Witam
Poszukuje lekarza, ktory podjal by sie kwalifikowania do nurkowania osob z lekkim uposledzeniem umyslowym. Chodzi mi o fachowa pomoc, czy przy pewnego rodzaju schorzeniach, jakie temu towarzysza, przy takich lekach, jakie biora jest to mozliwe.
Nie pytam sie, czy nurkowanie osob uposledzonych umyslowo jest mozliwe, czy nie, bo akurat sadze, ze tak. Tego moja wiadomosc nie dotyczy i prosze tylko o rzeczowe komentarze.
Szukam lekarza, ktory ma do czynienia z takimi ludzmi na codzien, a nie zna ich tylko z opowiadan i najlepiej gdyby posiadal odpowiednia wiedze nurkowa. Bede wdzieczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Nie pytam sie, czy nurkowanie osob uposledzonych umyslowo jest mozliwe, czy nie, bo akurat sadze, ze tak
Cóż - to co sądzisz jest Twoją prywatną sprawą, ale zadajesz pytanie na forum -więc odpowiedź nie musi Ci się spodobać .
Nie znajdziesz lekarza który w spokoju sumienia zakwalifikuje osobę ociężałą i/lub upośledzoną umysłowo jako zdolnego do nurkowania , niezależnie czy z jakimiś ograniczeniami czy bez.Podobnie jak potwierdzone napady drgawek , utraty przytomności, uzależnienie od alkoholu , narkotyków , psychozy , silne nerwice, zaburzenia osobowości są BEZWZGLĘDNYMI przeciwwskazaniami do nurkowania .
Aha -żeby nie było niedomówień -zdarza się że trafiają do mnie pacjenci upośledzeni umysłowo.
witam ponownie
dlatego wlasnie napisalem, ze poszukuje otwartego lekarza. ja raczej w niepelnosprawnosci, takze intelektualnej widze mozliwosci, a nie ograniczenia.
kilka przypadkow, to nie codzienna praca z nimi.
pozdrawiam
Andrzej Rudnicki
Instruktor terapii zajeciowej
codzienna nie - to prawda, ale skąd wiesz że to kilka przypadków???
Zrozum mnie proszę - kwalifikowanie do nurkowania to nie jest kwestia dyskusji tak jak po prostu nie można zakwalifikować człowieka po wszczepieniu protezy ucha wewn. czy uzależnionego od środków narkotycznych .To po prostu kwestia wskazań i przeciwwskazań . Nie porównuj pływania w ABC wykonywanego z pełną opieką ( ratownicy na łodzi , kamizelki pneumatyczne , ograniczony rejon pływania )z nurkowaniem sprzętowym . Jeżeli któryś z Twoich podopiecznych w panice lub po prostu "przeciązeniu informacyjnym " wielością rzeczy które należy wykonywać np przy wynurzaniu wystrzeli na powierzchnę z "głupich" 5 metrów na pełnym wdechu i nabawi się barotraumy płuc to kto :
- będzie miał mordercze wyrzuty sumienia ?
-będzie odpowiadał przed prokuratorem i izbą lekarską ?
-spojrzy w oczy rodzinie ?
ty ,może tak - ale lekarz który "chciał dobrze" na pewno
Nie chciałem żeby to co piszę brzmiało "z zadęciem " , ale po prostu zastanów się trochę nad fizjologią i patofizjologią nurkowania a później pisz o "otwartym lekarzu".
sęk w tym, że póki co w przypadku osób niepełnosprawnych intelektualnie trudno mówić o "normalnym" kursie, programy tego typu działań dopiero są pisane, więc na dobrą sprawę jeszcze nikt na świecie nie wie, jak to ma do końca wyglądać.
kilka przypadków - bo napisałeś, że Ci sie trafiały takie osoby, jesli się trafiały, to nie jest to nagminne.
ja rozumiem wszystkie zastrzeżenia, ale mam już pozytywne reakcje od osób, które nie mówią, iz to jest niemożliwe i chcą się przyjrzeć poszczególnym przypadkom.
skoro masz do czynienia z niepełnosprawnymi intelektualnie to wiesz, że trudno tu generalizować i kazdy przypadek jest inny, a ja wcale nie chcę, aby wszyscy moi podpieczni nurkowali, bo oczywistym jest, że znaczaca większość się do tego nie nadaje, ale kilku specjalnie wyselekcjonowanych...
tu też jest trudno, ale znacznie lepiej niż w "normalnych" federacjach, tzn. nie wykluczają takich możliwości, ale trochę trzymają się na dystans. I ja to rozumiem, materia jest naprawdę trudna. Jednak na świecie czynione były próby takich nurkowań i, jak już pisałem, powstają specjalne programy. I to w ramach HSA. Są osoby z kręgu HSA, które sie tym już na poważnie zajmują.
Według mnie problem jest tego typu, iż ludzi niepełnosprawnych intelektualnie nie da się szybko ocenić - konkretną osobę trzeba poznać, przyjrzeć się jej reakcjom, itp., a tego trudno dokonać, jesli się z nimi nie pracuje (wiem, że się powtarzam, ale codzienna praca pokazuje ich braki, ale i możliwości).
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko