@tom_wie: nieglupi pomysl, musze sie przyjzec i splodzic podobny wynalazek
@Miły Maciej: wezyk najwyzej dokupie pozniej/w Polsce, przypinanym kieszeniom na balast musze sie natomiast przyjzec
@piotr_c: skrzydlo powinienem miec pod koniec listopada w Krakówku, bedzie oczywiscie do obejrzenia/rozdziewiczenia
@cuube: zgrabny kompasik, ale z mojego researchu wynika, ze w cenie Suunto; DiveRite zapewnia w opisie produktu, ze adapter nie jest konieczny; swoja droga kilkadziesiat Ł za katownik z 2 dziurami to lekkie przegiecie
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 04-11-2009, 15:38
Maciolus napisał/a:
(...)
2. komputer - Suunto Gekko
(...)
Trzy pierwsze punkty nie wywolaja raczej dyskusji
Mam pytanie. Czemu akurat Twój wybór padł na Gekko? Nie żebym coś miał przeciwko. Po prostu planuję kupić komputer dla mojej partnurki i sam nie bardzo wiem na co się zdecydować. Co wg Ciebie przemawia akurat za Gekko, a nie np. Vyper2, Stinger, D4 czy jeszcze inny.
Ostatnio zmieniony przez Jaroo74 04-11-2009, 15:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 04-11-2009, 16:19
train napisał/a:
Jaroo74 napisał/a:
Co wg Ciebie przemawia akurat za Gekko, a nie np. Vyper2, Stinger, D4 czy jeszcze inny.
Cena?
Mam nadzieję, że nie tylko, bo jak mawiała moja babcia "Tanie mięso psy jedzą"
Maciolus [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2009, 17:45
Suunto Gekko bo:
- nie znalazlem o nim jednego zlego slowa, jest przedstawiany wszedzie jako wzorcowy komp
- nurkowanie powietrzne/nitroksowe na najblizszych kilka lat mi wystarczy, gdyby mi bylo malo to mozna go podobno rowniez zmusic do pracy w trybie gauge
- mialem przyjemnosc krotkiej pracy z innym Suunto (chyba Vyper) ma kursie OWD
- uzyty protokol RGBM jest konserwatywny i z bezpiecznym marginesem uwzglednia nurki wielokrotne
- ma czytelny, duzy, fluoryzujacy wyswietlacz
- mozna po krotkiej chwili zabawy z softem zgrac z niego dane na PC
- latwo i tanio wymienie baterie
- mozna go kupic za 160£
- bo mnie nie stac na D9 z transmiterem
Uff, wiecej nie napisze, bo mnie oskarzycie o reklame
Co wg Ciebie przemawia akurat za Gekko, a nie np. Vyper2, Stinger, D4 czy jeszcze inny.
Radzę zapytać się swojej połówki, jeśli jej kupujesz komputer. Sama kierowałam się tylko i wyłącznie rozmiarem - w tym przypadku im mniejszy, tym lepszy , więc biorąc pod uwagę to kryterium, D4 lub D6.
Wysłany: 04-11-2009, 18:46
arkac123 napisał/a:
Radzę zapytać się swojej połówki, jeśli jej kupujesz komputer. Sama kierowałam się tylko i wyłącznie rozmiarem - w tym przypadku im mniejszy, tym lepszy , więc biorąc pod uwagę to kryterium, D4 lub D6.
Dzięki bardzo. O tym nie pomyślałem, ja raczej kieruję się praktycznością a nie tym żeby np. był żółty i pasował do suchara.
martin napisał/a:
Spogladnij jeszcze na maresa puck'a
Faktycznie tani, też można zgrać profile i baterie samemu wymienić. Sterowanie 1 przyciskiem jest wcale nie głupie, ma nitrox i chyba gauge też. Jak na pierwszy komp wydaje mi się idealny.
IMO bardzo fajny komputerek. Dla mnie osobiście dużo fajniejszy niż Vyper.
Maciolus [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2009, 19:14
Mares Puck z tego co mi wiadomo to bardzo mocny konkurent Gekko. Rowniez bardzo chwalowny.
W trakcie swych poszukiwan trafilem rowniez na Aquatec X-Wing 129Ł Wynalazek wg mnie nieglupi, ale chyba mniej "rozwojowy" od mojej kombinacji. Poza tym zbyt cicho o nim na nurkowych forach.
[ Dodano: 10-11-2009, 19:47 ]
Jaroo74 napisał/a:
Mimo, że to akurat lokalna dla mnie firma i cenowo są konkurencyjni to jednak się do nich trochę zraziłem po tym jak próbowali kumplowi wcisnąć dwie 12-ki (nówki) z uszkodzonymi zaworami DIN (nie dało się prawidłowo wkręcić pierwszego stopnia). Z tego co wiem nie był to odosobniony przypadek, więc osobiście nie mam zaufania co do jakości sprzętu w ich sklepie.
Zlozylem zamowienie w DiveLife, sprawdzili karte, dostalem mailowe potwierdzenia, usmiech na buzi. Nastepnego dnia wiadomosc, ze brak automatu, trzeba czekac. Ja na to, ze musze sprzet miec w ciagu 10 dni, przed powrotem do Polski. Dzien zwloki i lakoniczny mail o rzekomym niezarejestrowaniu mojej karty w bazie Visa (robie nia bezproblemowo od roku miedzynarodowe zakupy). Telefon do Banku, wszystko OK z karta. Mail do DiveLife. Odpowiedz, ze moge zaplacic przez PayPal, ale z dodatkowa 5% prowizja. Tego bylo juz za wiele Zlozylem dzis zamowienie w KentDiving.com. Jutro bede mial kuriera pod drzwiami. Sprawdzilem w banku, czy zwrocili pieniazki. Zwrocili, ale poszlo sie walic kilkadziesiat zlotych na prowizje bankowo-kantorowe
Reasumujac NIE KUPUJCIE NICZEGO W DIVELIFE.COM Zostaniecie potraktowani nieprofesjonalnie lub wulgarnie wy
Ostatnio zmieniony przez Maciolus 04-11-2009, 19:17, w całości zmieniany 2 razy
I hop do góry!
Myślę, że przy zakupie kompa trzeba się raczej kierować jego kompleksowością i tu się zgadzam, że kolor akurat nieistotny jest.
Dobre, że ma obsługę nitroxa ten gekko. To się na prawdę przydaje. Ja jednak akurat na kompa wolałbym (i wydałem) wydać więcej kasy i do butli go podpiąć (ja mam Uwatec Smart Com). Zajebisty jest - wielki ekran, świeci jak psu jaja w wodzie co przy nocnym jest baaardzo istotne.
W kwestii dyskusji o AT od maresa - ja też się jarałem tym automatem w swoim dragonie. Do czasu kursu rescue. Na kursie był jeszcze jeden kolo z takim samym dragonem i oboje doszliśmy do wniosku, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Można - ale w niektórych ćwiczeniach (czytaj przypadkach) dostęp do inflatora jest RACZEJ UTRUDNIONY. Dalej chyba nie muszę tłumaczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko