Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacket
Autor Wiadomość
busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 18:11   

Kup uprząż z jednego kawałka taśmy. Najtańsza jaką znalazłem to http://allegro.pl/item736...ewna_shark.html , ale nie wiem jak z jakością.

moanadivers 

Stopień: OWD (PADI)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 18:22   

Cześć. Ja właśnie 3 dni temu kupiłem skrzydło Firmy Mares, Icon. Naprawdę jest całkiem przyzwoite i sensowne. zapłaciłem 1590 i co dziwne w tym wszystkim, jestem zadowolony.

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 18:39   

moanadivers napisał/a:
Cześć. Ja właśnie 3 dni temu kupiłem skrzydło Firmy Mares, Icon. Naprawdę jest całkiem przyzwoite i sensowne. zapłaciłem 1590 i co dziwne w tym wszystkim, jestem zadowolony.

Moj znajomy też korzysta z tego jacketu i też jest zadowolony:)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 20:09   

Zorpen napisał/a:
Czy w zwiazku z tym taki zestaw bedzie dobry?
Będzie ale nie za tą cen, kupisz o jakieś 500 PLN taniej. No i płytę bym proponował aluminiową.
Zorpen napisał/a:
Czy taki zestaw mozna z czasem przerobic na zestaw do twina?
Tak - zdejmujesz adapter do pojedynczej flaszli i przykręcasz twina. Z worka DR RW zdejmujesz gumkę i już. Pływałem w DR RW do twine i jest ok. Ale trochę wygodniejsza jest wtedy oponka. Taśmę kup dtd (koło 50 PLN) lub napisz do Jackaplacka, ma namiar na jakąś supertanią i podobną dobrą w Bydgoszczy (8-10 PLN), pas kroczny z dwoma D-ringami i stoperem, to opło 30 PLN. Do tego 5 stoperów, jeden D-ring prosty i dwa podgięte (ok. 50 PLN), kawałki dentki i gumy wielosplotowej z Castoramy. Jak jesteś bardzo elegancki to jedna sztuka ixolacji termokurvzliwej za 2 PLN. Płytę powinieneś kupić do 300 PLN, może nawet 200, worek DR RW 1000-1200 PLN. A zapomniałem, do tego jeszcze dwie klamry (takie jak do pasa balastowego, druga do przytrzymywania kanistra latarki, jak już będziesz miał laterkę główną) razem jakieś 30 PLN. Jak zrobić uprząż? :tam: (nie działa w tej chwili link, daj kiedyś znać nz PW, to podeślę)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 21:02   

hubert68 napisał/a:
napisz do Jackaplacka, ma namiar na jakąś supertanią i podobną dobrą w Bydgoszczy 8-10 PLN

A po co Jackowi głowę zawracac?

www.pasamon.com.pl - pytaj o "taśmę do pasów balastowych".

Ale czy taka dobra? Mogłaby byc zdecydowanie sztywniejsza.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 16-09-2009, 21:04, w całości zmieniany 3 razy  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 21:28   

piotr_c napisał/a:
A po co Jackowi głowę zawracac?

www.pasamon.com.pl - pytaj o "taśmę do pasów balastowych".

Nie wiem o jaką chodzi - osobiście jej nie widziałem, dlatego napisałem podobno. I dlatego pytanie do Jacka, czy jest wystarczająco sztywna. Używam dtd, dla mnie różnica w cenie nie stanowi problemu ale podałem alternatywę.

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 22:16   

[quote="I"]
Zorpen napisał/a:
Moj instruktor zachwalal skrzydla divesystem. Co sadzicie o czyms takim ?

I napisał
(W krótkich żołnierskich słowach: są beznadziejne.

W dłuższych (było wielokrotnie na listach) - Divesystemy mają bardzo dużo złych cech "pół(niby)skrzydeł".)

Wedlug tego ,To nie są twoje opinie ale innych uzytkowników.
I jeszcze piszesz że beznadziejne. Powiedz to w cztery oczy gościowi np na koparkach. słuchaj masz beznadziejny sprzęt zmień go na DR . Miałem kiedyś ??? DS i jest do dupy straciłem wtedy ponad dwa klocki.

I napisał
(- to wielki, ciężki klamot
- z mnóstwem niepotrzebnych ..ringów, podkładek i klamerek
- regulowany jak zwykły jacket (ze wszystkimi tego wadami)
- wielkie kieszenie (wory na balast) raczej nie są super pomysłem
- pas piersiowy i kółka "wyjęte krowie z nosa" są zbędne
- pas kroczny taki sobie
- za głową tworzy się niezbyt przyjemna poducha
- ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)
..... itd., itp. ...)

cięzki klamot - kup flaszki 13,8 do twina i plytę alu - może bedzie lepiej.
dringi -nie widzę żadnych niepotrzebnych.
regulowany- to chyba plus
-ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)----bez komentarza :ping:
kieszenie balastowe ściągasz - na bocznych dringach zakładasz redbule. przynajmniej zawsze możesz je sobie zrzucić.

Nie chcę wywołać kolejnych sporów typu z gumkami czy bez ale nie przekreślam DS słowami beznadziejny.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Radek7 16-09-2009, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 09:55   

hubert68 napisał/a:
Nie wiem o jaką chodzi

Jak z Bydgoszczy, to pewnie ta, którą podałem - bo to duży producent taśm (chyba największy w Polsce).

Sam używam ich standardowej taśmy, ale IMO jest zbyt miękka. Nie przeszkadzało mi to dopóty, dopóki nie popływałem w oryginalnej uprzęży Agira. Szkoda że kosztuje tak koszmarnie duże pieniądze, bo już pewnie bym wymienił :(
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 17-09-2009, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 11:46   

Radek7 napisał/a:
regulowany- to chyba plus

To jeden z największych minusów tego sytstemu.
Dla mnie sporą zaletą "płyt" jest to, że po wyregulowaniu/ustawieniu całości nic się dalej nie zmienia przez następne n nurkowań.
W DS masz milion klamerek - ciągle coś zaciągasz i ciągle jest inaczej...

Radek7 napisał/a:
-... dringi -nie widzę żadnych niepotrzebnych.
-...cięzki klamot ...

"18 D-ringów ze stali nierdzewnej"?... przecież w zasadzie 4 starczą...
Z wagą, wcale nie chodzi o płytę (choć i ta jest za ciężka)

Radek7 napisał/a:
-... kup flaszki 13,8 do twina i plytę alu - może bedzie lepiej.
-... kieszenie balastowe ściągasz - na bocznych dringach zakładasz redbule. przynajmniej zawsze możesz je sobie zrzucić.

Jeżeli zbierzesz wszystkie niezbędne przeróbki - to naprawdę jesteś nadal przekonany, że warto kupić DS?... ;)

Radek7 napisał/a:
-ciągle gdzieś są uwięzione resztki powietrza (albo trzeba się przeważać, albo gimnastykować)----bez komentarza :ping:

Dodaj do ilości zabieranego balastu do DS jeszcze pewnie ze 2-3 kg na zbędny złom (już wbudowany w jacket). I porównaj z ilością balastu zabieraną do "czystszej" konfiguracji (ok.0-3 kg min. więcej do "mocno ocieplonego" suchego).

Następnie spróbuj "wyrównać szanse" i potem utrzymać się pod wodą - wtedy porozmawiamy dalej....

P.
I

PS.
"Beznadziejny" to tylko wyraźne wyrażenie mojego zdania.
We wszystkim da się pływać (pewnie bez strasznego bólu), ale po co wprowadzać element niepewności przed decyzją o zakupie "lepszego".

PS.2
Proszę, staranniej tnij cyctaty, bo strasznie nieczytelnie się robi...
Ostatnio zmieniony przez I 17-09-2009, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 12:28   

I napisał/a:
"18 D-ringów ze stali nierdzewnej"?... przecież w zasadzie 4 starczą...

Dokładnie 5 wystarczy.

~BitPump

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 12:45   

W "rekreacji" to pewnie jeden wystaczy - żeby octopus było gdzie zawiesić :) ... no może dla wygody jeszcze manometr i latarkę...

P.
I
Ostatnio zmieniony przez I 17-09-2009, 12:45, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 17-09-2009, 14:25   

I napisał/a:
W "rekreacji" to pewnie jeden wystaczy

Nawet u technicznych wystarczaja trzy - piersi + biodro. Na brzuchu dopiero do skutera, nadupny mozesz zastapic smycza, a bojke przeniesc do kieszeni.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 14:59   

martin napisał/a:
a bojke przeniesc do kieszeni

A kołowrotek? [u mnie na dupnym]
I gdzie zawiesić tymczasowo aparat fotograficzny? [u mnie na jajecznym]

~BitPump

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 15:48   

Martin, toć bojkę na "banji" pod płytą!

BitPump napisał/a:
A kołowrotek? [... na dupnym]
... aparat fotograficzny? [... na jajecznym]

??? :zdz:
Ja bym się bał "efektu tiki-taki" :)
(no i kiedyś był brzydki dowcip o naprawianiu wielbłąda...) :)

P.
I
Ostatnio zmieniony przez I 17-09-2009, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu