Cześć. Ja właśnie 3 dni temu kupiłem skrzydło Firmy Mares, Icon. Naprawdę jest całkiem przyzwoite i sensowne. zapłaciłem 1590 i co dziwne w tym wszystkim, jestem zadowolony.
Wysłany: 16-09-2009, 18:39
moanadivers napisał/a:
Cześć. Ja właśnie 3 dni temu kupiłem skrzydło Firmy Mares, Icon. Naprawdę jest całkiem przyzwoite i sensowne. zapłaciłem 1590 i co dziwne w tym wszystkim, jestem zadowolony.
Moj znajomy też korzysta z tego jacketu i też jest zadowolony:)
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 16-09-2009, 20:09
Zorpen napisał/a:
Czy w zwiazku z tym taki zestaw bedzie dobry?
Będzie ale nie za tą cen, kupisz o jakieś 500 PLN taniej. No i płytę bym proponował aluminiową.
Zorpen napisał/a:
Czy taki zestaw mozna z czasem przerobic na zestaw do twina?
Tak - zdejmujesz adapter do pojedynczej flaszli i przykręcasz twina. Z worka DR RW zdejmujesz gumkę i już. Pływałem w DR RW do twine i jest ok. Ale trochę wygodniejsza jest wtedy oponka. Taśmę kup dtd (koło 50 PLN) lub napisz do Jackaplacka, ma namiar na jakąś supertanią i podobną dobrą w Bydgoszczy (8-10 PLN), pas kroczny z dwoma D-ringami i stoperem, to opło 30 PLN. Do tego 5 stoperów, jeden D-ring prosty i dwa podgięte (ok. 50 PLN), kawałki dentki i gumy wielosplotowej z Castoramy. Jak jesteś bardzo elegancki to jedna sztuka ixolacji termokurvzliwej za 2 PLN. Płytę powinieneś kupić do 300 PLN, może nawet 200, worek DR RW 1000-1200 PLN. A zapomniałem, do tego jeszcze dwie klamry (takie jak do pasa balastowego, druga do przytrzymywania kanistra latarki, jak już będziesz miał laterkę główną) razem jakieś 30 PLN. Jak zrobić uprząż? (nie działa w tej chwili link, daj kiedyś znać nz PW, to podeślę)
Nie wiem o jaką chodzi - osobiście jej nie widziałem, dlatego napisałem podobno. I dlatego pytanie do Jacka, czy jest wystarczająco sztywna. Używam dtd, dla mnie różnica w cenie nie stanowi problemu ale podałem alternatywę.
Moj instruktor zachwalal skrzydla divesystem. Co sadzicie o czyms takim ?
I napisał
(W krótkich żołnierskich słowach: są beznadziejne.
W dłuższych (było wielokrotnie na listach) - Divesystemy mają bardzo dużo złych cech "pół(niby)skrzydeł".)
Wedlug tego ,To nie są twoje opinie ale innych uzytkowników.
I jeszcze piszesz że beznadziejne. Powiedz to w cztery oczy gościowi np na koparkach. słuchaj masz beznadziejny sprzęt zmień go na DR . Miałem kiedyś ??? DS i jest do dupy straciłem wtedy ponad dwa klocki.
I napisał
(- to wielki, ciężki klamot
- z mnóstwem niepotrzebnych ..ringów, podkładek i klamerek
- regulowany jak zwykły jacket (ze wszystkimi tego wadami)
- wielkie kieszenie (wory na balast) raczej nie są super pomysłem
- pas piersiowy i kółka "wyjęte krowie z nosa" są zbędne
- pas kroczny taki sobie
- za głową tworzy się niezbyt przyjemna poducha
- ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)
..... itd., itp. ...)
cięzki klamot - kup flaszki 13,8 do twina i plytę alu - może bedzie lepiej.
dringi -nie widzę żadnych niepotrzebnych.
regulowany- to chyba plus
-ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)----bez komentarza
kieszenie balastowe ściągasz - na bocznych dringach zakładasz redbule. przynajmniej zawsze możesz je sobie zrzucić.
Nie chcę wywołać kolejnych sporów typu z gumkami czy bez ale nie przekreślam DS słowami beznadziejny.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Radek7 16-09-2009, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Jak z Bydgoszczy, to pewnie ta, którą podałem - bo to duży producent taśm (chyba największy w Polsce).
Sam używam ich standardowej taśmy, ale IMO jest zbyt miękka. Nie przeszkadzało mi to dopóty, dopóki nie popływałem w oryginalnej uprzęży Agira. Szkoda że kosztuje tak koszmarnie duże pieniądze, bo już pewnie bym wymienił
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 17-09-2009, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
To jeden z największych minusów tego sytstemu.
Dla mnie sporą zaletą "płyt" jest to, że po wyregulowaniu/ustawieniu całości nic się dalej nie zmienia przez następne n nurkowań.
W DS masz milion klamerek - ciągle coś zaciągasz i ciągle jest inaczej...
Radek7 napisał/a:
-... dringi -nie widzę żadnych niepotrzebnych.
-...cięzki klamot ...
"18 D-ringów ze stali nierdzewnej"?... przecież w zasadzie 4 starczą...
Z wagą, wcale nie chodzi o płytę (choć i ta jest za ciężka)
Radek7 napisał/a:
-... kup flaszki 13,8 do twina i plytę alu - może bedzie lepiej.
-... kieszenie balastowe ściągasz - na bocznych dringach zakładasz redbule. przynajmniej zawsze możesz je sobie zrzucić.
Jeżeli zbierzesz wszystkie niezbędne przeróbki - to naprawdę jesteś nadal przekonany, że warto kupić DS?...
Radek7 napisał/a:
-ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)----bez komentarza
Dodaj do ilości zabieranego balastu do DS jeszcze pewnie ze 2-3 kg na zbędny złom (już wbudowany w jacket). I porównaj z ilością balastu zabieraną do "czystszej" konfiguracji (ok.0-3 kg min. więcej do "mocno ocieplonego" suchego).
Następnie spróbuj "wyrównać szanse" i potem utrzymać się pod wodą - wtedy porozmawiamy dalej....
P.
I
PS.
"Beznadziejny" to tylko wyraźne wyrażenie mojego zdania.
We wszystkim da się pływać (pewnie bez strasznego bólu), ale po co wprowadzać element niepewności przed decyzją o zakupie "lepszego".
PS.2
Proszę, staranniej tnij cyctaty, bo strasznie nieczytelnie się robi...
Ostatnio zmieniony przez I 17-09-2009, 11:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko