Cześć,
od kilku lat zupełnie amatorsko kilka razy do roku lubię posnorkować w jeziorze. Powolutku kompletuję nieco sensowniejszy sprzęt a zwłaszcza umiejętności. Docelowo planuję skorzystać z kursu, ale na razie jedynie indywidualnie.
Szukam nowych płetw - od wielu lat posiadam płetwy kaloszowe, marketowe Marlin "made in italy". Z racji wyrośnięcia z nich, oraz zmiany wyglądu stopy chcę przesiąść się na płetwy paskowe/regulowane i kupić wygodne buty - stare stały się niewygodne, chciałbym także kupić nieco lepsze, myślę, że zwiększy to docelowo komfort. Nogi mam raczej mocne; pływam głównie kraulem.
Robię powoli research w sieci, ale pozostało kilka pytań:
1. Czy ten sam model płetw ale różniący się wersją: kaloszowa / paskowa ma taką samą charakterystykę, jedynie inne mocowanie? Przykładowo Mares Avantu Superchannel FF / OH.
2. Głównie snorkuję w polskich jeziorach (niewielka głębokość), ale docelowo chciałbym także zacząć nurkować i zacząć schodzić coraz niżej. Chcę kupić płetwy, które wystarczą na kilka lat, będą dość uniwersalne i wygodne. Czy da się dobrać jeden typ płetw czy od razu powinienem iść w osobne komplety (na razie snorkowanie później myśleć o płetwach do nurkowania).
3. Jakie płetwy wybrać? Chcę kupić płetwy paskowe/regulowane na ten moment wstępnie ograniczyłem się do kilku:
a) Mares Avanti Quattro+
b) Mares Avanti Superchannel OH
c) Cressi Frog Plus
a może inne? Czy będą się nadawać do głównie płytkiego snorkowania a później także do zejścia nieco niżej?
różnią się ceną oczywiście, zależy mi zakupie na kilka lat, tak więc jestem w stanie dopłacić do Quattro+.
4. Jakie buty do tego? Jaka grubość neoprenu? Posiadam tanią piankę 3mm firmy Triboard na ciepłe wody, najlepiej byłoby pod tym kątem także buty dobierać. Czy powinny być grubsze od pianki? Czy 3mm wystarczy? Czy warto wybierać model z "wypustką" na mocowanie płetw?
Wysłany: 21-06-2016, 09:32
Mocne nogi, kraul i inklinacje w kierunku freedivingu? Kup płetwy typowo do free: długie i o odpowiedniej charakterystyce.
Nie ma sensu kupować 2 razy...
Dopisek: i kup kaloszowe w takim rozmiarze, żebyś zakładał je z grubymi skarpetami neoprenowymi (będziesz mógł pływać komfortowo też w zimnej wodzie, a taka przecież jest już kilka metrów pod powierzchnią).
A jeśli dużo chodzisz do i z wody, to dokup pasujące do tych skarpet klapki albo buty plażowe, bo skarpety niszczą się od łażenia.
Ostatnio zmieniony przez Fiktor 21-06-2016, 09:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie czuję się aż tak freedriverem (pod 1metrowe płetwy ), raczej szukam czegoś uniwersalnego, co na powierzchni będzie wygodne ale i kilka metrów niżej także.
Z tego co czytałem odpowiednie buty do płetw (z sensowną powierzchnią) powinny być w sam raz także jako buty plażowe. Czy to prawda?
Właśnie preferowałbym buty + paskowe (choćby spróbować) - moja druga stopa jest troszkę mniejszej szerokości niż lewa (po wypadku motocyklowym), mam wrażenie, że but z paskiem lepiej dopasuję.
Dzięki! Od wczoraj zwiedzam to forum wzdłuż i w szerz
To jest właśnie to - chciałbym płetwy na tyle uniwersalne, aby nadawały się do moich - na razie zabaw - ale docelowo także posłużyły trochę. Super abym miał możliwość wejścia w nich tak latem jak i we wrześniu/październiku do wody (zmiana butów na cieplejsze).
Wysłany: 21-06-2016, 11:31
Buty (albo skarpety) miej jedne. Nawet w najgorętsze lato nie będzie Ci za gorąco z ich powodu. Pamiętaj, że pod termokliną jest zimno niezależnie od temperatury na powierzchni.
Wysłany: 21-06-2016, 12:36
Kup te z forum / komis, aqualung Blades za 100:
http://forum-nuras.com/download.php?id=8287
a jak chcesz koniecznie nowe to tańsze i bardzo fajne są Aqualung Express(recka wersji kaloszowej na divzone-sam takich używam).
Do nurkowania kupiłem zaś używane Mares AQ.
Wszystkie, które wymieniłem to duże kobyły, które dopiero pod wodą zaczynają dobrze pracować. Na powierzchni przy lekkim kraulu możesz mieć problem z właściwą pracą nóg więc jeśli nie zależy ci na windach na 10 m to może lepsze byłyby płetwy mniejsze i trochę bardziej miękkie. Moja dziewczyna ma Aq Carawelle i do pracy na powierzchni mogą być lepszym wyborem.
Wygodnie było mi w zapinanych suwakiem Tribord Ibili 5mm w rozmiarze "46/47" (zwykłe buty noszę 45):
https://www.decathlon.pl/...id_8301959.html
jest też wersja 6.5mm w tej samej cenie:
https://www.decathlon.pl/...id_8301089.html
Teoretycznie obie wersje określają do wód 10°-18°, obie mają tą "wypustkę" z tyłu, która zapewne podtrzymuje lepiej pasek.
Przymierzyłem w płetwach
Mares Avanti Superchannel i Mares Avanti Quattro+
Pasowały rozmiary XL, to są największe, but miał ciut odrobinę zapasu z przodu, z boku i tyłu trzymał bardzo dobrze.
Słynne wszędzie Quattro+ kosztują 379zł a młodsze Superchannel-e 249zł. Pasek w Quattro+ zdaje się być znacznie trwalszy, był też prosty, bardzo szybki w obsłudze. Superchannele mają plastikowe elementy, które nie wyglądają aż tak trwale. No ale jak wiadomo pasek można zmienić, także zapewne na ten z Quattro+.
I teraz mam kilka pytań.. Męczę, ale zostanie dla potomnych.
1. Czy wybrać buty 5mm czy 6.5mm ? Jak chodzi o buty skoro kolega wyżej pisze, że wystarczą jedne to i chętnie próbowałbym swoich sił we wrześniu/październiku(?) może o ile to realny pomysł. Musiałbym dokupić kaptur i rękawiczki, a i pewnie moja pianka nie da rady (3mm podstawowa letnia), może wystarczy do środka dodatkowa warstwa kamizelka - choć pewnie koniec sierpnia i wrzesień zweryfikują moje pomysły
2. Czy warto ponad 100zł więcej dopłacać do Quattro+? Czy ktoś pływał, może porównać? A może jeszcze taniej ( 219zł ) za: Cressi Frog Plus ?
EDIT:
Piotr Stańczuk, nie zauważyłem wcześniej posta - zaraz sprawdzę temat, dzięki za polecenie. Nowe Express-y w cenie podobnej co Superchannel Maresa. Za to Carawelle faktycznie tańsze.
[ Dodano: 22-06-2016, 13:24 ]
OK - jestem po zakupach i pierwszym teście w jeziorku. Wpis dla potomnych .
Wybrałem buty Tribord Ibili 6.5mm za namową Fiktora - dzięki! Nawet dziś za dnia (dość ciepło) wcale za gorąco nie było - w sam raz
Wybrałem płetwy Mares Avanti Quattro+, wersja XL czarna (tylko ten kolor był w Deca). Z tego co widzę to cena nawet dobra, bo na Ceneo, eBay-u z tego co widzę raczej wyższe ceny.
Płetwy super pasują z butami, w sklepie oczywiście wszystko przed zakupem też sprawdziłem. Minusem może być kolor, ponieważ są kiepsko widoczne pod wodą. W pierwszym momencie wydały się zdecydowanie twardsze od moich poprzednich płetw marketowych (tamte przy 3 metrach były praktycznie już za miękkie) , jest to odczuwalne zwłaszcza na powierzchni (ktoś nawet na którymś forum pisał, że na powierzchni "pluskają"). Pod wodą (na razie miałem możliwość sprawdzenia jedynie niewielkich głębokości prawie przy powierzchni) są nadal dość sztywne, ale zdecydowanie efektywne. Myślę, że do twardości się przyzwyczaję no i powinny być dobre na docelowe "właściwe" nurkowanie.
Ostatnio zmieniony przez arturooo3 21-06-2016, 13:10, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko