Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarnogóra - czu ktoś tam nurkował?
Autor Wiadomość
Szrejk 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2005, 15:19   Czarnogóra - czu ktoś tam nurkował?

Cześć, witam wszystkich po znacznej nieobecności na Forum. Mam pytanie czy ktokolwiek nurkował lub słyszał cokolwiek o nurkowaniu w Czarnogórze, Wybiram się tam latem w okolice Ujcina i Baru, roczne pozwolenie na nurkowania kosztuje podobno 30 Euro, ale poza tym nic więcej nie słyszałem.
pozdrawiam Wszystkich

kraknur 

Stopień: Staff Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2005, 16:27   

Zajrzyj na ten adres - znalazłem go przypadkiem
http://www.nurkowanie-czarnogora.com.pl/

Jednocześnie nie wiem jak i co bo z nimi nie nurkowałem - ale jeżeli będziesz niedaleko - to czemu nie ;-) Niestety nie znam miejscowości w Czarnogórze więc nie wiem jak daleko od nich będziesz

Szrejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2005, 16:46   

Wielkie dzięki, czekam na następne posty i pozdrawiam.

ArturS 

Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 04-04-2005, 15:49   

Rafał jak uda Ci się uzbierać więcej informacji to daj znać prosze. Wybieram się tam z rodzina na początku lipca i właśnie mam dylemat czy zabierać szpej ;-))

A czy ktokolwiek z forumowiczów "moczył" się w czarnogórze ? Czy przepisy odnośnie nurkowań są identyczne jak w Chorwacji czy raczej łagodniejsze ? ;-) Chodzi o wysokie opłaty za nurki np z brzegu bez udziału baz nurkowych. Jade z dzieciakami dlatego nastawiam się najwyżej na kilka podwonych chwil ;-))

pozdrawiam
artur

Szrejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2005, 11:00   

Ja też jadę z rodziną i kilkoma znajomymi, mamy w planie kilka nurków w okolicy Ujcina i Baru. Kwatery zarezerwowałem poprzez przedstawicielstwo b. podróży w Polsce patrz na:www.czarnogora.webpark.pl. W Ujciniu znalazłem bazę nurkową :http://www.uldiving.com. To tyle co wiem na dziś i jadę na pewno. Z ciekawostek to to że podróż do Belgradu przez Węgry a w Belgradzie o 23:00 pakujemy samochody na pociąg i nyny do kuszetek. Rano o 8:00 jesteśmy w Barze - nie musimy prtzedzierać się przez góry. Pociąg załatwia podane powyżej biuro podróży. Ceny są bardzo przystępne 50 Euro z a samochód i 25 od osoby W OBIE STRONY!!!
Pozdrawiam

Tomek P. 

Stopień: Rescue
Wysłany: 05-04-2005, 13:52   

Nurkowaliśmy w Czarnogórze w ubiegłym roku na wakacjach. Oczywiście okolice Ulcinji, Bar i Budwy. Te dwa ostatnie miejsca znam tylko z opowieści kolegów i z tego co opowiadali tam warto zanurkować. W Ulcini w okolicach zamku jest fajne miejsce na nocnego nura (dużo ryb). Wszystko załawialiśmy na własną rękę i raczej na miejscu. Centrum nurkowe w Ulcini generalnie mało kompetentne (wraki - których nie potrafili wskazać :roll: ). W Budwie są 2 fajne ścianki do głębokości ok. 50-60m. Zezwolenie wykupywaliśmy, ale nikt tego nie kontrolował. Z nabijaniem butli nie wiem jak jest bo mieliśmy własną sprężarkę. Podróż minęła w miarę przywzwoicie ... choć pomysł z pociągiem i kuszetkami jest niezły :wiggle:

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2005, 10:46   

Witam :razz:
W Czarnogórze byłem 2 tyg. w 2002r. i 1 tydz. w 2004r. najlepiej wspominam nurki w zatoce Kutorskiej - trochę gordsza widoczność ale nadal cudo w stosunku do naszych wód, natomiast dużo życia i w tym kraby wielkości tależa na głębokościach kilku metrów. butle biłem w Barze a nurki organizowane prywatnie z wypożyczonej łodzi rybackiej a najczęściej z brzegu. Zezwoleń nie załatwiałem - nurkowałem bez i nikt się nie czepiał.
Pozdrawiam

Szrejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2005, 11:48   

Wszystko to brzmi bardzo zachęcająco - tak jak w "dawnej" Chorwacji. Dzięki za informacje i czekam na następne.

Artur Scholz 

Stopień: Instr, TMX, FullCave
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2005, 04:17   

W zeszłym roku w czerwcu odwiedziliśmy Czarnogórę. Kilka dni spędziliśmy w miejscowości Bigova (tam gdzie Marek Grządziel prowadzi swoją bazę - http://www.nurkowanie-czarnogora.com.pl). Nurkowania organizowaliśmy sami zwiedzając przy okazji okolice. Nie mieliśmy jednak zbyt wiele szczęścia i miejsca, w których nurkowaliśmy delikatnie mówiąc były takie sobie. Adrenaliny dostarczali też okoliczni mieszkańcy łowiąc ryby dynamitem. Można się nieźle wystraszyć pod wodą.
Pozwoleń nie kupowaliśmy, a butle ładowaliśmy u Marka. Raz też zabraliśmy się z nim na nurkowanie i to był strzał w "10". Pokazał nam wspaniałą ścianę opadającą do ok 40 m i niesamowitą ilość langust.
Noclegi za przysłowiową "flaszkę" załatwiliśmy w nieczynnym kampingu wojskowym z pięknym widokiem na morze i przystań w Bigovej (pierwsza połowa czerwca to w Czarnogórze przed sezonem). Do dyspozycji mieliśmy domki, zaplecze sanitarne i w pełni wyposażoną kuchnię.
Ceny w sklepach podobnie jak u nas, w knajpkach bywało dość drogo.
Pamiętać trzeba o "zielonej karcie", w przeciwnym razie trzeba wykupić na miejscu ubezpieczenie, jeśli dobrze pamiętam ok. 20 EU.
Czarnogóra jest przepiękna a jeśli się zna miejsca lub ma dobrego przewodnika to i pod wodą potrafi zachwycić.
Pozdrawiam :)

Theodor 

Stopień: LOK , SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2005, 21:15   

Cześć! - poszukuję na wybrzeżu za Zatoką Kotorską ciekawych, tzn. tanich i schludnych autocampów, oczywiście ze sprężarką ... pozdrawiam... :-D

robertraft 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2005, 14:25   

Obawiam się, że będziesz miał z tym problem. Byłem w Czarnogórze w 2003 z przyczepą przejechałem całe wybrzeże aż po granice z Albanią w poszukiwaniu kampingów. Było ich tylko kilka, ale nie były one delikatnie mówiąc zbyt atrakcyjne. Jak się wybierzesz i coś ciekawego znajdziesz to daj znać chętnie tam pojadę jeszcze raz..

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2005, 19:53   

Dziękuję za informację, sam też już kiedyś poszukiwałem campów, ale nie tracę nadzieji...
Jakbym sam coś znalazł to dam znać...

[ Dodano: 25-04-2005, 19:57 ]
Przepraszam za pisownię... już się poprawiam - "nadziei"... :oops: :oops: :oops:

Pitt_M 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2005, 10:13   

Witam :cool:

Camping nad zatoką Kutorską spotkałem tylko jeden ale za to przepięknie położony, część campingu jest między drogą a wodą, pozostała część za drogą ale dróżka nieruchliwa i wąziutka. Miejscowość Kostajrica lub D.Marinj nie pamiętam dokładnie w każdym razie w tym rejonie, miejsca zaznaczone strzałeczkami (jedno z nich)
mapka zatoki Kutorskiej
Miejsce bardzo zaciszne i przyjemne - fajne zejście do wody, blisko brzegu warunki basenowe z piaseczkiem i kamykami, dalej ok 6-8 m i fajne rybki i kraby (uwazaj na siatki miejscowych) bicie butli - jedynie baza jakieś 15-20 km w stronę Chorwacji - port w jakimś takim większym miście, baza PADI obok Hotelu - nazwy nie pamiętam.
Poziżej fotka z campingu - po sezonie przełom września i października - czyż nie urokliwe miejsce.
autocamp
Niestety jest to moje jedyne zdjęcie z tego autocampu i niewiele widać camingu a więcej wody.

Pozdrawiam

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2005, 13:30   

- Dziękuję za info... Mam zamiar tam trafić pod koniec czerwca. Nie Wiesz jaka jest ilość ludzi w tym terminie? -Pozdrawiam...

Pitt_M 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2005, 14:53   

Witaj
Niestety byłem 2 x i oba przełom IX-X - (w lato pracuję dodatkowo nad jeziorem)
było pusto - jak widać na fotce.

Pozdrawiam

PS w głębi zatoczki widocznej na zdjęciu jest knajpka rybna - palce lizać ...

ArturS 

Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 27-04-2005, 10:40   

Theodor napisał/a:
- Mam zamiar tam trafić pod koniec czerwca. Nie Wiesz jaka jest ilość ludzi w tym terminie?...

he he to jak zostaniesz do połowy lipca to pewnie się spotkamy ;-))

pzdr
artur

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2005, 22:40   

Dziękuję za info... ale rybki z tego co wiem są dosyć drogie w okresie letnim... powód-zbyt
ciepła woda i dlatego odłowy są bardzo mizerne. Przynajmniej tak było przez ostatnie osiem lat na Chorwacji :lol: . Pozdrawiam....

[ Dodano: 27-04-2005, 22:44 ]
- Ado połowy lipca zostanę, będę krążył po wybrzeżu Montenegro i w rejonie Dubrov :) nika...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu