Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie z oktopusem
Autor Wiadomość
martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 25-10-2009, 20:01   

szuwarek napisał/a:
Bez deco, tyle ile wiatru starczy na wyjście z rezerwą 50 bar, typowo wekendowo do 20 m

IMHO 10l + 1 pierwszy + 2 drugie sa wystarczajace.

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2009, 20:12   

Jeszcze jedno pytanie - pojedyncza butla, podwójny zawór, dwa I stopnie i przy każdym jeden II stopień. Co z zaworami - oba odkręcone, czy tylko jeden, z którego oddycham? Bo w takim układzie, jeśli w sytuacji awaryjnej partner mi go wyrwie z gęby, to chyba czasu i możliwości na odkręcanie drugiego zaworu miał nie będę...

Bogus 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2009, 20:16   

szuwarek napisał/a:
Co z zaworami - oba odkręcone, czy tylko jeden, z którego oddycham?

oba odkręcone!

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2009, 13:34   

szuwarek napisał/a:
Co z zaworami - oba odkręcone, czy tylko jeden

A samochodem jeździsz z jednym zamkniętym okiem ? Albo z pustym (bez powietrza) kołem zapasowym?
Bogus napisał/a:
oba odkręcone!

I sprawdzone przed nurkowaniem ;)

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2009, 22:55   

W samochodzie mam cienką dojazdówkę z powietrzem, bo ma gaz! A tak w ogóle to głupi o i długo się zastanawiałem i funkiel nówka 2xtx50+2xDS4 poszło się paść... Ech!

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 31-10-2009, 13:53   

WW napisał/a:

W takim razie ja po podaniu partnerowi II stopnia wole mieć go przed sobą, trzymać wręcz w objęciach i obserwować reakcje, blokując mu przy okazji nogi.
A dlaczego - bo jak jest spanikowany, to wyrwie na powierzchnie i ciebie wyciągnie, bo takiego długiego węza to nawet Ty nie masz :aaa:
Natomiast jak go po przyjacielsku obejmiesz i unieruchomisz, to masz kontrole nad tempem wynurzania. Ale wtedy jego twarz jest przy twojej a długi wąż plącze się woku wielorakiego sprzętu wiszącego na Diringach i nadzwyczaj łatwo można wyrwać partnerowi świeżo podany ustnik.

Ale przecież w sytuacji podania automatu na długim wężu całe 2 metry nie są od razu dostępne, duża część węża biegnie od I stopnia w dół, pod latarką. Jeśli podaję automat partnerowi, to będąc w pozycji poziomej mam go cały czas w zasięgu ręki (w pionowej w zasadzie też ale to dla tego że mam spory zasięg rąk :) ), dopiero po uspokojeniu sytuacji, jak widzę, że wszystko jest ok, nie ma paniki, mój zapas działa i podaje mi powietrze, wyciągam wąż z pod kanistra latarki, żeby było wygodniej i się wynurzamy. No chyba że źle robię?

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2009, 07:31   

A kto to może wiedzieć.
Prawie cała wiedza na ten temat jest teoretyczna.
Ja zakładam panikę u partnera a wiec chęć zdobycia powietrza za wszelka cenę !! i paniczną ucieczkę do góry.
Poza tym, jeśli mam długi wąż powciskany za jakieś szpeje, to w pierwszej chwili i tak jest on "krótki" a wiec wszystkie zalety długości odpadają. Jak zobaczysz, że facet się uspokoił, to i na krótkim spokojnie wyjdziecie.
Może zrób test. Pozakładaj za różnoraki szpej swój długi waż, a niech partner go wyszarpie - ale tak "z mięskiem". Tylko może nie zakładaj, na wszelki wypadek, pętli na szyję.
Potem niech parnur pedałuje co sił do góry a Ty spróbuj go powstrzymać i nie stracić maski. Wszak 2 metrowy wąż oznacza, że jego płetwy będą pracowały na wysokości Twojej głowy.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2009, 09:45   

WW napisał/a:
Poza tym, jeśli mam długi wąż powciskany za jakieś szpeje, to w pierwszej chwili i tak jest on "krótki" a wiec wszystkie zalety długości odpadają. Jak zobaczysz, że facet się uspokoił, to i na krótkim spokojnie wyjdziecie.

Aleś Ty uparty, ale niech Ci będzie. Nie podoba Ci się to nikt Cię na siłę nie będzie zmuszał, tylko proszę nie przeinaczaj faktów.

tom_wie, bardzo zgrabnie opisał zalety długiego węża (chociaż zdaje się że WW, założył w tym celu inny wątek).
To, że w pierwszej chwili nie oferujesz całej długości węża nie jest wadą, tylko zaletą. Natomiast możliwość uzyskania większej swobody ruchów, po uspokojeniu sytuacji jest kolejną zaletą. Dlatego, to że w pierwszej chwili jest on krótki a później długi to jest suma jego wielu zalet a nie zaprzeczenie jego istnienia.

WW napisał/a:
Tylko może nie zakładaj, na wszelki wypadek, pętli na szyję.
Potem niech parnur pedałuje co sił do góry a Ty spróbuj go powstrzymać i nie stracić maski. Wszak 2 metrowy wąż oznacza, że jego płetwy będą pracowały na wysokości Twojej głowy.

W konfiguracji z długim wężem nie zakłada się pętli na szyję. Podanie AO na długim wężu jest proste i bezpieczne, nawet wówczas jak ktoś wyrwie Ci AO z paszczy, a ponieważ wąż jest zaczepiony o kanister latarki więc przykład z płetwami jest nie trafiony bo będziesz miał delikwenta niżej niż w przypadku standardowego octo. Długi wąż wychodzi z dołu od latarki więc ustawiając właściwie pozycję, masz delikwenta twarzą w twarz. To w przypadku swobodnego octo może on się znaleźć 90cm wyżej od Ciebie. Co i tak jest sytuacją skrajną, bo we wszystkich organizacjach chyba uczą, żeby łapać i trzymać biorcę gazu.

WW, dyskusja z Tobą staje się jałowa, bo wyciągasz ciągle te same argumenty. Uzyskujesz odpowiedzi od wielu osób, które wyjaśniają Twoje wątpliwości, tak, że prościej się nie da. Ty jednak dalej powtarzasz z uporem te same fanaberie. Biorę udział w tej dyskusji tylko dlatego, że ma innych czytelników, i nie chcę żeby na podstawie Twojej zawiłej filozofii nurkowania wyrobili sobie niewłaściwą opinię o danej konfiguracji.

Wracając do temu OCTO i nawiązując do testów, porównaj sobie ile czasu zajmuje podanie AO z paszczy a ile octopusa. Zwróć przy tym uwagę na fakt, że podając AO z paszczy masz od razu wysuniętą przed siebie rękę, którą bronisz się przed "atakującym" cię gościem OOG. W przypadku szukania octo, jesteś zaaferowany tym gdzie go masz i jak go wyciągnąć, często potrzeba do tego obydwu rąk, więc w tym momencie jesteś łatwą ofiarą, dla tego mitycznego spanikowanego nurka, który zamiast poczekać aż wydobędziesz octo, wyrwie Ci Twój AO z paszczy.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2009, 13:44   

Plotek napisał/a:
a ponieważ wąż jest zaczepiony o kanister latarki więc przykład z płetwami jest nie trafiony bo będziesz miał delikwenta niżej niż w przypadku standardowego octo. Długi wąż wychodzi z dołu od latarki więc

A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra ?? Czy taka latarka jest w pakiecie z długim wężem ?? :ping: A gdy mam ręczną latarkę o mocnym świetle ??Jak mi wtedy wyjdzie od dołu latarki ??? :ping: Uznajmy więc , że długi wąż jest dla DIR nurków ( ze względu na konfigurację i filozofię) i nie starajmy się "wcisnąć" go każdemu i na każdą okazję.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 02-11-2009, 13:54, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 02-11-2009, 14:24   

Cytat:
A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra?

Wtedy mijasz sie z konfiguracja. Dlugi waz funkcjonuje jedynie jako calosc a nie jako wycinek z pewnej konfiguracji - ale o tym juz bylo paredziesiat postow wyzej.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2009, 17:07   

piotrkw napisał/a:
A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra ??

Można np. o pochwę z narzędziem tnącym :)

piotrkw napisał/a:
Uznajmy więc , że długi wąż jest dla DIR nurków ( ze względu na konfigurację i filozofię) i nie starajmy się "wcisnąć" go każdemu i na każdą okazję.

Długi wąż jest dla tych, którzy chcą (tych DIR i pozostałych). Wciskanie komuś na siłę tego typu konfiguracji jest bez sensu. Każdy powinien sam zdecydować czy mu to pasuje czy nie, poznać zalety i wady. Później należy poćwiczyć, bo sam długi wąż niczego nie daje/ułatwia. Dopiero w połączeniu z pewną praktyką, z ćwiczeniami staje się pożytecznym narzędziem.

Jaroo74 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-11-2009, 18:33   

Plotek napisał/a:
Długi wąż jest dla tych, którzy chcą (tych DIR i pozostałych). Wciskanie komuś na siłę tego typu konfiguracji jest bez sensu. Każdy powinien sam zdecydować czy mu to pasuje czy nie, poznać zalety i wady. Później należy poćwiczyć, bo sam długi wąż niczego nie daje/ułatwia. Dopiero w połączeniu z pewną praktyką, z ćwiczeniami staje się pożytecznym narzędziem.

Amen

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu