Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
zaczynam więc pomóżcie
Autor Wiadomość
olo_ol 

Stopień: 51°30'N, 22°6'E
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2008, 19:11   

Plotek napisał/a:
który do tego ma zdolności dydaktyczne i dobre podejście do kursanta, a w przerwach między nurkami miał jeszcze chęć żeby o tym wszystkim opowiadać.
Każdy by tak chciał, pytanie ilu z nas (oprócz alhanna) się tak przytrafiło?

wtrącę się... mnie też taki instruktor się przytrafił... a i zawisnąć też potrafi:)
Pozdrawiam
:)

jazur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2008, 19:22   

ok i jeszcze jedno pytanie czy musy umie pływać bo bylem w jednym powiedzieli mi ze nie bylem w odpowiedz była tak

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2008, 19:55   

jazur napisał/a:
ok i jeszcze jedno pytanie czy musy umie pływać bo bylem w jednym powiedzieli mi ze nie bylem w odpowiedz była tak

czy ty naprawdę jestes z Poznania?bo jesli tak to ubolewam nad jakością jezyka polskiego,ale cóz takie czasy.Wiec dlatego:
Sumując,przyjdź do nas, do Nautici,tak jak ci poradził PrzemoC.Krzychu Janicki ma wieloletnie doświadczenie w szkoleniu nurków OWD i niezłe wyniki.Mamy klub ,salę do wykładów i zabaw,wypozyczalnię sprzętu i kilku fajnych ludzi.Kurs zrobisz częściowo w najlepszym basenie w Poznaniu i na najlepszym torze podwodnym w Wielkopolsce w Kosewie nad J.Powidzkim.Po prostu przyjdź,a nie teoretyzuj w necie.
pzdr
G

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2008, 20:18   

olo_ol napisał/a:
wtrącę się... mnie też taki instruktor się przytrafił... a i zawisnąć też potrafi:)

Oby bylo jak najwiecej takich wtracen :)

jazur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2008, 20:21   

a czy trzeba umiec plywać

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2008, 20:29   

jazur napisał/a:
a czy trzeba umiec plywać

trzeba

[ Dodano: 29-09-2008, 21:04 ]
martin napisał/a:
Poszukaj kogos kto regularnie organizuje zajecia basenowe (takze poza kursem), idz na takie zajecia, sprawdz czy jest jeszcze ktos poza kursantami, czy grupka po basenie pozostaje grupka znajomych. Jesli tak: zobacz czy ten instruktor jest Ci sympatyczny, zastanow sie czy bedziesz potrafil mu na poczatku zaufac. Wez pod uwage, ze po kursie bedziesz potrzebowal ludzi chcacych z toba zanurkowac - najprosciej bedzie jesli zapoznasz sie znimi juz w trakcie kursu.

pół dnia w pracy musiałam zmarnować, żeby sprowokować Cię do jakiejś bardziej konkretnej odpowiedzi:) ufff

Tak jak napisałeś, że TOP 10 instruktorów w Polsce nie prowadzi OWD. Ale u następnej grupy - nazwijmy ją TOP 100 taki kurs już byłby możliwy. Robić kurs u kogoś, komu zależy tylko na tym, aby zajęcia jak najszybciej minęły, wystukać formułki z manuala, pokazać ćwiczenie, kursant robi 1-2 powtórki, słyszy przybij piątkę, ..... (nazwa organizacji) Cię kocha, odwali zajęcia na jezorze - szybko, szybko, przecież jest zimno, uścisk dłoni - jesteś już prawdziwym nurkiem/nurasem/nuraskiem (te dwa ostatni przyprawiają mnie o mdłości z racji swojej infaltylności, ale to już moje prywatne zdanie). Hura, hura!!! Kto miał taki kurs OWD? Ja na szczęście nie.

Kursy OWD spłyca się jak tylko się da - w myśl zasady, że to w końcu pierwsze kroki, nikt na początku nie musi być świetny, ma się nauczyć paru umiejętności, jak się nie nauczy to zaraz i tak będzie robić następne kursy, a w sumie to i lepiej - im mniej mu sie pokaże na OWD tym więcej kasy za kolejne kursy wpłynie.

To (znowu ta analogia) jak z nauka jazdy samochodem - kursant na placu manewrowym jest świetny, ale w mieście wśród innych samochodów zupełnie sobie nie daje rady, ciągle w kogoś wpada, zajeżdża drogę albo wlecze się i nie umie włączyć się do ruchu. Możemy specjalnie dla Ciebie zrobić specjalizację - mistrz platformy lub specjalista podwodny w klęczeniu na kolanach :) Ja tam wolę, żeby ktoś trochę gorzej przedmuchiwał maskę, ale umiał się przemieścić z punktu A do punktu B bez trzymania instruktora za rączkę, bez wpadania na innych ludzi czy kopania ich płetwami.

Dobry instruktor musi chcieć nauczyć a nie tylko zarobić kasę. Taki, który siedzi tylko w CN, nic innego nie robi tylko czeka, sam nie nurkuje bo musi przeciez czekać, nie uczy się bo to oznacza koszty a przecież on jest bardzo zdesperowany - musi zarobić na ZUS/czynsz/ubezpieczenie/pensje..... I nie prowadzi logbooka - bo cóż by on tam logował - nurkowania na basenie?

$$
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2008, 06:42   

alhanna napisał/a:
Hura, hura!!! Kto miał taki kurs OWD? Ja na szczęście nie.
alhanna napisał/a:
To (znowu ta analogia) jak z nauka jazdy samochodem - kursant na placu manewrowym jest świetny, ale w mieście wśród innych samochodów zupełnie sobie nie daje rady
Wyślę synka na taki szybki kurs, bo już nurkował w zerowej widoczności, pod jednostką płynącą na powierzchni, w rzece, w jeziorze. Z jazdą samochodem miał dużo wyjeżdżone w terenie, też różnymi samochodami, po 1 lekcji na placu manewrowym odprowadzał samochód do ośrodka, na drugiej lekcji jeździł 80km/h po Warszawie, instruktorem był policjant.
Założycielowi tematu mógłbym pomóc w tanim zdobyciu sprzętu, za 100 butla AO uprząż.
Tyle że tego ma się dowiedzieć w klubie. Na FN w dziale komis dostałem za darmo suchy skafander.

pozdrawiam rc

jazur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 07:06   

ok wszystkim dziex

[ Dodano: 30-09-2008, 07:16 ]
a co powiece na ten kurs
http://www.orcadive.pl/sz...padi_cennik.htm

[ Dodano: 30-09-2008, 08:03 ]
oka gdzie mogę tanio nauczyć się pływać w poznaniu
Ostatnio zmieniony przez jazur 30-09-2008, 07:07, w całości zmieniany 1 raz  

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 11:10   

No fajne zdjęcia rybki i taka kolorowa strona...
Ale nadal chyba nie rozumiesz o co chodzi. Przeczytaj jeszcze raz cały wątek, nie chodzi o super cenę tylko o wybór dobrego instruktora. Zamiast zapytać co wszyscy sądzą o kursie powinieneś zapytać czy ktoś go zna i czy może go polecić.

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 13:54   

alhanna napisał/a:
Dobry instruktor musi chcieć nauczyć a nie tylko zarobić kasę.

Pamiętaj jednak o tym że dla niektórych z nich to jest główne źródło dochodu, jego praca, więc mam nadzieję że dopuszczasz opcję taką, że instruktor może chcieć nauczyć, robić to dobrze i jednocześnie wcale nie ukrywać że robi to dla kasy?

alhanna napisał/a:
Taki, który siedzi tylko w CN, nic innego nie robi tylko czeka, sam nie nurkuje bo musi przecież czekać, nie uczy się bo to oznacza koszty a przecież on jest bardzo zdesperowany - musi zarobić na ZUS/czynsz/ubezpieczenie/pensje..... I nie prowadzi logbooka - bo cóż by on tam logował - nurkowania na basenie?

Przedstawiłaś strasznie skrajny obraz instruktora. Na szczęście nie trafiłem na tego typu instruktora. Jednak nie ma co popadać w skrajności. Nie każdy instruktor robi głębokie nurki, pływa na wraki itp. W najlepszym razie trafi mu się wyjazd do egitpowa wraz z organizowaną przez siebie wycieczką. Jednak są to osoby, które w przeciwieństwie do tej TOP10 listy mają największe doświadczenie w kursach OWD bo tych robi się najwięcej i to oni je robią.

jazur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 13:56   

ale powiedzieć mi to czy ktoś może jakiś basen polecić

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 13:58   

jazur napisał/a:
tanio

najtaniej będzie samemu,kup sobie książkę np.nurkowanie i zacznij np. w Poznaniu na Rusałce.Aha,nie zapomnij jej wczesniej zalaminować,zeby kartki się nie rozpadły pod wodą,co prawda laminowanie też kosztuje,ale może dasz radę.Tani sprzęt załatwi ci Smok.

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 14:00   

jazur napisał/a:
ok wszystkim dziex

a co powiece na ten kurs

jazur napisał/a:

Mówisz sobie znanym slangiem czy dopiero zaczynasz uczęszczać do szkoły na lekcje języka polskiego?

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2008, 14:57   

Plotek napisał/a:

Pamiętaj jednak o tym że dla niektórych z nich to jest główne źródło dochodu, jego praca, więc mam nadzieję że dopuszczasz opcję taką, że instruktor może chcieć nauczyć, robić to dobrze i jednocześnie wcale nie ukrywać że robi to dla kasy?

Jasne, ze dopuszczam:) jest to taka sama motywacja jak kazda inna, a i nie odlaczny element pracy. Oczywiscie, masz racje, ze obraz jest nieco przejaskrawiony. CHodzilo mi tylko o to, by nie robic kursu u kogos, kto jest skoncentrowany tylko na tym, zeby w jak najkrotszym czasie jak najwiecej zarobic - i np. wziasc wiecej kursantow na raz (latwo stadko upilnowac jak bedzie grzecznie siedziec na platformie i sie od niej nie oderwie nawet na chwile), skrocic teorie (bo w sumie nie wszystko jest przydatne) czy nie zrobic wszystkich nurkowan (bo tak dobrze poszlo na poprzednim nurkowaniu, ze mozna to zaliczyc za 2).

I wierz mi, nie jest to wcale tak zadko spotykane. Ale znowu wracamy do dyskusji o kursach, a o tym juz nie raz bylo. Lepiej chyba, zeby w sytuacji planowanego kursu zapytac sie czy ktos juz robil kurs u np. X i jakie ma po kursie wrazenia.

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 16:55   

alhanna napisał/a:
Lepiej chyba, zeby w sytuacji planowanego kursu zapytac sie czy ktos juz robil kurs u np. X i jakie ma po kursie wrazenia.

Oczywiście ze tak byłoby łatwiej, jednak często świeżo upieczony kursant jest tak zafascynowany swoim instruktorem, że nie zauważa ważnych szczegółów.
np.
alhanna napisał/a:
czy nie zrobic wszystkich nurkowan (bo tak dobrze poszlo na poprzednim nurkowaniu, ze mozna to zaliczyc za 2).

za taką akcję nie poleciłbym nikomu takiego instruktora i nie to tylko dlatego że łamie wymagania swojej federacji. Jednak młody adept szkoły nurkowej będzie szczęśliwy, bo jego mentor uznał zaprezentowany poziom umiejętności za nadzwyczaj dobry.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 19:54   

Plotek napisał/a:
jazur napisał/a:
ok wszystkim dziex

a co powiece na ten kurs

jazur napisał/a:

Mówisz sobie znanym slangiem czy dopiero zaczynasz uczęszczać do szkoły na lekcje języka polskiego?

czytacie ze zrozumieniem bo mam wrazenie ze nie
ja wnioskuje ze chlopak chce sie najpierw nauczyc plywac bo jest to wymagane na kursie skoro o to pytal wczesniej ;)

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 21:10   

DeDeK napisał/a:
czytacie ze zrozumieniem

podaj sobie łapkę z kolegą Jazurem,widocznie razem się świetnie rozumiecie,a my głupki musimy chyba wziąść dodatkowe lekcje w szkole j.polskiego.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 21:55   

grzegorz wyluzuj z tym sarkazmem ;)
i nie generalizuj bo ja nikogo glupkiem nie nazywam
poprostu mowie o zrozumieniu
a co do stylu to chyba nie tyle swietnie sie rozumiemy co poprostu polowa malolatow tak pisze a druga nie umie pisac stylistycznie i gramatycznie

jesli szkola ich tego nie nauczyla to myslisz ze Ty tego dokonasz ?

no chyba ze lubisz sobie posty nabijac ;)

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 22:37   

DeDeK napisał/a:
jesli szkola ich tego nie nauczyla to myslisz ze Ty tego dokonasz ?

ani myślę,to nie moja rola i nie mam takich aspiracji,lecz również z tego powodu nie muszę tego akceptować i uważać za normalność.To po prostu objaw braku szacunku dla tych wszystkich do których ktos taki się zwraca.Mniej wiecej tak jakby wyszedł z WC i podał ci potem nie umytą rekę na powitanie.Niby uprzejme,ale ty z wstretem lecisz za chwilę ją umyć.
DeDeK napisał/a:
no chyba ze lubisz sobie posty nabijac

jesli jestem na tym forum od 2002 roku i mam 466 postów,to raczej słaby argument.
pozdrawiam krajana
G

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2008, 22:56   

grzegorz napisał/a:
chyba wziąść dodatkowe lekcje w szkole j.polskiego

Chyba tak, bo powinno być "wziąĆ", a nie "wziąŚĆ". Ponoć pochodzi od "braĆ", a nie "kraŚĆ".

~BitPump

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu