Wysłany: 06-03-2006, 21:30 tropitel dahab? był kto?
właśnie wpadłem na pomysł zamiany nart na nurka. Wpadł mi w oko w/w hotel.
Oczywiście jedzie ze mną pokemon (1rok i 7 miechów) i małżowinka (AOWD).
Macie jakieś opinie?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam
Mati
Hotel jak chodzi o standart OK.
Wyżywinie troszkę mało urozmaicone ale smaczne.
Obsługa - nie mogę narzekać.
Prawdopodobnie będziecie mieli juz do dyspozycji siłke, saune itd.
Miusy
Daleko od centrum Dahab - dalej już jest tylko blue hole. Bez transportu nie da rady, 1 checkpoint po drodze.
My nurkowaliśmy z planet więc załatwialiśmy to tak, że odwozili nas z bazy jak już "załatwiliśmy" wszystko w mieście.
Plusy
Znajduje się nad Little Canyon, 200 metrów od Canyonu.
Rewelacyjna rafa domowa.
Obok planet jest rosyjska baza gdzie za 3.5$ wypożyczasz 12kę. Dzięki czemu codziennie nocny nurek na rafie lub w Canyonie.
Warunek wypożyczenia - zostawienie plastiku instruktorskiego... Ale może się dogadacie (depozyt).
Generalnie jest to alterantywa na tanie nurki w dahabie.
Coś jeszcze Cię interesuje?
dzemik [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2007, 09:42
Był ktoś może w tym hotelu od czasu tych poprzednich postów?
Crimson
Wysłany: 11-03-2007, 20:15
Wczoraj wróciliśmy, byłem z rodziną 2 tygodnie w Tropitelu. Nurkowaliśmy z Planet z Basią ,kóra jest ok i organizowala nam super nurki, myślę, że warto sobie zaklepać przewodnika i pakiet wcześnie żeby się nie naciąć .
Przezroczystość na południe od Dahab była kiepska, dlatego nurkowaliśmu więcej na pólnocnych rafach.
Extra było nocne na kanionie /spodkaliśmy m.in żółwia, kalmary,Hiszpańską tancerkę i mureny/, safari na abu galum, islands i oczywiście belsy z blu hol.
Tropitel ,bardzo fajny hotelik, oddalony od centrum Dahab około 4km. co nie stanowi problemu ponieważ dojazd kosztuje 15 funtów, a co chwila przejeżdżają samochody wystarczy wyjść przed hotel i machnąć ręką, albo zejść na plażę i zatrzymać wielbłąda
/ jeszcze taniej/ których pełno kursuje na trasie blue hole - dahab.
Hotel jest kameralny bardzo ładnie położony z fajną rafą i miłą obsługą.
Jedzenie niespecjalne urozmaicone ,ale zawsze można sobie coś wybrać smacznego.
Nie należy brać pokoju nad restauracją ze względu na dym z grila i hałas. My wzięliśmy 217 z widokiem na kanion. ( hotel nie był przepełniony, a wręcz pusty ).
dzemik [Usunięty]
Wysłany: 10-04-2007, 13:49
Dzięki koledzy na info. Wybieram się tam w połowie roku. Nurkowanie jasne że z Planet.
Wysłany: 15-04-2007, 00:26
Witam.
dzemik, kiedy konkretnie jedziesz?
Planuję swój debiut (podwodny wypoczynek poślubny)na koniec czerwca, również w "tropitel". Może się spotkamy?
Wysłany: 12-05-2007, 09:29
Ja byłem od 10 do 24 kwietnia potwierdzam wszystko co napisano wyżej. Jedzenie dobre ale po tygodniu lub wcześniej się nudzi. Z hotelu 4 razy dziennie jedzie (i wraca) darmowy bus do miasta. Transport na stopa kosztuje do miasta od 7 do 10 - 15 funtów (zależy od zdolności negocjacyjnych). Na przydomowej rafie widziałem m.in. najeżkę i w dzień płynąca dużą murenę oraz dużo skrzydlic. Normalnie koszt dojazdu do planet to chyba 5-6 euro za cały samochód. Niektóre biura jak u nich kupisz wycieczke dają dojazd gratis (np Victorai Travel która polecam). Lokalny Instruktor twierdził, że Tropitel to jeden z lepszych hoteli w mieście. Mi udało się kupić 2 tygodnie z 1990 zł i za ta cenę hotel był super. Z minusów piwo trzeba kupić w mieście tam kosztuje 6 funtów w hotelu 20. Do hotelu nie pozwalają wnieść fajki wodnej (tzn do pokoju wcześniej ją konfiskują i zwracają przed wyjazdem) jak kupisz musisz ją przemycić.
Wysłany: 02-09-2010, 13:33
Wybieram się niedługo do Tropitela a mam parę pytań do tych, którzy tam byli, więc pcham posta do góry :
- jak wygląda sprawa pokoi - łatwo się dodagać z recepcjonistami ew. których nie brać ?
- gdzieś przeczytałem że lodówka (a nie tylko zawartość) w pokoju jest dodatkowo płatna
- z kim na wycieczki (Kolorowy Kanion, Petra itd.) ? W Planet mają niezłe ceny, ale osobiście wolę jeździć z tubylcami w małych grupach - może jakieś lokalne BP lub przewodnik z własnym autem ?
- bardzo wieje we Wrześniu i o której zachodzi słońce (chyba za górami chowa się dość wcześnie) ?
- jakieś godne polecenia knajpki w mieście (istnieje tam jakieś życie nocne)?
Wysłany: 02-09-2010, 14:15
- łatwo się dogadać
- nieprawda. tylko zawartość, chyba, że all inclusive
- są wszyscy gotowi: Planet, tubylcy, hotelowi, prywatni ...
- nie wiem, nie byłem we wrześniu.
- knajpek jest kilka, te przy głównym deptaku są podobne: ceny wysokie, obsługa nadgorliwa, higiena kwestionowana , jest kilka (ja byłem w jednej) ciekawych na "tyłach". Życie nocne praktycznie żadne, teoretycznie jest disco przy mostku...
Wysłany: 03-09-2010, 15:02 Tropitel
Ten hotel ma jeden podstawowy minus a przynajmniej dla mnie
Jest daleko poza miastem i poza Chek Pointem
Nurkuje z Planet Divers i utrudnienia z tym zwiazane sa dla mnie trudne do zaakceptowania
Trzeba wczesniej wstac i starac sie o transport do bazy, po powrocie z nurkowania starac sie o transport do hotelu
W przypadku zapomnienia czegokolwiek mamy z glowy nurkowanie.
Mysmy zawsze po powrocie do hotelu ogarneli sie i robili wypad na miasto do knajpek ktore oferuja naprawde dobre jedzenie
W przypadku zamieszkania w hotelu poza miastem wypad na wieczorne piwo na miasto jest mocno utrudniony
Piwo oczywiscie mozna wypic w hotelu ale to nie to samo
tu pisalem o tropitelu
busiki sa o okreslonych godzinach z hotelu
czemu nie chcesz nurkowac z Lagona Divers ( baza 5m od hotelu )
swiety spokoj
wszystko na miejscu
Wysłany: 04-09-2010, 08:20
tatanka napisał/a:
tu pisalem o tropitelu
Czytałem ...
tatanka napisał/a:
czemu nie chcesz nurkowac z Lagona Divers ( baza 5m od hotelu )
Nie pytałem o nurki tylko o inne sprawy : pokoje, pogodę i wycieczki.
A tak wogóle to nurkuje z Lagoną - pomimo sławy Planet wybieram zawsze bazy, gdzie nie ma tłoku - skutkuje to większym komfortem.
Wysłany: 04-09-2010, 09:08
Janus napisał/a:
jak wygląda sprawa pokoi - łatwo się dodagać z recepcjonistami ew. których nie brać ?
- gdzieś przeczytałem że lodówka (a nie tylko zawartość) w pokoju jest dodatkowo płatna
- z kim na wycieczki (Kolorowy Kanion, Petra itd.) ? W Planet mają niezłe ceny, ale osobiście wolę jeździć z tubylcami w małych grupach - może jakieś lokalne BP lub przewodnik z własnym autem ?
- bardzo wieje we Wrześniu i o której zachodzi słońce (chyba za górami chowa się dość wcześnie) ?
- jakieś godne polecenia knajpki w mieście (istnieje tam jakieś życie nocne)?
recepcjonistów jest trzech - gruby, średni i chudy. ze średnim się dogadaliśmy.
na pokoje z widokiem na basen raczej nie licz (no, chyba że są wolne) - lepsze pokoje są na piętrze ( możesz spoko coś powiesić do suszenie). Skrzydło od strony Dahabu ciut lepiej wyposażone (obicia drewniane, szafki z szufladami) -
zawartość lodówki zawsze płatna
ja korzystałem z tego biura
mają cztery punkty w centrum, główne 50m od Planet w stronę mostka. Szefuje Józek (Jousef) i Bob. Ceny wycieczek lokalnych to połowa tych z katalogu....
z knajpek polecam Friensdów i Nemo, na południe od mostku jest mnóstwo nowszych - piłem tylko napoje - więc nie jestem w stanie określić.
od mostku na południe masz duży market ze stałymi cenami - Cola 2l 8LE, woda mineralna 1,5 do 2,5LE
w bankomatach działają wszystkie karty, Maestro też. z Maestro BPH wyszedł mi ( z uwzględnieniem prowizji) najlepszy kurs - zaoszczędziłem całe 60groszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko