Absolutnym minimum, przy nurkowaniu stropowym (a takim jest nurkowanie podlodowe) jest posiadanie dwóch niezależnych automatów
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen - przy takich nurkowaniach do przerebla masz max 20m - czyli tyle na ile schodzisz w cieplych morzach na singlu lub nawet mniej...
Małymi krokami zbliża się do nas zima moze nie jutro moze nie za tydzień ale w końcu przyjdzie jak się ustrzec przed zamarznieciem I stopnia ? zeszłej zimy miałem przygode z moim automatem I stopień MK 25; II stopień S 550 SCUBAPRO- ZAMARZŁ Więc jak sie przygotowac do tego aby nie zamarzał ? jak się zabezpieczyć ?
1.)Flaszki odkręcaj dopieto ja zawory i automaty znajdą sie pod powieszchnią wody ( nalepiej osoba asekurująca z powierzchni przy przeręblu i pierwszy oddech pod wodą.
2.) Brzydki stery ale niezawodny automat naszej ARMI tj. UAN - nigdy nie zamarza
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 22-09-2009, 21:41
Haw napisał/a:
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen
Ja pisałem o dwóch automatach, Martin o dwóch flaszkach, co uważam za lepsze od dwuzaworowego singla. Na kursie P2 oddychaliśmy w czwórkę z jednego automatu. Da się? Tak. Bezpieczniej mieć jeden automat na 4 osoby? Nie. Osobiście bez zdublowanych pierwszych stopni nie wszedłbym pod żaden strop, ani, w warunkach polskich, głębiej niż 15, góra 20m. Tak naprawdę, to pod strop chciałbym mieć ze sobą dwie flachy...
Ale to ja. Każdy nura jak lubi.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 22-09-2009, 21:48
POSEJDON26 napisał/a:
Woda w przeręblu jest zawsze cieplejsza niż otoczenie na dnim i nie ma takiego szoku temp.
Nie bardzo wiem co masz na mysli piszac "szok" - w kontekscie pojemnosci termicznej. Z tego co ja kojaze, samo otwarcie zaworu nie ma wiekszego wplywu na temperature pierwszego stopnia - dopiero przeplyw/rozprezenie gazu powoduje jego ochlodzenie.
Podejrzewam ze "starty LOKowski sposob" to ten samy ktory wyklada VDST - "nie oddychamy na powierzchni" - po ciagu ulepszen internetowych.
solare napisał/a:
dlaczego?
Dlatego ze wtedy nie oddychasz na powierzchni. Woda ma wieksza pojemnosc cieplna - tym samym moze przejac wiecej "zimna" z AO niz powietrze. Dlatego tez spadek temperatury jest mniejszy, gdy AO jest pod woda.
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 22-09-2009, 23:10
Haw napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Absolutnym minimum, przy nurkowaniu stropowym (a takim jest nurkowanie podlodowe) jest posiadanie dwóch niezależnych automatów
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen - przy takich nurkowaniach do przerebla masz max 20m - czyli tyle na ile schodzisz w cieplych morzach na singlu lub nawet mniej...
Jasne że się da, przy nurkowaniu podlodowym najciekawiej jest przy tafli i w zasadzie nie ma sensu oddalać się powyżej 40 m od przerębla, więc w razie niemca to jakoś da rade dopłynąć, nie mówię już o automacie partnera.
Więc można, chyba, że do jednego fuck up'a dojdą kolejne
Jednak ja z jednym automatem pod lód bym nie wszedł, tak samo jak nie wszedłbym bez liny z samym kołowrotkiem a o wiele pewniej się czuję jak wiem, że na asekuracji jest zaufana osoba, na szczęście pod lód zawsze jeździmy ze sprawdzonym zespołem
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-09-2009, 06:07
tom_wie napisał/a:
Więc można, chyba, że do jednego fuck up'a dojdą kolejne
Mówi się, że nieszczęścia chodzą parami... a czasem w większych grupach
Suma bardzo (z pozoru) drobnych zdarzeń, które czasami wynikają jedne z drugich a czasami nie, może doprowadzić do wypadku, także śmiertelnego. Dlatego absolutnie nie lekceważyłbym tych "drobiazgów"...
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 23-09-2009, 07:23
martin napisał/a:
samo otwarcie zaworu nie ma wiekszego wplywu na temperature pierwszego stopnia
Jeśli gazem jest mieszanka tlenowo-azotowa (powietrze, nitroks) to odkręcenie zaworu podnosi temperaturę pierwszego stopnia, co prawda nieznacznie. Propozycja odkręcania zaworu w wodzie nie tylko nie ma żadnego uzasadnienia, ale dodatkowo stanowi potencjalne zagrożenie - choćby tylko poluzowaniem sie I stopnia i nieszczelnością.
Natomiast zanurzanie sie bez automatu w ustach i wkładanie go dopiero w wodzie to inna bajka - o ile zawór butli jest na pewno odkręcony...
W ujemnych temperaturach "groźny" jest wydech do automatu na powierzchni, i to w wiekszym stopniu niz wdech.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-09-2009, 07:49
TomM napisał/a:
W ujemnych temperaturach "groźny" jest wydech do automatu na powierzchni, i to w wiekszym stopniu niz wdech.
O ile jest suchy. Woda z poprzedniego nurkowania potrafi zamrozić automat nawet przez lekkie naciśnięcie bypassu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko