który do tego ma zdolności dydaktyczne i dobre podejście do kursanta, a w przerwach między nurkami miał jeszcze chęć żeby o tym wszystkim opowiadać.
Każdy by tak chciał, pytanie ilu z nas (oprócz alhanna) się tak przytrafiło?
wtrącę się... mnie też taki instruktor się przytrafił... a i zawisnąć też potrafi:)
Pozdrawiam
ok i jeszcze jedno pytanie czy musy umie pływać bo bylem w jednym powiedzieli mi ze nie bylem w odpowiedz była tak
czy ty naprawdę jestes z Poznania?bo jesli tak to ubolewam nad jakością jezyka polskiego,ale cóz takie czasy.Wiec dlatego:
Sumując,przyjdź do nas, do Nautici,tak jak ci poradził PrzemoC.Krzychu Janicki ma wieloletnie doświadczenie w szkoleniu nurków OWD i niezłe wyniki.Mamy klub ,salę do wykładów i zabaw,wypozyczalnię sprzętu i kilku fajnych ludzi.Kurs zrobisz częściowo w najlepszym basenie w Poznaniu i na najlepszym torze podwodnym w Wielkopolsce w Kosewie nad J.Powidzkim.Po prostu przyjdź,a nie teoretyzuj w necie.
pzdr
G
Poszukaj kogos kto regularnie organizuje zajecia basenowe (takze poza kursem), idz na takie zajecia, sprawdz czy jest jeszcze ktos poza kursantami, czy grupka po basenie pozostaje grupka znajomych. Jesli tak: zobacz czy ten instruktor jest Ci sympatyczny, zastanow sie czy bedziesz potrafil mu na poczatku zaufac. Wez pod uwage, ze po kursie bedziesz potrzebowal ludzi chcacych z toba zanurkowac - najprosciej bedzie jesli zapoznasz sie znimi juz w trakcie kursu.
pół dnia w pracy musiałam zmarnować, żeby sprowokować Cię do jakiejś bardziej konkretnej odpowiedzi:) ufff
Tak jak napisałeś, że TOP 10 instruktorów w Polsce nie prowadzi OWD. Ale u następnej grupy - nazwijmy ją TOP 100 taki kurs już byłby możliwy. Robić kurs u kogoś, komu zależy tylko na tym, aby zajęcia jak najszybciej minęły, wystukać formułki z manuala, pokazać ćwiczenie, kursant robi 1-2 powtórki, słyszy przybij piątkę, ..... (nazwa organizacji) Cię kocha, odwali zajęcia na jezorze - szybko, szybko, przecież jest zimno, uścisk dłoni - jesteś już prawdziwym nurkiem/nurasem/nuraskiem (te dwa ostatni przyprawiają mnie o mdłości z racji swojej infaltylności, ale to już moje prywatne zdanie). Hura, hura!!! Kto miał taki kurs OWD? Ja na szczęście nie.
Kursy OWD spłyca się jak tylko się da - w myśl zasady, że to w końcu pierwsze kroki, nikt na początku nie musi być świetny, ma się nauczyć paru umiejętności, jak się nie nauczy to zaraz i tak będzie robić następne kursy, a w sumie to i lepiej - im mniej mu sie pokaże na OWD tym więcej kasy za kolejne kursy wpłynie.
To (znowu ta analogia) jak z nauka jazdy samochodem - kursant na placu manewrowym jest świetny, ale w mieście wśród innych samochodów zupełnie sobie nie daje rady, ciągle w kogoś wpada, zajeżdża drogę albo wlecze się i nie umie włączyć się do ruchu. Możemy specjalnie dla Ciebie zrobić specjalizację - mistrz platformy lub specjalista podwodny w klęczeniu na kolanach Ja tam wolę, żeby ktoś trochę gorzej przedmuchiwał maskę, ale umiał się przemieścić z punktu A do punktu B bez trzymania instruktora za rączkę, bez wpadania na innych ludzi czy kopania ich płetwami.
Dobry instruktor musi chcieć nauczyć a nie tylko zarobić kasę. Taki, który siedzi tylko w CN, nic innego nie robi tylko czeka, sam nie nurkuje bo musi przeciez czekać, nie uczy się bo to oznacza koszty a przecież on jest bardzo zdesperowany - musi zarobić na ZUS/czynsz/ubezpieczenie/pensje..... I nie prowadzi logbooka - bo cóż by on tam logował - nurkowania na basenie?
$$ [Usunięty]
Wysłany: 30-09-2008, 06:42
alhanna napisał/a:
Hura, hura!!! Kto miał taki kurs OWD? Ja na szczęście nie.
alhanna napisał/a:
To (znowu ta analogia) jak z nauka jazdy samochodem - kursant na placu manewrowym jest świetny, ale w mieście wśród innych samochodów zupełnie sobie nie daje rady
Wyślę synka na taki szybki kurs, bo już nurkował w zerowej widoczności, pod jednostką płynącą na powierzchni, w rzece, w jeziorze. Z jazdą samochodem miał dużo wyjeżdżone w terenie, też różnymi samochodami, po 1 lekcji na placu manewrowym odprowadzał samochód do ośrodka, na drugiej lekcji jeździł 80km/h po Warszawie, instruktorem był policjant.
Założycielowi tematu mógłbym pomóc w tanim zdobyciu sprzętu, za 100 butla AO uprząż.
Tyle że tego ma się dowiedzieć w klubie. Na FN w dziale komis dostałem za darmo suchy skafander.
No fajne zdjęcia rybki i taka kolorowa strona...
Ale nadal chyba nie rozumiesz o co chodzi. Przeczytaj jeszcze raz cały wątek, nie chodzi o super cenę tylko o wybór dobrego instruktora. Zamiast zapytać co wszyscy sądzą o kursie powinieneś zapytać czy ktoś go zna i czy może go polecić.
Wysłany: 30-09-2008, 13:54
alhanna napisał/a:
Dobry instruktor musi chcieć nauczyć a nie tylko zarobić kasę.
Pamiętaj jednak o tym że dla niektórych z nich to jest główne źródło dochodu, jego praca, więc mam nadzieję że dopuszczasz opcję taką, że instruktor może chcieć nauczyć, robić to dobrze i jednocześnie wcale nie ukrywać że robi to dla kasy?
alhanna napisał/a:
Taki, który siedzi tylko w CN, nic innego nie robi tylko czeka, sam nie nurkuje bo musi przecież czekać, nie uczy się bo to oznacza koszty a przecież on jest bardzo zdesperowany - musi zarobić na ZUS/czynsz/ubezpieczenie/pensje..... I nie prowadzi logbooka - bo cóż by on tam logował - nurkowania na basenie?
Przedstawiłaś strasznie skrajny obraz instruktora. Na szczęście nie trafiłem na tego typu instruktora. Jednak nie ma co popadać w skrajności. Nie każdy instruktor robi głębokie nurki, pływa na wraki itp. W najlepszym razie trafi mu się wyjazd do egitpowa wraz z organizowaną przez siebie wycieczką. Jednak są to osoby, które w przeciwieństwie do tej TOP10 listy mają największe doświadczenie w kursach OWD bo tych robi się najwięcej i to oni je robią.
najtaniej będzie samemu,kup sobie książkę np.nurkowanie i zacznij np. w Poznaniu na Rusałce.Aha,nie zapomnij jej wczesniej zalaminować,zeby kartki się nie rozpadły pod wodą,co prawda laminowanie też kosztuje,ale może dasz radę.Tani sprzęt załatwi ci Smok.
[ Dodano: 30-09-2008, 08:03 ]
oka gdzie mogę tanio nauczyć się pływać w poznaniu
jazur napisał/a:
ale powiedzieć mi to czy ktoś może jakiś basen polecić
Mówisz sobie znanym slangiem czy dopiero zaczynasz uczęszczać do szkoły na lekcje języka polskiego?
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 30-09-2008, 14:57
Plotek napisał/a:
Pamiętaj jednak o tym że dla niektórych z nich to jest główne źródło dochodu, jego praca, więc mam nadzieję że dopuszczasz opcję taką, że instruktor może chcieć nauczyć, robić to dobrze i jednocześnie wcale nie ukrywać że robi to dla kasy?
Jasne, ze dopuszczam:) jest to taka sama motywacja jak kazda inna, a i nie odlaczny element pracy. Oczywiscie, masz racje, ze obraz jest nieco przejaskrawiony. CHodzilo mi tylko o to, by nie robic kursu u kogos, kto jest skoncentrowany tylko na tym, zeby w jak najkrotszym czasie jak najwiecej zarobic - i np. wziasc wiecej kursantow na raz (latwo stadko upilnowac jak bedzie grzecznie siedziec na platformie i sie od niej nie oderwie nawet na chwile), skrocic teorie (bo w sumie nie wszystko jest przydatne) czy nie zrobic wszystkich nurkowan (bo tak dobrze poszlo na poprzednim nurkowaniu, ze mozna to zaliczyc za 2).
I wierz mi, nie jest to wcale tak zadko spotykane. Ale znowu wracamy do dyskusji o kursach, a o tym juz nie raz bylo. Lepiej chyba, zeby w sytuacji planowanego kursu zapytac sie czy ktos juz robil kurs u np. X i jakie ma po kursie wrazenia.
Wysłany: 30-09-2008, 16:55
alhanna napisał/a:
Lepiej chyba, zeby w sytuacji planowanego kursu zapytac sie czy ktos juz robil kurs u np. X i jakie ma po kursie wrazenia.
Oczywiście ze tak byłoby łatwiej, jednak często świeżo upieczony kursant jest tak zafascynowany swoim instruktorem, że nie zauważa ważnych szczegółów.
np.
alhanna napisał/a:
czy nie zrobic wszystkich nurkowan (bo tak dobrze poszlo na poprzednim nurkowaniu, ze mozna to zaliczyc za 2).
za taką akcję nie poleciłbym nikomu takiego instruktora i nie to tylko dlatego że łamie wymagania swojej federacji. Jednak młody adept szkoły nurkowej będzie szczęśliwy, bo jego mentor uznał zaprezentowany poziom umiejętności za nadzwyczaj dobry.
[ Dodano: 30-09-2008, 08:03 ]
jazur napisał/a:
ale powiedzieć mi to czy ktoś może jakiś basen polecić
Mówisz sobie znanym slangiem czy dopiero zaczynasz uczęszczać do szkoły na lekcje języka polskiego?
i nie generalizuj bo ja nikogo glupkiem nie nazywam
poprostu mowie o zrozumieniu
a co do stylu to chyba nie tyle swietnie sie rozumiemy co poprostu polowa malolatow tak pisze a druga nie umie pisac stylistycznie i gramatycznie
jesli szkola ich tego nie nauczyla to myslisz ze Ty tego dokonasz ?
jesli szkola ich tego nie nauczyla to myslisz ze Ty tego dokonasz ?
ani myślę,to nie moja rola i nie mam takich aspiracji,lecz również z tego powodu nie muszę tego akceptować i uważać za normalność.To po prostu objaw braku szacunku dla tych wszystkich do których ktos taki się zwraca.Mniej wiecej tak jakby wyszedł z WC i podał ci potem nie umytą rekę na powitanie.Niby uprzejme,ale ty z wstretem lecisz za chwilę ją umyć.
DeDeK napisał/a:
no chyba ze lubisz sobie posty nabijac
jesli jestem na tym forum od 2002 roku i mam 466 postów,to raczej słaby argument.
pozdrawiam krajana
G
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko