokładnie, kupisz jeżeli przymierzysz w sklepie nurkowym u ogarniętego sprzedawcy.
A później w wodzie sprawdzisz czy cieknie
A po kilkunastu nurach okaże się, że już nie cieknie. A za chwilę, że znowu cieknie.
Takie życie.
P.S. Jak kolega wyżej, nie polecam maski Look (Technisub czy Aqualung, to samo), cieknie-nie cieknie, ograniczone pole widzenia. Ja jej używam i będę używać, bo tak mi doradzono wśród masek z możliwością zamontowania szkieł korekcyjnych i pod tym względem dana maska jest Ok.
Jak kolega wyżej, nie polecam maski Look (Technisub czy Aqualung, to samo), cieknie-nie cieknie, ograniczone pole widzenia. Ja jej używam i będę używać, bo tak mi doradzono wśród masek z możliwością zamontowania szkieł korekcyjnych i pod tym względem dana maska jest Ok.
Mi nie cieknie i polecam. Poza tym z cieknięciem to jest tak:
na początku drogi nurkowej "każda" maska cieknie bo jest się przewrażliwionym i każda kropla na nosie drażni i powoduje strach przed utonięciem. Po kilkudziesięciu nurkowaniach, wraz z doświadczeniem i obyciem przestaje ta kropla na nosie przeszkadzać, nie zauważa się nawet drobnego "zalania" i wody w dolnej części maski - maska "sama" przestaje cieknąć
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 22-04-2016, 22:29
wiesiek01 napisał/a:
juwisz napisał/a:
Jak kolega wyżej, nie polecam maski Look (Technisub czy Aqualung, to samo), cieknie-nie cieknie, ograniczone pole widzenia. Ja jej używam i będę używać, bo tak mi doradzono wśród masek z możliwością zamontowania szkieł korekcyjnych i pod tym względem dana maska jest Ok.
Mi nie cieknie i polecam.
Obaj nadinterpretowaliście moje słowa, ja tej maski ani nie odradzam ani nie polecam.
Napisałem - tylko i aż - że mi nie bardzo pasuje.
wiesiek01 napisał/a:
Poza tym z cieknięciem to jest tak:
na początku drogi nurkowej "każda" maska cieknie bo jest się przewrażliwionym i każda kropla na nosie drażni i powoduje strach przed utonięciem. Po kilkudziesięciu nurkowaniach, wraz z doświadczeniem i obyciem przestaje ta kropla na nosie przeszkadzać, nie zauważa się nawet drobnego "zalania" i wody w dolnej części maski - maska "sama" przestaje cieknąć
Co prawda jestem wciąż na początku drogi nurkowej, ale rozróżniam maskę cieknąca od niecieknacej, mam 4 maski, w tym 3 różne - i zapewniam Cię - są miedzy nimi wyraźne różnice. A że nosze wąsy, to każda trochę podcieka. No i to co w słodkiej wodzie jest drobnym zalaniem, w mocno słonej może być już dość niemiłe.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 23-04-2016, 08:58
Jacek Wo napisał/a:
w mocno słonej może być już dość niemiłe.
Albo wąsiki ciap ciap, albo pełna maska jeśli nie masz brody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko