Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ciężarkami
Autor Wiadomość
Thompson93 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 16:44   Problem z ciężarkami

Zrobilem niedawno kurs OWD. Jednak od tamtej pory wciąż mam dylemat - jak i ile ciężarków rozmieścić na pasie? Moja waga ~ 75 kg., wzrost - bedzie z 175cm.

:bee;

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 25-08-2009, 16:47   

To zależy od sporej ilości innych rzeczy takich choćby jak sprzęt jakiego używasz i rodzaj/grubość skafandra/pianki. Najlepiej dobrać to w wodzie - poproś kogoś bardziej doświadczonego o pomoc na nurkowisku.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2009, 17:11   

http://nurkowanie.nekton.com.pl/Wiedza.php
http://forum.divetrek.com.pl/viewforum.php?f=43
i na tym forum, funkcją: "szukaj".

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 18:17   

Thompson93 napisał/a:
Zrobilem niedawno kurs OWD. Jednak od tamtej pory wciąż mam dylemat - jak i ile ciężarków rozmieścić na pasie? Moja waga ~ 75 kg., wzrost - bedzie z 175cm.

To na tym trzydniowym kursie "bez egzaminu" nie uczyli wyważać? :aaa: :bee;

Thompson93 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 18:32   

gdzie tam... tylko pokazał jak zakładac dlatego nie wiem. tak samo jak np. nie uczono mnie typów zaworów od butli, itp co sam sobie potem wyczytałem :|

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 25-08-2009, 18:40   

Thompson93 napisał/a:
gdzie tam... tylko pokazał jak zakładac dlatego nie wiem. tak samo jak np. nie uczono mnie typów zaworów od butli, itp co sam sobie potem wyczytałem :|

No widzisz, niestety nie da się wszystkiego załatwić przez internet, faktycznie ilość balastu zależy od bardzo wielu czynników.
Teorie już Ci ktoś podlinkował, napiszę tylko że mnie uczyli tak, żeby z prawie pustą butlą, pustym jacketem, na wdechu utrzymywać się na powierzchni wody, robiąc wydech powinieneś tonąć. Można też to zrobić identycznie z pełną butlą ale na końcu musisz dołożyć tyle balastu ile waży powietrze w butli- tak w uproszczeniu.
Zastanów się czy nie zrobić jakiegoś kursu uzupełniającego ew. warsztatów doszkalających.

aga_dive 

Stopień: MSD PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 18:42   

Jeżeli chodzi o balast, zrób tak jak poradził C styx, każdy z nurków na kursie OWD miał od 8 do 10 kg. Przynajmniej tak zauważyłam gdy patrze na kursantów. Poźniej z czasem wywarzają się i mają mniej balastu.
Spróbuj się wyważyć w takim sprzęcie jakim będziesz pływał. np. butla 12 + pianka 7 mm + docieplenia. Mniej więcej uzyskasz około 8 kg ( tak przypuszczam), z czasem zaczniej kontrolować swoją pływalność za pomocą oddechu ( mniej do jacketu powietrza), co za tym idzie mniej balastu i więcej czasu pod wodą.

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 25-08-2009, 18:53   

aga_dive napisał/a:
z czasem zaczniej kontrolować swoją pływalność za pomocą oddechu ( mniej do jacketu powietrza), co za tym idzie mniej balastu i więcej czasu pod wodą.

Jeśli kontrolujemy pływalność czymkolwiek innym niż jacketem (płetwami, nienaturalnym oddechem) będziemy krócej pod wodą. Oddechem możemy co najwyżej inicjować zanurzanie/ wynurzanie.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2009, 18:55   

tom_wie napisał/a:
z prawie pustą butlą, pustym jacketem, na wdechu utrzymywać się na powierzchni wody, robiąc wydech powinieneś tonąć

Dokładnie tak jak piszesz, tyle, że nie na powierzchni. Neutralna pływalność na 3m.

aga_dive 

Stopień: MSD PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 18:56   

tom_wie, chodziło mi tutaj o naturalny oddech..
Jaśniej mówiąc -> mieć tyle balastu na sobie, żeby na 5 m nas przy pełnym wdechu lekko unosiło do góry ( ćwiczenie z OWD tzw. pivot)

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 25-08-2009, 19:01   

jacekplacek napisał/a:

Dokładnie tak jak piszesz, tyle, że nie na powierzchni. Neutralna pływalność na 3m.

To jest prawie to samo, jak ma 3 metrach weźmiesz max wdech to polecisz na powierzchnię.
Tak nawiasem mówiąc to ja wolę mieć trochę zapasu, szczególnie w suchym.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2009, 19:07   

tom_wie napisał/a:
To jest prawie to samo, jak ma 3 metrach weźmiesz max wdech to polecisz na powierzchnię

To jest prawie to samo z trzema metrami różnicy :D A na serio, to nie chodzi o polecenie w górę na głębokim wdechu a o NIE polecenie w dół na wydechu.

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 25-08-2009, 19:08   

aga_dive napisał/a:
tom_wie, chodziło mi tutaj o naturalny oddech..
Jaśniej mówiąc -> mieć tyle balastu na sobie, żeby na 5 m nas przy pełnym wdechu lekko unosiło do góry ( ćwiczenie z OWD tzw. pivot)

Przeważenie teoretycznie nie powinno przeszkadzać w wykonaniu tego ćwiczenia, piszę teoretycznie, bo duża ilość gazu w jackecie zawsze jest uciążliwa.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 19:53   

Thompson93 napisał/a:
gdzie tam... tylko pokazał jak zakładac dlatego nie wiem. tak samo jak np. nie uczono mnie typów zaworów od butli, itp co sam sobie potem wyczytałem
Piotrz to tak propos naszej dyskusji na innym wątku o wyszkoleniu nurków po kursacg podstawowych...

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 21:29   

hubert68 napisał/a:
Piotrz to tak propos naszej dyskusji na innym wątku o wyszkoleniu nurków po kursacg podstawowych...

Aż się boję pomyślec, jakie inne braki można miec po takim kursie. Na szczęście nie jest to regułą.

Choc z drugiej strony obserwuję, iż wyważanie jest jednym z tych elementów kursów, które są traktowane najbardziej "po macoszemu". Ołowica u świeżo upieczonych płetwonurków jest standardem.

[ Dodano: 25-08-2009, 21:31 ]
tom_wie napisał/a:
Tak nawiasem mówiąc to ja wolę mieć trochę zapasu, szczególnie w suchym.

Zdecydowanie. Dodatkowy kilogram nie zabije, a czasem się przydaje.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 25-08-2009, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 21:47   

jacekplacek napisał/a:
że nie na powierzchni. Neutralna pływalność na 3m.

Możesz napisać jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy wyważaniem się na powierzchni, tuż pod powierzchnią a na 3m?
Ostatnio zmieniony przez TomekP 25-08-2009, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2009, 02:47   

Plotek napisał/a:
Możesz napisać jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy wyważaniem się na powierzchni, tuż pod powierzchnią a na 3m?

Już napisałem wyżej: robiąc wydech, nie polecisz w dół. Co moge jeszcze dodać? Mokra pianka+awaaria worka+do domu daleko? Różnica jest dość oczywista.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 09:22   

jacekplacek napisał/a:
Co moge jeszcze dodać? Mokra pianka+awaaria worka+do domu daleko? Różnica jest dość oczywista.

Coś mi tu nie pasuje.

Czy dobrze zrozumiałem? Masz mieć takie wyważenie, że zanurzenie na wydechu, przy pustej flaszce, będzie wymagało scyzoryka?

W sytuacji, którą opisałeś, obowiązującą procedurą jest zrzucenie balastu, co da plusa na poziomie kilku kilogramów. Nie widzę więc potrzeby wyważania się na 3m.

Moim skromnym zdaniem wyważenie powinno być takie, że pozwoli Ci zakończyć bezstresowo nurkowanie na niemal pustej flaszce bez ryzyka wyrzucenia Cię nawet z dwóch metrów (oczywiście przy normalnym oddechu).
Bo co np. gdy będę chciał wydmuchać resztki pływając sobie spokojnie w litoralu na głębokości 1.5m? Mam to robić na wydechu albo ciągle pomagając sobie płetwami?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2009, 09:56   

piotr_c napisał/a:
Czy dobrze zrozumiałem? Masz mieć takie wyważenie, że zanurzenie na wydechu, przy pustej flaszce, będzie wymagało scyzoryka?

Dokładnie tak. Po nurkowaniu i mając do tego puste flachy, masz jakiś powód do ponownego zanurzenia?
piotr_c napisał/a:
W sytuacji, którą opisałeś, obowiązującą procedurą jest zrzucenie balastu, co da plusa na poziomie kilku kilogramów

Ja nie sięgam do pleców, nie nurkuję też z francuzem, żeby ten balast odkręcać. Za bardzo szanuję swoje zdrowie, żeby używać pasa(aczkolwiek w niektórych nurkowaniach nie da się tego uniknąć). Poza tym, "procedura" o której piszesz, powstała w czasach bezdżaketowych, gdzie zrzucenie balastu było czasem jedyną metodą autoratowniczą.
piotr_c napisał/a:
Bo co np. gdy będę chciał wydmuchać resztki pływając sobie spokojnie w litoralu na głębokości 1.5m? Mam to robić na wydechu albo ciągle pomagając sobie płetwami?

Można też wziąć kamienie z dna... A na serio: właściwie zaplanować nurkowanie.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 26-08-2009, 10:00   

jacekplacek napisał/a:
piotr_c napisał/a:

Dokładnie tak. Po nurkowaniu i mając do tego puste flachy, masz jakiś powód do ponownego zanurzenia?

Jacku to jest bardzo dobre w teorii. Praktyka to weryfikuje ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu