Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: martin
22-09-2009, 10:36
Idzie zima
Autor Wiadomość
Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 21:18   

hubert68 napisał/a:
Absolutnym minimum, przy nurkowaniu stropowym (a takim jest nurkowanie podlodowe) jest posiadanie dwóch niezależnych automatów
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen - przy takich nurkowaniach do przerebla masz max 20m - czyli tyle na ile schodzisz w cieplych morzach na singlu lub nawet mniej...

POSEJDON26 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 21:22   

Przemek_G napisał/a:
Małymi krokami zbliża się do nas zima moze nie jutro moze nie za tydzień ale w końcu przyjdzie jak się ustrzec przed zamarznieciem I stopnia ? zeszłej zimy miałem przygode z moim automatem I stopień MK 25; II stopień S 550 SCUBAPRO- ZAMARZŁ Więc jak sie przygotowac do tego aby nie zamarzał ? jak się zabezpieczyć ?

1.)Flaszki odkręcaj dopieto ja zawory i automaty znajdą sie pod powieszchnią wody ( nalepiej osoba asekurująca z powierzchni przy przeręblu i pierwszy oddech pod wodą.
2.) Brzydki stery ale niezawodny automat naszej ARMI tj. UAN - nigdy nie zamarza

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-09-2009, 21:28   

POSEJDON26 napisał/a:
1.)Flaszki odkręcaj dopieto ja zawory i automaty znajdą sie pod powieszchnią wody

Wyjasnisz co ma spowodowac ten punkt? Wydaje mi sie ze slyszysz gdzies cos dzwonic, ale nie koniecznie wiesz w ktorym kosciele.

POSEJDON26 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 21:34   

martin napisał/a:
POSEJDON26 napisał/a:
1.)Flaszki odkręcaj dopieto ja zawory i automaty znajdą sie pod powieszchnią wody

Wyjasnisz co ma spowodowac ten punkt? Wydaje mi sie ze slyszysz gdzies cos dzwonic, ale nie koniecznie wiesz w ktorym kosciele.

Tj. Woda w przeręblu jest zawsze cieplejsza niż otoczenie na dnim i nie ma takiego szoku temp. To stary sposób jeszcze LOK ale najbardziej niezawodny :uuuu:

solare 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 21:40   

Shaggy napisał/a:
Automat wkładaj do paszczy pod wodą może to pomoże,

dlaczego?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 21:41   

Haw napisał/a:
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen
Ja pisałem o dwóch automatach, Martin o dwóch flaszkach, co uważam za lepsze od dwuzaworowego singla. Na kursie P2 oddychaliśmy w czwórkę z jednego automatu. Da się? Tak. Bezpieczniej mieć jeden automat na 4 osoby? Nie. Osobiście bez zdublowanych pierwszych stopni nie wszedłbym pod żaden strop, ani, w warunkach polskich, głębiej niż 15, góra 20m. Tak naprawdę, to pod strop chciałbym mieć ze sobą dwie flachy...
Ale to ja. Każdy nura jak lubi. :-D

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-09-2009, 21:48   

POSEJDON26 napisał/a:
Woda w przeręblu jest zawsze cieplejsza niż otoczenie na dnim i nie ma takiego szoku temp.

Nie bardzo wiem co masz na mysli piszac "szok" - w kontekscie pojemnosci termicznej. Z tego co ja kojaze, samo otwarcie zaworu nie ma wiekszego wplywu na temperature pierwszego stopnia - dopiero przeplyw/rozprezenie gazu powoduje jego ochlodzenie.

Podejrzewam ze "starty LOKowski sposob" to ten samy ktory wyklada VDST - "nie oddychamy na powierzchni" - po ciagu ulepszen internetowych.

solare napisał/a:
dlaczego?

Dlatego ze wtedy nie oddychasz na powierzchni. Woda ma wieksza pojemnosc cieplna - tym samym moze przejac wiecej "zimna" z AO niz powietrze. Dlatego tez spadek temperatury jest mniejszy, gdy AO jest pod woda.

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 22-09-2009, 23:10   

Haw napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Absolutnym minimum, przy nurkowaniu stropowym (a takim jest nurkowanie podlodowe) jest posiadanie dwóch niezależnych automatów
wyobraz sobie, ze ludzie nurkuja pod lodem na singlu i jest to IMHO bezpieczne pod warunkiem zastosowania pewnych dodatkowych zabezpieczen - przy takich nurkowaniach do przerebla masz max 20m - czyli tyle na ile schodzisz w cieplych morzach na singlu lub nawet mniej...

Jasne że się da, przy nurkowaniu podlodowym najciekawiej jest przy tafli i w zasadzie nie ma sensu oddalać się powyżej 40 m od przerębla, więc w razie niemca to jakoś da rade dopłynąć, nie mówię już o automacie partnera.
Więc można, chyba, że do jednego fuck up'a dojdą kolejne ;)
Jednak ja z jednym automatem pod lód bym nie wszedł, tak samo jak nie wszedłbym bez liny z samym kołowrotkiem a o wiele pewniej się czuję jak wiem, że na asekuracji jest zaufana osoba, na szczęście pod lód zawsze jeździmy ze sprawdzonym zespołem :)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2009, 06:07   

tom_wie napisał/a:
Więc można, chyba, że do jednego fuck up'a dojdą kolejne
Mówi się, że nieszczęścia chodzą parami... a czasem w większych grupach :-D
Suma bardzo (z pozoru) drobnych zdarzeń, które czasami wynikają jedne z drugich a czasami nie, może doprowadzić do wypadku, także śmiertelnego. Dlatego absolutnie nie lekceważyłbym tych "drobiazgów"...

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2009, 07:23   

martin napisał/a:
samo otwarcie zaworu nie ma wiekszego wplywu na temperature pierwszego stopnia

Jeśli gazem jest mieszanka tlenowo-azotowa (powietrze, nitroks) to odkręcenie zaworu podnosi temperaturę pierwszego stopnia, co prawda nieznacznie. Propozycja odkręcania zaworu w wodzie nie tylko nie ma żadnego uzasadnienia, ale dodatkowo stanowi potencjalne zagrożenie - choćby tylko poluzowaniem sie I stopnia i nieszczelnością.
Natomiast zanurzanie sie bez automatu w ustach i wkładanie go dopiero w wodzie to inna bajka - o ile zawór butli jest na pewno odkręcony...
W ujemnych temperaturach "groźny" jest wydech do automatu na powierzchni, i to w wiekszym stopniu niz wdech.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2009, 07:49   

TomM napisał/a:
W ujemnych temperaturach "groźny" jest wydech do automatu na powierzchni, i to w wiekszym stopniu niz wdech.

O ile jest suchy. Woda z poprzedniego nurkowania potrafi zamrozić automat nawet przez lekkie naciśnięcie bypassu.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 23-09-2009, 07:54   

TomM napisał/a:
Jeśli gazem jest mieszanka tlenowo-azotowa (powietrze, nitroks) to odkręcenie zaworu podnosi temperaturę pierwszego stopnia, co prawda nieznacznie.

Teoretycznie tak. Praktycznie ta dawka energii jest do pominiecia - naturalnie IMHO.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu