Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
INTRO
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2009, 19:54   

greg napisał/a:
To czemu sam tam nie siedzisz?

No, dobra... Pogadajmy poważnie. Jak myślisz, jak postrzegany jest facet paradujący w lipcu w wełnianej czapce czy wchodzący w ubraniu w styczniu do przerębla? No? Jak? A wiesz, że teraz w modzie są takie futrzane traperki z uszami?

greg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 20:30   

jacekplacek napisał/a:
greg napisał/a:
To czemu sam tam nie siedzisz?

No, dobra... Pogadajmy poważnie. Jak myślisz, jak postrzegany jest facet paradujący w lipcu w wełnianej czapce czy wchodzący w ubraniu w styczniu do przerębla? No? Jak? A wiesz, że teraz w modzie są takie futrzane traperki z uszami?

Wymiękam, laska opada. Szkoda czasu na dyskusje na takim poziomie.
Jurek czekam na relacje do tego czasu over 'n out.

jurekk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 20:44   

Nul
dzięki :) po paru komentarzach, teraz szczególnie doceniam podejście:)

Jacekiplacek
szkoda, że dyskusja, zupełnie niewinna zeszła do poziomu, że laska nie tylko Gregowi opadła...

Greg.
SpoKo, masz to jak w banku:) Czekaj i sprawdzaj.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 20:46   

jurekk napisał/a:
chciałbym swoje pierwsze podwodne kroki zacząć od INTRO

Proponuję abyś pierwsze zanurzenie/a zrobił na basenie w Polsce. "Oswoisz" się z wodą z innością oddychania itp. Jeśli spodoba Ci się to intro "wycieczkowo-krajobrazowe" zrób w Egipcie. Będziesz mniej zestresowany i więcej szczegółów świata podwodnego zobaczysz i zapamiętasz. Następnie kursy, nurkowanie, kursy, nurkowanie i wtopiłeś ....

jurekk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 21:04   

wiesiek01 napisał/a:
jurekk napisał/a:
chciałbym swoje pierwsze podwodne kroki zacząć od INTRO

Proponuję abyś pierwsze zanurzenie/a zrobił na basenie w Polsce. "Oswoisz" się z wodą z innością oddychania itp. Jeśli spodoba Ci się to intro "wycieczkowo-krajobrazowe" zrób w Egipcie. Będziesz mniej zestresowany i więcej szczegółów świata podwodnego zobaczysz i zapamiętasz. Następnie kursy, nurkowanie, kursy, nurkowanie i wtopiłeś ....

Tak to wlasnie widzę, tzn. tak mniej wiecej planuję ;) ...oswajanie , czyli basen...potem...oby wtopic;)
Dzięki:)

szczemar 

Stopień: res-iq padee+more
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 21:33   

Jacek nie kupili Cię :( Za ciężki humor ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2009, 07:15   

szczemar napisał/a:
Jacek nie kupili Cię Za ciężki humor ?

Co zrobić... Na szczęście rodzina zdążyła, żyletkę odebrali.

greg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2009, 09:16   

mam nadzieje ze zabrali tez sznurówki ;)

Lahim 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 15:48   

Jako, że stosunkowo niedawno odbyłem swoje pierwsze spotkanie z tą fascynującą frajdą jaką jest oddychanie 8 m pod wodą sugerowałbym jak największe oswojenie się z właśnie tym elementem. To znaczy nie od razu na 8 m ale snoorkowanie czy to w morzu czy basenie i przyzwyczajenie do oddychania pod wodą.

Z obserwacji, o których ktoś tu wspominał to właśnie z tym elementem ludzie mają największy problem - ciężko się komuś przełamać, że może oddychać normalnie będąc w zanurzeniu :)

A co do reszty - było zajefajnie. Niezapomniane wrażenia i doświadczenie.

atego815 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 19:41   

Ja co prawda intro nie robiłem,ale idąc Jackaplacka śladem powiem Ci (Wam) taką rzecz. Do mojego instruktora wciąż mówię-piszę: "Ale jednej rzeczy to Ci nigdy nie wybaczę...Żeś mi ten piękny świat pokazał" Od wtedy, wszystkie myśli idą przez pryzmat wody,ciśnienia,sprzętu,wypadów itd,itd...We łbie się może poprzewracać...Uważaj. ;-) ;OK;

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2009, 19:58   

atego815 napisał/a:
"Ale jednej rzeczy to Ci nigdy nie wybaczę...Żeś mi ten piękny świat pokazał"

Z dziś: Fale ok metra, wizurka na Trale tak ze trzy metry, przy dnie spadła do jednego... I co ja "tu" kurna robię?... Patologia, normalnie :P

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-11-2009, 20:59   

jacekplacek napisał/a:
atego815 napisał/a:
"Ale jednej rzeczy to Ci nigdy nie wybaczę...Żeś mi ten piękny świat pokazał"

Z dziś: Fale ok metra, wizurka na Trale tak ze trzy metry, przy dnie spadła do jednego... I co ja "tu" kurna robię?... Patologia, normalnie :P

O NIEEEEEEEEEEEEE!!!

CZEMU MNIE TAM NIE MA :buuu: :buuu: :buuu:

szczemar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 21:30   

jacekplacek napisał/a:

A jakie plany na jutro ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2009, 21:34   

Trał: 9-00 wyjazd z Jastarni na Hel.

[ Dodano: 28-11-2009, 21:36 ]
nurkot napisał/a:
:buuu: :buuu: :buuu:

:P :D

szczemar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 21:46   

Z A.Krasuskim ?
Będe na 10.00 ale nie zdążę flaszek nabić.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2009, 22:05   

Pływam z Salą.

szczemar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 22:19   

Może sie spotkamy .

yanuszw 

Stopień: AOWD+
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2009, 06:18   

Miesiąc temu. Pod wiatr ponad rafą z wąwozu do atolu. Fala metr, pod brzucem metr. Pieprznie na powierzchnię czy w rafe? I co ja tu? Patologia kurna, normalnie! Pozdrowienia dla introwiczów.

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 03-12-2009, 13:36   

No to ze swoich wrażeń napiszę tak.
Pływam i ogólnie dobrze się czuję w wodzie "od zawsze", dawno temu wywalnono mnie nawet z kursu w LOK-u "za zbyt powolne pływanie..." W każdym razie snorkując w Egiptowie poirytowany byłem, że ledwo co zanurkowałem, zastabilizowałem pozycję przed rybką czy rafą i już musiałem dawać na powierzchnię dla zaczerpnięcia oddechu.
Jak włożyłem automat do paszczy to dosłownie, jakby ktoś mnie z klatki wypuścił, albo raczej smycz poluzował - nareszcie mogę sobie popełzać POWOLI, jak lubię (a nie w tempie olimpijskim, jak znerwicowany tuńczyk), porobić fotki, poprzyglądać się ludziom i innym zwierzętom, czy tworom rozlicznym.
A poza tym, jak gdzieś tam na forum pisano, to całkiem fajne towarzystwo.

I jeszcze, jak masz lęki, to dobrze na płytkiej wodzie lub w basenie, stojąc z głową ponad powierzchnią oddychać przez aparat. Powoli uginasz kolana (ciągle oddychając), tak, że aparat jest już pod powierzchnią, ale nos nad wodą - oczywiście nos jest w masce i nie będziesz przez niego oddychał, ale ma to uspokoić znerwicowanych. Dopiero, jak organizm zorientuje się, że faktycznie to oddychasz spod powierzchni, mózg załapuje nieco luzu i spokojnie można wsiąść na dnie albo klęknąć mając nad sobą kilkanaście centymetrów wody.
Podobne ćwiczenie dobrze jest zrobić z fajką, jak ktoś ma lęki typu klaustrofobia.

Tak czy owak nurkowanie, jak chodzenie po bagnach wciąga...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu