Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Twinset czy pojedyńcza butla dla nurka rekreacyjnego
Autor Wiadomość
zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2003, 15:28   

1,59 jest mniej niz 1.6. 1.6 to za duzo tak samo jak 1.59 dla fazy dennej. Gdybys nurkowala na tym wraku, o ktorym pisalem, to bys wiedziala, ze 47 to znajdziesz tam z saperka, a glebokosc nurkowania to 37-42m, przy czym zdecydowanie ponizej 40m ciezko jest opasc. Tak tez napisalem. Nx28 daje PPO2 w okolicach 1.4 na gleboosci 40m, co jest wielkoscia dobra. Termin "Deco" nie musi oznaczas zmiany gazow, oznacza cala faze wynuzania inaczej - nie faze denna, przy ktorej ze wzgledu na ograniczony lub zaden wysilek wytrenowany nurek kalkuluje zmniejszone zuzycie gazu (oczywiscie nie dotyczy to tzw."winogronek" wiszacych na linach opustowych i caly czas machajacych pletwami). Terminem deco mozna wiec okreslic "safety stop" lub realizacje czegokolwiek innego podanego przez komputer. Jesli federacja okresla nurkowanie na 40m jako rekreacyjne, to nie podwazajmy tego. Nurek rekreacyjny CMAS P3 posiadajacy stopien rekreacyjny PN2 moze wykonac nurkowanie na WG z czasem dennym np. 20-30minut z wykorzystaniem do zaplanowanej dekompresji do czystego tlenu wlacznie dl akceleracji. Z moich wiadomosci CMAS jest federacja rekreacyjna, tak samo jak SSI, PADI, NAUI itd, a nurkowie AOWD ze specjalizacja Deep Diver oraz Nirox rowniez moga takie nurkowanie wykonac, bez wykorzystania akceleracji na dodatkowych gazach. Duzo nurkow rekreacyjnych SSI, PADI itd. posiada stopnie zaawansowanego nitroxu w TDI, IANTD, NAUI itd bedac wiec nadal nurkami rekreacyjnymi moga wykonac akceleracje dekompresji.

Uciekanie od problemu poprzez stwierdzenie, ze jakies nurkowanie nie jest rekreacyjne, jest dziwne. Ciekawe dlaczego nurkowie rekreacyjni jezdza na wraki (te ciekawsze zawsze w okolicach conajmniej 40m) czy na Hancze, Hermanice itd robic "glebokosci". Nurkowie "techniczni" nie szukaja na wrakach typu WG 47m jak to czesto robia "rekreacyjni", bo dla nich TO NIE JEST WYCZYN LUB GLEBOKOSC ZYCIA, dlatego ograniczaja glebokosc do potrzebnej dla wykonania ciekawego nurkowania i przedluzenia czasu dennego/skrocenia czasu dekompresji.

Uczylem troche osob "od poczatku" (generalnie szkole tylko kursy zaawansowane) i ZAWSZE robilem to od poczatku w twinie, 2AO, backplate. Dobrze prowadzony nurek po 50 nurkowaniach jest bardzo dobry technicznie, jesli tylko nurkowania sa dobrze sporzytkowanie i uzywany jest odpowiedni sprzet. Jedyne co ogranicza instruktora od szkolenia na stopnie nurkowan glebokich (TMX) to swiadomosc instruktora, ze psycha nurka moze nie nadazac za rozwojem jego techniki. Nurek, ktoremu wmawia sie rozne slogany o twinach i nurkowaniach technicznych czasami ma 300-500 nurkowan i technicznie jest nieprzygotowany do jakichkolwiek nurkowan zaawansowanych, bedac w mojej prywatnej klasyfikacji daleko za nurkiem opisanym wczesniej. Szkole jak napisalem glownie stopnie zaawansowane (od Adv Nx wzwyz), wiec trafiaja do mnie ludzie ktorzy uwazaja, ze sa przygotowani. Stad moje stwierdzenie.

Cala dyskusja wydaje mi sie troche dziwna. Dlaczego, skoro argumenty sa tak powszechnie znane, nie postawicie sobie po prostu pytania "Mam kase na twina czy nie mam i nie bede mial/a". Jesli nie ma kasy, trzeba sie po prostu z tym pogodzic a nie udowadniac sobie i na sile innym ze taka pojedyncza butla jest wystarczajaca. Bo oczywiscie jest, do czasu kiedy nie bedzie, i oby sie to nie okazalo pod woda, czego sobie i Wam zycze.

Pozdrawiam i jade na wave (bo nurkowac to sie w ten weekend nie da)

kaarol
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2003, 15:49   

Qrde, nie potrafie cytowac porzadnie, wiec bedzie po kolei:
Radek: 2*10l mam w domq, wprawdzie nie moje to butelki ale troche go nosilam, i jest ciezko. Przynajmniej mi. Szczegolnie przy wychodzeniu. moze z kondycja u mnie wogole krucho???;-)
Tak czy inaczej jutro bedzie okazja, zeby porozmawiac jak spotkamy sie nad Leskiem. Faktycznie porady kobiety, o podobny do mojego wzroscie (i moze sile) beda bardzo cenne;-)))

Zrobie sobie dzis przeglad butelek (nie wiem czy sa tylko 7l czy tez 8l - wydawalo mi sie, ze 8l widzialam w TP), i pewnie bedzie mnie kusic, coby kupic szybciej niz na wiosne;-))

raz jeszcze dzieki za rady.

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2003, 15:56   

Kaarol, jesli chcesz zobaczyc, przymierzyc butle 2x7 to zapraszam, moja dziewczyna ma takie. Sa duzo lzejsze, dla dziewczyn bardzo wygodne.
W TP ani w RP nie ma niestety takich butli, sciagniecie ich jest bardzo trudne, ostatnio musialem sie poddac przy jednym zamowieniu (takie wlasciwe 7l maja 7.5-7.9 kg, sa czasami latwiej osiagalne ciezsze, ale to bez sensu). Bult 8l sa takie jak 10l, tylko krotsze, niespecjalnie nadaja sie na twin.

Mozna kupic stare bule 7/8l, ale nie nadaja sie one do twina z lacznikiem poniewaz posiadaja przylacze zaworow z gwintem stozkowym (laczniki wystepuja tylko z gwintem rownoleglym)

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 14-08-2003, 16:29   

martin napisał/a:

Wielkosc butli dobral bym wylacznie do wlasnego zuzycia

Mala uwaga - przy nurze w teamie kazdy zabiera gazu tyle ile potrzebuje najgorzej oddychajacy czlonek teamu. Jak sie cos spieprzy to on wyoddycha swoja, a nie cudza 1/3.

To tak, gdyby ktos myslal przyszlosciowo z tym twinem rekreacyjnym.

kijanek
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2003, 16:31   

Cytat:
A może mały kursik "sprzętowy"? Jesteś pewny, że to tak działa? Że drugi stopień na inflatorze "ciągnie" powietrze w worka?

Kazdy kursik sprzetowy chetnie widze ale nawet po nim bede wiedzial to co juz mialem okazje sprawdzic. Jak masz zamiar w miare efektywnie oprozniac worek to musisz wyjmowac toto z japki. Przynajmniej na chwile. Ja wole inaczej. Moze jakis kursik...?

wyjmowanie ustnika z "japki" to zupełnie co innego niż "ciągnięcie" powietrza z worka

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2003, 11:43   

kijanek napisał/a:

Całe nieporozumienie polega na tym, że kolega TZ skierował - bez żadnych podstaw merytorycznych - dyskusję na manowce pisząc, iż "śmieszne jest to, ze dyskutujecie o twinsetach plywajac w pojedynczych butlach, wytykajac nieprzydatnosc twinsetow i ich nadmiarowosc bazujac jedynie na przypuszczeniach".

Otóż NIKT w całym tym wątku nie próbował nawet sugerować "nieprzydatności" twinów (myślę, że żaden nur przy zdrowych zmysłach by tego nie zrobił), ani nawet tego, że pojedyncze butle są od twinów "lepsze".

Teza - której i ja nieporadnie bronię - brzmi, że do pewnych rodzajów nurkowań (rekreacyjnych, w zakresie bezdekompresyjnym; nazwijmy je "szuwarowych") jednobutlowa konfiguracja jest WYSTARCZAJĄCA (nie "lepsza" czy "bezpieczniejsza") i wobec tego kupowanie droższego i cięższego twina do takiego pływania jest niepotrzebne. Kropka. nic ponadto.

Nie ma powodów wpędzać "jednobutlowych" nurów w kopleksy czy straszyć ich, że pływają w "mniej bezpiecznej" konfiuracji niż "twinowcy"

I o to w zasadzie chodziło .
Zgadzam się z TZ czy Kazikiem , ale przy ich profilach nurkowań
Maretzkiego chciałem poinformować , że jestem tak ptzywiązany do Jacketu SeaWaj, który od niego kiedys kupiłem że dokupiłem do niego butlę 20L o wadze 21 kg za całe 700 zł , pomimo ze posiadam płytę z uprzężą i worek Halcyona do zestawu dwubutlowego :)
Nie ma rzeczy do wszystkiego , z tego powodu pozostawiłem sobie skrzydło SeaWaj z workiem PRO , który to worek załatwia temat pojedyńczej butli .
Worek PRO mogę spokojnie użytować z noszakiem podobnym do transpaka , lub z płytą .
Do zestawu dwubutlowego mam skrzydło Halcyna .
Jeżeli coś do wszystkiego to znaczy do niczego
Twinset jest genialny do więksości zastosowań , do większości nie znaczy do wszystkich .
Jeszcze z butlą wiąże się sprawa konfiguracji sprzętu .
Jeżeli ktoś dodatkowo czy tylko nurkuje w Egipcie czy Chorwacji ( do Chorwacji można ostatecznie zabrać twina ale po co ? Nurkuje się z centrów nurkowych i butla jest w cenie nurkowania ) to po co mu worek do twina , który zwija się na pojedyńczej butli ?
CENA !
Na poczatek na nurkowania stażowe , rekreacyjne - bezdekompresyjne ( do 20 m ) można spokojnie kupić używaną pojedyńczą butlę , od nurka , który własnie " przesiada sie " na twina i spokojnie ponurkować , nabrać doswiadczenia .
Później jak się ma trochę doswiadczenia abo przesiąść sie na twina i wtedy kazdy wie co chce , albo pozostać przy jednej butelce i jeździć sobie na Koparki , Narty , do Bałakiera czy też Tomka Strugalskiego .
(" wolno Tomku w swoim domku" czy oprócz Tomka Zabierenka i Tomka Strugalskiego są jeszce jakies Tomki na Liście ? soryy jeszce Tommy222 )
Kupując twina , mozna spokojnie flaszkę odsprzedać prawie nic lub nic nie tracąc , komuś kto zaczyna . lub mu taki sprzet odpowida .
Trzeba jeszce mieć świdomość , że niektórzy skończą swoją przygodę z nurkowaniem , bo im to nie odpowiada lub ze wzgledów zdrowotnych , albo psychika nie pozwoli im na głębokie nury .
Po co kupować od razu ciężki i drogi sprzęt ?
Podsumowując :
Płyta i uprząź - tak
Worek - odpowiedni do butli
Butla ( butle ) - odpowiednie do worka i tego gdzie i jak się chce nurkować :)

Pytanie czy ktoś przesiadł sie z zestawu dwubutlowego na jednobutlowy jest czysto demagogiczne i taki argument nic nie wnosi do dyskusji .
Konstrukrukrywne pytanie powinno brzmieć :
Czy kupujac zestaw dwubutlowy i worek do tego , ktoś pozostawił sobie część sprzetu umozliwiająca pływanie z jedną butlą ?
Jezeli tak to bardzo bym prosił o argumenty z jakiego powodu ?

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 15-08-2003, 12:34   

bd* napisał/a:
Maretzkiego chciałem poinformować , że jestem tak ptzywiązany do Jacketu SeaWaj, który od niego kiedys kupiłem że dokupiłem do niego butlę 20L o wadze 21 kg za całe 700 zł , pomimo ze posiadam płytę z uprzężą i worek Halcyona do zestawu dwubutlowego
Nie ma rzeczy do wszystkiego , z tego powodu pozostawiłem sobie skrzydło SeaWaj z workiem PRO , który to worek załatwia temat pojedyńczej butli .

Ciekaw jestem do czego nadaje sie jacket i butla 20L do czego nie nadaje sie worek + twin??? :roll:

bd* napisał/a:
Na poczatek na nurkowania stażowe , rekreacyjne - bezdekompresyjne ( do 20 m ) można spokojnie kupić używaną pojedyńczą butlę , od nurka , który własnie " przesiada sie " na twina i spokojnie ponurkować , nabrać doswiadczenia .

Oczywiscie, a do tej pojedynczej butli plyte + worek, zeby pozniej ominac problem sprzedazy jacketu. Dobry jacket kosztuje tyle, ze spokojnie na plyte z workiem wystarczy. P+W mozna modernizowac :cool: , a jacket trzeba sprzedac. A tu pojawiaja sie schody :cry: Nie ktore jackety maja mozliwość zamocowania plyty i twina, ale to ciagle ta sama plyta :mrgreen:

Jedyne co teoretycznie moze byc przydatne w jackecie to kieszenie, ktore moglyby spelniac tak pozyteczna role gdyby nie to, ze tak ciezko z nich cokolwiek wyciagnac :cry:

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2003, 14:26   

t0m1 napisał/a:
Ciekaw jestem do czego nadaje sie jacket i butla 20L do czego nie nadaje sie worek + twin??? :roll:

Po pierwsze to w tym przypadku jacket = worek .
29 L worek PRO mogę używać zarówno z płytą jak i z noszakiem .
A tak się przedstawia historia tego zetawu .
Na początku miałem butlę 15L .
Postanowiłem ją sprzedać i kupić twinset .
Cały czas zastanawiałem się czy 2x10 czy 2x12 .
W miedzyczasie nurkowałem , nurkowałem , nurkowałem .
W zimie pod lodem - nurkowanie pod lodem płytkie w zasadzie to tego typu nurów wystarcza 12 + pony ( pod lodem pony koniecznie ) .
Mam również 2x7 z UAN a i z tymi butlami nurkowałem w różnych konfiguracjach ( razem , rozdaielone ) i ta nury były z płytą i Halcyonem .
Na niektóre nury w ogóle nie brałem butli , bo mogłem je na ogół dostać na miejscu z powetrzem

U Rysia z OCN zawsze miłem 15 z dwoma zaworami .
W Kownatkach Tomkowi Strugalskiemu zabierałem jego 18
U Rysia Bałakiera wypożyczenie butli kosztuje 5 zł
Koparki - butle są bez problemu z tym że najdrozsze .
Co już uzbierałem na twinset , to pieniadze wydałem na coś innego , bo butle zawsze mogłem wypożyczyć .
Ostanio zamiast twina wyjechałem do Chorwacji a tam czekała na mnie butla 18 L .
Zrobiłem ostatnio ponad 50 nurów i większość na pojedyńczej butli .
Miałem kupić twina 2x10 i z perspektywy widzę że byłby to błąd , ponieważ jeżeli wybiorę się na Bałtyk na bardziej ambitne nury to powinien to być twin minimum 2 x 12 .
2 x 12 jest trochę za cięzki .
Przy niskim stanie wody wychodziłem kiedyś na Koparkach po dwóch drabiach i szceblach grubości palca w butach z cienką podeszwą z twinem 2 x 10 - do dziś to pamiętam a ułomkiem raczej nie jestem .
Mam butlę 20L lżejszą niż najlżejszy twinset 2 x 10 L i to za 700 zł !
Jak by co to mogę dołączyć jeszce poniaka .
Pewnie kupię w końcu 2 x 12 , ale uważam że na pojedyńczej butli też mozna czerpać radość z nurkowania i nurkowaś bezpiecznie .
Żaden zestaw nie zatąpi myślenia :hmmm:

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 15-08-2003, 14:59   

bd* napisał/a:
Pewnie kupię w końcu 2 x 12 , ale uważam że na pojedyńczej butli też mozna czerpać radość z nurkowania i nurkowaś bezpiecznie .

Tego, ze na jednej butli mozna czerpac radosc z nurkowania nie neguje. Sam nuram na pojedynczej butli i czerpie z tego przyjemnosc. Aczkolwiek nie czuje sie bezpiecznie. Moze poczuje sie lepiej jak zmienie zawor na podwojny... Mimo, ze nie lamie standardow organizacji rekreacyjnej CMAS schodzac na 38m, zastanawialem sie kilkakrotnie co by bylo gdyby... i byloby zle nawet gdybym mial podwojny zawor przy pojedynczej butli :cry:

wiele nie trzeba:
1. zamarzl 2 stopien, a partner gdzies zniknal, nawet nie na dlugo i nie na duzej glebokosci, np. 20m

co wtedy wychodzenie na wydechu? Pod warunkiem, ze zdarzylem wziac wdech :sad:

2. pekniecie ktoregos z wezy: HP lub LP... :sad:

3. uszkodzenie zaworu... kiedys slyszalem jak komus odlecial z butli jak korek od szampana :sad:

Uwazam, ze pojedyncza butla jest okej. Nie nalezy jednak jej stawiac na piedestale, nawet jesli ma go dzielic z poniakiem. I nie ma co porownywac do twina, bo to w najlepszym wypadku tylko troszke wiecej niz 1/2 twina :mrgreen:
Ale od jacketu lepsza jest plyta z workiem. I na to nie ma rady. Jest tylko jeden warunek: trzeba to umiec skonfigurowac i policzyc jaki duzy worek jest potrzebny.

Smiesznie wygladaja ludzie nurkujacy z 70lbs workami i pojedyncza 15L + pony 4L, bo i takich jest kilka :)

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2003, 16:04   

Też uważam że powinno się zacząć od płyty ! ( zobacz moje posty wyżej )
Coś się tak zaparł na ten jacket , widać że nie znasz jacketu SeaWay - wyraźnie napisałem że ten typ to Worek na transpaku a worek ten bez problemów przekładasz na płytę i masz zestaw do pojedyńczej butli i do małego twina .
Worek PRO ma 29 L pojemności po przeczytaniu tej informacji porównaj do innych !
70lbs to ca 31.5 L .
Hacyon do twina ma wyprowadzenie inflatora po środku worka , a do singla z boku .
Gdy zamarza II stopień to automat zaczyna bąblować i nic sie nie dzieje .
Trzeba zacząc procedurę wychodzenia .
Gdy się tego boisz to kup sobie Grzałkę Michalaka , chociaż UANa z metalową puszką masz małe szanse żeby zamrozic .
W naszych wodach stosuj zawsze dwa pierwsze stopnie .
Jeżeli nie masz Twinsetu , to na większe głębokości i pod lód schodź zawsze z poniakiem .
A w ogóle ( poza wrakami ) , po co chcesz schodzić głęboko w Polskich wodach ?
Jeżeli chcesz schodzić głęboko , to się do tego przygotuj pod każdym względem ( twinset, latarki depozyty .......... ) i nie schodź z przypadkową osobą .
Ale pewnie o Tym wszystkim wiesz .

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-08-2003, 12:36   Zalety poniaka

Na wstępie zaznaczam, że oczywiście zestaw dwubutlowy jest znacznie lepszy od pojedynczej butli z poniakiem. O ile pojemność takich zestawów może być podobna to twin pozwala na lepszą gospodarkę gazem.
I chyba nie ma potrzeby dyskutować na tym - to jest fakt.

Jednak poniak też ma swoje zalety. Jest od co prawda substytutem zestawu dwubutlowego, ale to zawsze coś. Większość nurków zaczyna od pojedynczej 15L flaszki z odpowiednim do niej jacketem. Korzystają z takiej konfiguracji w Polsce jak i na wyjazdach zagranicznych. W momencie gdy zaczynają robić bardziej ambitne nurkowania pojawia się potrzeba posiadania większej ilości gazu oraz niezależnej od główej butli rezerwy. Do wyboru jest:
- kupić płytę, skrzydło, uprząż, dwie butle i manifold za 5 kPLN,
- kupić poniaka za 200 PLN.
Sprzedaż jacketu nie wchodzi w grę (z czymś trzeba latać do Egiptu), więc trzeba wyposażyć się w dwie konfiguracje - jacket z pojedynczą butlą na wyjazdy i taplanie w szuwarach i płyta z twinsetem na trudniejsze nurkowania.
Butla pony chociaż do twina jej daleko daje znaczący wzrost bezpieczeństwa nurkowania na głębokościach do 40 metrów przy praktycznie żadnych kosztach. Nie ma też potrzeby posiadania dwóch jacketów - w zależności od planowanego nurkowania zabieramy pony lub nie.
Poniak sprawdza się też przy nurkowaniach powtórzeniowych - wielu nurków robi pierwsze nurkowanie na twinsecie, a następnie za pomocą adaptera wiesza na plecach pojedynczą butlę, podczas gdy poniaka można mieć w rezerwie na parę nurkowań.
Co prawda 4L pony powieszony na 15L butli głównej nie zapewnia zachowania zasady 1/3, ale wystarcza na ewakuację z 40 metrów z wykonaniem planowanej dekompresji.

Tak więc butla pony wydaje się być rozsądnym etapem "przejściowym" pomiędzy konfiguracją z jedną butlą a twinsetem. Dla wielu rekreacyjnych nurków może być też optymalnym rozwiązaniem jeżeli rzadko wykonują głębsze nurkowania, a w większości nurkowań twinset jest im zbędny.

Jan Nurkowski 

Wysłany: 16-08-2003, 15:03   

Gdy zamarza II stopień to automat zaczyna bąblować i nic sie nie dzieje .
Trzeba zacząc procedurę wychodzenia .
Gdy się tego boisz to kup sobie Grzałkę Michalaka , chociaż UANa z metalową puszką masz małe szanse żeby zamrozic .

albo rebreathera, tez nie zamarza.......

Jeżeli chcesz schodzić głęboko , to się do tego przygotuj pod każdym względem ( twinset, latarki depozyty .......... ) i nie schodź z przypadkową osobą .

I bez przygotowania i cwiczen.....

pzdr
Jan

kubik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2003, 23:32   

bd* napisał/a:
Worek pod duży zestaw zobowiązuje i wymusza od razu kupno twinsetu.

Nie wiem co masz na myśli "worek pod duży zestaw"? Ja przez czas jakiś używałem DS 2x40 do 2x12 i do pojedynczych flaszek. Rzekłbym, że ze względu na gumki na pojedynczych układał się nawet lepiej, niż z twinem. Przy twinie nieco czuło się go po bokach. Teraz pływam z HE55 i ten świetnie układa się na butlach, ale za to do pojedynczej to koszmar. Pewnie zaraz Żaba wspomni o Pionierze, a Maretzky o swoich patentach... ;-)
W każdym razie, z gumkowatym skrzydełkiem żadnego "wymuszenia" nie było.

bd* napisał/a:
są jeszce jakies Tomki na Liście ?

ano... są :-D

pzdr

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2003, 07:41   

kubik napisał/a:
ano... są :-D pzdr

No tak niby Tomek a nie rozrabia :-D

Co do worków , to na przykład duże Halcyony nie bardzo nadają się do pojedyńczych butli .
Generalnie masz rację że duże " bezgumkowce " nie bardzo nadają się do pojedyńczych butli , natomiast te z gumnkami są Ok .
Patent Maretzkiego trochę pomaga Halcyonom .
Ostanio widziałem Halcyona u kogoś ( u siebie się nie widzi ) , przy zetawie 2x12 układał się pięknie .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu