Jestem "poczatkowy", ale wymagajacy. Nie stac nas na wyrzucanie pieniedzy w bloto, wiec zdecydowalem sie zainwestowac w dobry automat(slyszalem, m.in.na tym forum, ze ScubaPro jest dobra), niz za jakis czas borykac sie ponownie z wydatkami na to samo.Mam upatrzony automat MK25AF i do tego X650(Scuba Pro)...Co o tym doswiadczeni sadza?Poradzcie, co mam kupic, zeby za jakis czas nie szukac po sklepach czegos innego, jak sie nie sprawdzi...Dopiero zaczynam, ale wiem, ze sprzet jest drogi i nie chce tracic ciezko zarobionej kasy, a tym bardziej zdrowia/zycia na sprzet w jakis sposob niedopracowany. Czytalem troche w sieci o tym, co zamierzam kupic i wydaje sie ok. Co Wy o tym zestawie myslicie?
ted79 lepiej jest raz kupic drogi sprzet niz potem zastepowac go lepszym, ja uzywam Mk25 i X650 i jak dla mnei nei ma roznicy miedzy S600 ktory mam w stage wiec to zalerzy do cibie, Dla mnie X650 lepiej wyglda
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 15-11-2005, 09:01
ted79 napisał/a:
Jestem "poczatkowy", ale wymagajacy.
Z automatami jest jak z kobietami - jedni wola blondynki, inni brunetki. Poplywaj troche na sprzecie centrum i kolegow wybierz co ci bedzie odpowiadalo.
$pro jest IMHO drogi. Jest pare innych AO ktore za mniejsze pieniadze oferuja porownywalna / lepsza technike.
Mialem kupic MK25 i X650 a kupiłem za mniejsze pieniadze dwa kompletne automaty (I-wsze i II-gie stopnie):
apks tx50- uzywany 600pln
apeks atx200- uzywany 1100pln
zastanawialem sie nad maresami, posejdonami,a nawet maximusem ale apeks to apeks wie to ten kto ma
Pomyśl czy chcesz mieć automat do szpanu czy do oddychania, i czy nie bedziesz sie wstydził mieć aparat w zebach tańszy niz 2000 pln Na rynju duzo jest sprawdzonych automatów i zobacz,ze mimo tego,ze nie są juz produkowane są nadal odkupowane i użytkowane. Automat nie ma byc drogi ani fajnie wyglądac ma być przyjemny Tobie oddychania. Uwazam,ze firmy wymyśłają cuda po to aby ludzie mieli wco pakować kase, nie uwazasz,ze lepiej mieć automat sprawdzony, który jest kilka lat na rynku niż testowac na sobie ? ja wole jednak takie co sprawdzone sa praktycznie a nie teoretycznie... ale słyszałem,ze reklama potrafi robić cuda
ted79 [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2005, 02:12
Witam...
Dzieki wszystkim za odzew i porady(najbardziej ciesze sie z tych typu, ze ten automat jest szpanerski i ze moglbym sie wstydzic sprzetu tanszego niz 2000).Najbardziej usmialem sie z wypowiedzi TomaM-lubie szczere odpowiedzi...
Przyznalem sie, ze nie mialem pojecia,co jest sprawdzone zanim nie przeczytalem polowy zawartosci(naszego)Forum,juz po napisaniu postu.A moze juz mnie z niego "wykopano" za szpanerstwo i frycowe ???
Chcialem sie dowiedziec,co Forum sadzi na temat mojego zamiaru i w tej chwili wiem,o co biega.Nigdy nie bylem szpanerem(pierwsze okulary sloneczne z filtrem kupilem pol roku temu, ,byly to zreszta moje pierwsze okulary przeciwsloneczne,bo na codzien patrze w slonce przez -4 dioptrie ).Nie jestem rowniez fanem "Gwiezdnych wojen",ale przyznaje, ze wyglad robi wrazenie i nie mowcie, ze nie.Wiem,ze nie to sie liczy w tym hobby,ale to jest tak,jak z wedkarstwem:kupisz wedke od ruskich za 30zl i czujesz sie jakbys na sumy do Azji sie wybieral.Kupisz tania polska i tez cos nie pasuje.Ale wybulisz na "Shimano" piec baniek i jestes w siodmym niebie...
Poznalem kilku ludzi nurkujacych i mowia,ze ScubaPro jest b.dobra-DLATEGO SIE NAPALILEM.I nie myslcie,ze jestem z tych,co pol roku za granica byli i juz polskiego jezyka zapomnieli...Bron mnie Panie Boze!!!
Nie wybieram sie pod wode,czy jak w gwarze mowi sie "na nura"przez pol roku,wiec poczekam na jeszcze kilka opini i wstrzymam sie z zakupem.
chyba poniał.... Przed zakupem sprawdź jakie ceny sa serwisu Twojego nowego automatu, raczej jest tak,ze im droższy AO tym droższy do niego serwis, a złym myśłeniem jest,ze jak się ma automat z górnej półki to on wszystko przetrwa i będzie chodził nawet bez serwisu....
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-11-2005, 23:43
Znacznie bezpieczniejsze od automatu za 2000 są dwa automaty po 1000. Nie problem pożyczyć butlę z podwójnym zaworem. I jak ulał do twina w przyszłości.
Oklepaną ale sprawdzoną propozycją do 1000 jest Apeks TX40 / DS4. Za chwilkę dostaniesz pewnie i inne propozycje od przeciwników Apeksów .
Wysłany: 18-11-2005, 11:03
Zaczynalem na ATX40/DS4 i to byly pieeeeeekne poczatki..... a teraz ten stary przyjaciel wisi u mej szyi czekajac by mnie uratowac gdy zawiedzie moj nowy AO z firmy na P, i czuje sie bezpiecznie wiedzac ze on jest ze mna...
ted79 [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2005, 05:40
No przekonaliscie mnie...
A jaka jest roznica miedzy TX40 ,a ATX40.TX50, a ATX50?
Bo cenowa-niewielka....jakies 30 funtow angielskich
Hej!
Apeks to jedna z najpopularniejszych na świecie firm robiąca m.in. bardzo popularne automaty. Odpowiedź na Twoje pytanie była udzielana na Forum już wielokrotnie - Apeks to niemal temat dyżrtny .
Przeglądnij m.in. dział Technika - na pewno znajdziesz tam wile interesujących informacji.
Poniżej trochę apeksowych tematów ze wspomnianego działu:
Gdyby okazało się, że powyższe nie zaspokoją Twojej ciekawości/nie znajdziesz odp. na takie czy inne pytania - będziemy nieco hm... zdziwieni
Miłej lektury
ted79 [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 03:36
No wiec wiem juz(mam nadzieje ) wszystko Wezme Apeksa TX50 z octopusem TX40. Przekonala mnie zgraja doswiadczonych ludzi...(sorry Kamyk ,ale jakos postaram sie trzymac z ludzmi ktorzy nie maja 17 lat i nurkuja, ale maja X lat i nurkuja 17 lat)...Sprzet kupi mi kumpel w Polsce-od jakiegos czasu siedze na wyspie i do nastepnego nura nie bedzie mnie w kraju...
Ludzie...Niby angielski Apeks, ale maja ceny wyzsze niz u nas- za TX50 chca tyle samo, co za najnowsza Scube w Polsce(roznica niewielka).Moze trafilem na najdrozsze sklepy...ale bez przesady. Kilka sklepow,jakie odwiedzilem, nie prowadzi nawet Apeksa...Maja za to w cholere stafu Posejdona... i jakies konsole innych firm... Jacketow maja od cholery(dalem sie skusic na najdrozszy model-zgadnijcie jaki,to stawiam zwyciezcy browar na pierwszym zjezdzie,na jakim zagoszcze,hehe-macie 48 godzin od chwili wskoczenia mojej wiadomosci...),ale poza tym wszystko na zamowienie-specjalizuja sie, czy co?Wydawalo mi sie kiedys, ze Wlk.Bryt.jest na prawde wielka, ale to ta sama jazda,co u nas...Ciekawi mnie tylko, czy w naszych polskich sklepach maja jakiegos suchara na wywieszce,bo tutaj nie widzialem(niby taki zimny kraj:)...
Dzieki wszystkim za opinie i porady.....
Nie wiem ,jak w Polsce z serwisem.W U.K. jest tak:
TX40,TX50,TX100- 60 funtow GBP
MK25/S600-70 GBP
ted79 nie bede i nie mam zamiaru porwnywac do kogos innego ale czasmi osoby co nurkuja krocej wiedzia wiecej od tych co nurkuja dlurzej a tak to jak chcesz Ja tam polecam automaty ScubaPro bo ich urzywam i dla mnie sa oka ... x650/MK25 roxxxx
Wysłany: 26-11-2005, 15:29
ted79, a nielepiej dokupic do tego TX40 pierwszy stopien (np. DS4) i sprawic sobie w ten sposob 2 nezalezne automaty? bo zarowno w naszych jak i wyspiarskich wodach to oktopus nie na wiele sie chyba zda.... (ale to tylko moje subiektywne i skromne zdanie )
ja osobiscie zamiast octopusa wolalbym ta kase zalaminowac i powiesic w widocznym miejscu, wieksza szansa przezycia zwlaszcza gdy bedziesz mial ta kaske w reku pokazujac "nie mam powietrza" taka mala partnerska motywacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko