Jeszcze jedno pytanie - pojedyncza butla, podwójny zawór, dwa I stopnie i przy każdym jeden II stopień. Co z zaworami - oba odkręcone, czy tylko jeden, z którego oddycham? Bo w takim układzie, jeśli w sytuacji awaryjnej partner mi go wyrwie z gęby, to chyba czasu i możliwości na odkręcanie drugiego zaworu miał nie będę...
W samochodzie mam cienką dojazdówkę z powietrzem, bo ma gaz! A tak w ogóle to głupi o i długo się zastanawiałem i funkiel nówka 2xtx50+2xDS4 poszło się paść... Ech!
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 31-10-2009, 13:53
WW napisał/a:
W takim razie ja po podaniu partnerowi II stopnia wole mieć go przed sobą, trzymać wręcz w objęciach i obserwować reakcje, blokując mu przy okazji nogi.
A dlaczego - bo jak jest spanikowany, to wyrwie na powierzchnie i ciebie wyciągnie, bo takiego długiego węza to nawet Ty nie masz
Natomiast jak go po przyjacielsku obejmiesz i unieruchomisz, to masz kontrole nad tempem wynurzania. Ale wtedy jego twarz jest przy twojej a długi wąż plącze się woku wielorakiego sprzętu wiszącego na Diringach i nadzwyczaj łatwo można wyrwać partnerowi świeżo podany ustnik.
Ale przecież w sytuacji podania automatu na długim wężu całe 2 metry nie są od razu dostępne, duża część węża biegnie od I stopnia w dół, pod latarką. Jeśli podaję automat partnerowi, to będąc w pozycji poziomej mam go cały czas w zasięgu ręki (w pionowej w zasadzie też ale to dla tego że mam spory zasięg rąk ), dopiero po uspokojeniu sytuacji, jak widzę, że wszystko jest ok, nie ma paniki, mój zapas działa i podaje mi powietrze, wyciągam wąż z pod kanistra latarki, żeby było wygodniej i się wynurzamy. No chyba że źle robię?
A kto to może wiedzieć.
Prawie cała wiedza na ten temat jest teoretyczna.
Ja zakładam panikę u partnera a wiec chęć zdobycia powietrza za wszelka cenę !! i paniczną ucieczkę do góry.
Poza tym, jeśli mam długi wąż powciskany za jakieś szpeje, to w pierwszej chwili i tak jest on "krótki" a wiec wszystkie zalety długości odpadają. Jak zobaczysz, że facet się uspokoił, to i na krótkim spokojnie wyjdziecie.
Może zrób test. Pozakładaj za różnoraki szpej swój długi waż, a niech partner go wyszarpie - ale tak "z mięskiem". Tylko może nie zakładaj, na wszelki wypadek, pętli na szyję.
Potem niech parnur pedałuje co sił do góry a Ty spróbuj go powstrzymać i nie stracić maski. Wszak 2 metrowy wąż oznacza, że jego płetwy będą pracowały na wysokości Twojej głowy.
Wysłany: 02-11-2009, 09:45
WW napisał/a:
Poza tym, jeśli mam długi wąż powciskany za jakieś szpeje, to w pierwszej chwili i tak jest on "krótki" a wiec wszystkie zalety długości odpadają. Jak zobaczysz, że facet się uspokoił, to i na krótkim spokojnie wyjdziecie.
Aleś Ty uparty, ale niech Ci będzie. Nie podoba Ci się to nikt Cię na siłę nie będzie zmuszał, tylko proszę nie przeinaczaj faktów.
tom_wie, bardzo zgrabnie opisał zalety długiego węża (chociaż zdaje się że WW, założył w tym celu inny wątek).
To, że w pierwszej chwili nie oferujesz całej długości węża nie jest wadą, tylko zaletą. Natomiast możliwość uzyskania większej swobody ruchów, po uspokojeniu sytuacji jest kolejną zaletą. Dlatego, to że w pierwszej chwili jest on krótki a później długi to jest suma jego wielu zalet a nie zaprzeczenie jego istnienia.
WW napisał/a:
Tylko może nie zakładaj, na wszelki wypadek, pętli na szyję.
Potem niech parnur pedałuje co sił do góry a Ty spróbuj go powstrzymać i nie stracić maski. Wszak 2 metrowy wąż oznacza, że jego płetwy będą pracowały na wysokości Twojej głowy.
W konfiguracji z długim wężem nie zakłada się pętli na szyję. Podanie AO na długim wężu jest proste i bezpieczne, nawet wówczas jak ktoś wyrwie Ci AO z paszczy, a ponieważ wąż jest zaczepiony o kanister latarki więc przykład z płetwami jest nie trafiony bo będziesz miał delikwenta niżej niż w przypadku standardowego octo. Długi wąż wychodzi z dołu od latarki więc ustawiając właściwie pozycję, masz delikwenta twarzą w twarz. To w przypadku swobodnego octo może on się znaleźć 90cm wyżej od Ciebie. Co i tak jest sytuacją skrajną, bo we wszystkich organizacjach chyba uczą, żeby łapać i trzymać biorcę gazu.
WW, dyskusja z Tobą staje się jałowa, bo wyciągasz ciągle te same argumenty. Uzyskujesz odpowiedzi od wielu osób, które wyjaśniają Twoje wątpliwości, tak, że prościej się nie da. Ty jednak dalej powtarzasz z uporem te same fanaberie. Biorę udział w tej dyskusji tylko dlatego, że ma innych czytelników, i nie chcę żeby na podstawie Twojej zawiłej filozofii nurkowania wyrobili sobie niewłaściwą opinię o danej konfiguracji.
Wracając do temu OCTO i nawiązując do testów, porównaj sobie ile czasu zajmuje podanie AO z paszczy a ile octopusa. Zwróć przy tym uwagę na fakt, że podając AO z paszczy masz od razu wysuniętą przed siebie rękę, którą bronisz się przed "atakującym" cię gościem OOG. W przypadku szukania octo, jesteś zaaferowany tym gdzie go masz i jak go wyciągnąć, często potrzeba do tego obydwu rąk, więc w tym momencie jesteś łatwą ofiarą, dla tego mitycznego spanikowanego nurka, który zamiast poczekać aż wydobędziesz octo, wyrwie Ci Twój AO z paszczy.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 02-11-2009, 13:44
Plotek napisał/a:
a ponieważ wąż jest zaczepiony o kanister latarki więc przykład z płetwami jest nie trafiony bo będziesz miał delikwenta niżej niż w przypadku standardowego octo. Długi wąż wychodzi z dołu od latarki więc
A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra ?? Czy taka latarka jest w pakiecie z długim wężem ?? A gdy mam ręczną latarkę o mocnym świetle ??Jak mi wtedy wyjdzie od dołu latarki ??? Uznajmy więc , że długi wąż jest dla DIR nurków ( ze względu na konfigurację i filozofię) i nie starajmy się "wcisnąć" go każdemu i na każdą okazję.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 02-11-2009, 13:54, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 02-11-2009, 14:24
Cytat:
A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra?
Wtedy mijasz sie z konfiguracja. Dlugi waz funkcjonuje jedynie jako calosc a nie jako wycinek z pewnej konfiguracji - ale o tym juz bylo paredziesiat postow wyzej.
Wysłany: 02-11-2009, 17:07
piotrkw napisał/a:
A co jak nurkuję bez latarki, bez kanistra ??
Można np. o pochwę z narzędziem tnącym
piotrkw napisał/a:
Uznajmy więc , że długi wąż jest dla DIR nurków ( ze względu na konfigurację i filozofię) i nie starajmy się "wcisnąć" go każdemu i na każdą okazję.
Długi wąż jest dla tych, którzy chcą (tych DIR i pozostałych). Wciskanie komuś na siłę tego typu konfiguracji jest bez sensu. Każdy powinien sam zdecydować czy mu to pasuje czy nie, poznać zalety i wady. Później należy poćwiczyć, bo sam długi wąż niczego nie daje/ułatwia. Dopiero w połączeniu z pewną praktyką, z ćwiczeniami staje się pożytecznym narzędziem.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 02-11-2009, 18:33
Plotek napisał/a:
Długi wąż jest dla tych, którzy chcą (tych DIR i pozostałych). Wciskanie komuś na siłę tego typu konfiguracji jest bez sensu. Każdy powinien sam zdecydować czy mu to pasuje czy nie, poznać zalety i wady. Później należy poćwiczyć, bo sam długi wąż niczego nie daje/ułatwia. Dopiero w połączeniu z pewną praktyką, z ćwiczeniami staje się pożytecznym narzędziem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko