Wysłany: 15-05-2005, 14:18 Badanie lekarskie a stan zatok
Witam wszystkich!
W związku ze zbliżającymi się badaniami lekarskimi zezwalającymi na dopuszczenie do kursu na P1 mam pytanko przede wszystkim do ludzi związanymi z medycyną.
Otóż czy lekarze badający uszy zwracają dużą uwagę na np. błonę bebęnkową która po przebytych zapaleniach ucha środkowego pękała.
Dodam że występowało to u mnie ok. 8 lat temu, i właśnie wtedy przeszedłem operację na przegrodę nosową ( co diametralnie poprawiło stan zatok ), poza tym przy schodzeniu na głębokości powiedzmy ok 10-15 metrów nigdy nie miałem problemu z przedmuchaniem zatok i wyrównaniem ciśnienia.
Cóż obawiam się że lekarz mnie odrzuci z tego właśnie powodu.
Proszę o informację czy ktoś już coś takiego przechodził, poza tym jeżeli uraziłem kogoś niefachowym jezykiem (medycyna, nurkowanie ) to z góry przepraszam.
mam pytanko przede wszystkim do ludzi związanymi z medycyną.
Lekarzem nie jestem
Jezeli chodzi o ucho to z tego co wiem to blona odrasta tylko ze jest mniej elastyczna wtedy. Ale chyba na nurkowanie nie szkodzi.
A zatoki to sie same przedmuchuja.
Co do przegrody to mialem zabieg prostowania jakis rok temu, moze wiecej. Kurs robliem z krzywa i bylo slabo.
Po zabiegu bylo lepiej. Ale np na ostatniej majowce zatoki znow daly znac o sobie.
Najwazniejsze chyba jest to zeby jechac na nurki zdrowym (tzn bez kataru).
Cytat:
Cóż obawiam się że lekarz mnie odrzuci z tego właśnie powodu.
Operacja przegrody nie jest raczej przeciwwskazaniem do nurkowania. Ja po zabiegu dostaje orzeczenie o braku przeciwwskazan do nurkowania.
Powodzenia na kursie
pozdro
Otóż czy lekarze badający uszy zwracają dużą uwagę na np. błonę bebęnkową która po przebytych zapaleniach ucha środkowego pękała.
Tak a w każdym razie powinni i to bardzo . Niestety mam zła wiadomość , jeżeli zostanie stwierdzona perforacja błony bębenkowej -to jest tzw. bezwzględne przeciwwskazanie do nurkowania , serdecznie życzę -obyś nie miał .
pzdr.
Wysłany: 21-05-2005, 20:03 Uff juz po badaniach
Wczoraj badal mnie lekarz sportowy i napisal "ZDOLNY", wiec teraz czeka mnie tylko kurs i po klopocie.
A propos ktos wie ile takie orzeczenie jest wazne (moze jeszcze w te wakacje zrobie sobie P2)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko