jestem studentem Politechniki Wrocławskiej i mam do wykonania zadanie polegające na analizie ryzyka zdarzeń w życiu. Jako temat wybrałem właśnie nurkowanie, ponieważ jest to dziedzina, która opiera się na rozwiązaniach technicznych oraz bezpieczeństwie, więc jest tu spore pole do popisu:)
Dlatego zwracam się do Was, szanowni forumowicze o podzielenie się ze mną Waszymi doświadczeniami oraz przede wszystkim uwagami dotyczącymi zagrożeń związanych z nurkowaniem. Generalnie mam na myśli sytuacje, o których przykładowo nie wspominają przepisy, a które są bardzo ważne jeśli chodzi o zniwelowanie ryzyka. Może uda się stworzyć bazę danych zagrożeń, co na pewno komuś się przyda. Piszcie o wszystkim co Wam przychodzi do głowy:) z góry wielkie dzięki za pomoc!
Wiek: 38 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 174 Skąd: Nasielsk/Olsztyn
Wysłany: 01-12-2009, 22:05
Możliwe sytuacje awaryjne/ryzykowne/wypadki ect. w nurkowaniu.
- utonięcie
- choroba dekompresyjna
- zatrucie tlenem
- zatrucie CO2
- zgubienie w jaskini/wraku
- zaplatanie w sieci
- wszelakie urazy ciśnieniowe
- narkoza azotowa
- HPNS
-kontrdyfuzja izobaryczna
-błąd w planowaniu
- awaria sprzętu ( możliwa minimalizacja ryzyka )
- urazy stawów i kości (np. od noszenia duzego obciażenia)
- przewyższanie swoich umiejętności/poziomu wyszkolenia
- brawura i pewność siebie
- nieprzewidywalność środowiska
- nie odpowiednia pomoc podczas/ lub po wysąpieniu jakieś sytuacji awaryjnej/ryzykownej/wypadku
- nie doszkolenie ( kursy na odwal, błąd ze strony instruktora)
hmmm może jeszcze komuś przyjdzie coś na myśl. Mi kończą się pomysły... pzdr
Ostatnio zmieniony przez zarowa 01-12-2009, 22:06, w całości zmieniany 2 razy
takie jest moje zdanie ponieważ przede wszystkim nurek jest w największym stopniu sam odpowiedzialny za swoje bezpieczeństwo...
...ale możecie polemizować
absolutnie najwiekszym zagrozeniem jest BEZMYSLNOSC, czyli GLUPOTA czyli... niestety wiele imion ma prawie wszystkie wypadki wlasnie "stad" pochodza i ropoczynaja sie jeszcze na powierzchni, przed nurkowaniem...
Wysłany: 02-12-2009, 10:42
Kolega ma zrobić analizę ryzyka zdarzeń w nurkowaniu a to wymaga zrobienia "burzy mózgów" i wymyśleniu zestawu kilku najbardziej prawdopodobnych i reprezentatywnych łańcuszków zdarzeń, które pokryją wszystkie zagrożenia i zdarzenia.
Wszystkie mogą się skończyć tylko na trzy sposoby:
1 śmierć,
2 utrata zdrowia,
3 brak strat,
tyle tylko że :
utonięcie=śmierć
DCS = śmierć lub zagrożenie życia
uraz ciśnieniowy = śmierć lub utrata zdrowia
uraz ciała (wszelkie zwichnięcia, złamania, urazy kręgosłupa) = utrata zdrowia
Chodzi chyba bardziej o podanie schematu zdarzeń np:
- złe planowanie - brak gazu - panika - brak pomocy ze strony partnera - niekontrolowane wynurzenie - uraz ciśnieniowy/DCS (prawdopodobne)
- awaria AO - awaria II AO - awaria AO partnera - awaria II AO partnera - niekontrolowane wynurzenie - uraz ciśnieniowy/DCS (nieprawdopodobne)
- złe wyszkolenie - błąd ludzki nurka, pomylenie butli z gazem deko - błąd ludzki, brak kontroli partnera - przepięcie na tlen zamiast na EAN50 na 21m - toksyczność tlenowa - śmierć (mało prawdopodobne)
- zalodzenie AO - panika - brak pomocy ze strony partnera - niekontrolowane wynurzenie - uraz ciśnieniowy (bardzo prawdopodobne)
Oczywiście zakres zagrożeń będzie zależał bezpośrednio od głębokości nurkowań, dlatego należy je rozważać oddzielnie, bo niekontrolowane wynurzenie w zależności od głębokości i czasu nurkowania to samo zdarzenie może się skończyć:
0-15m, >30 min radością z życia, strachem z powodu zaistniałej sytuacji (czyli bez uszczerbku na zdrowiu) lub urazem ciśnieniowym
30-40m >30 min DCS'em (śmiercią lub utratą zdrowia)
>50m >15 min śmiercią
Podane zakresy są przykładowe i proszę uprzejmie się ich nie czepiać tylko zweryfikować
Trochę danych statystycznych i metodyki znajdziesz w raportach BSAC.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 02-12-2009, 12:30
SCNR:
Plotek napisał/a:
Kolega ma zrobić analizę ryzyka...
W temacie o ktorym nie ma zielonego pojecia poslugujac sie internetowym forum. Zapowiada sie swietna zabawa - tak na trzeciej stronie oczekuje dyskusji na temat ustepowania miejsca w tramwaju kobieta w ciazy. Ide po popcorn....
Wysłany: 02-12-2009, 14:00
martin napisał/a:
W temacie o ktorym nie ma zielonego pojecia poslugujac sie internetowym forum. Zapowiada sie swietna zabawa - tak na trzeciej stronie oczekuje dyskusji na temat ustepowania miejsca w tramwaju kobieta w ciazy. Ide po popcorn....
Widać, że jesteś człowiek małej wiary tudzież pesymistą
Ja mam jeszcze nadzieję na rzeczową lub przynajmniej ciekawą dyskusję na FN
zarowa napisał/a:
Myślę, że może byc przydatna książka T. Strugalskiego " Wypadki nurkowe"
Kolega ma zrobić analizę ryzyka zdarzeń w nurkowaniu a to wymaga zrobienia "burzy mózgów" i wymyśleniu zestawu kilku najbardziej prawdopodobnych i reprezentatywnych łańcuszków zdarzeń, które pokryją wszystkie zagrożenia i zdarzenia.
Właśnie to miałem na myśli - Burza Mózgów. Dlatego zwróciłem się do Was szanowni forumowicze o pomoc, bo ja o nurkowaniu to mam tyle pojęcia ile zobaczyłem na Discovery i w przytoczonych już "Szczękach":D
Wydaje mi się, że zrównujesz ryzyko z zagrożeniem. Poza tym jeżeli chcesz pisać o ryzyku, to w jaki sposób stworzysz rozkład prawdopodobieństwa? Bez tego analiza zamieni się w opracowanie z tabloidu.
Jeżeli na uczelni technicznej można słownie oszczacować ryzyko, to ...
Jeżeli na uczelni technicznej można słownie oszczacować ryzyko, to ...
Prawda jest taka, że zabierając się do czegokolwiek najlepiej stworzyć coś w rodzaju bazy wiedzy. Dlatego otworzyłem ten wątek, aby dowiedzieć się co w tej kwestii mają do powiedzenia ludzie, którzy dla mnie są niejako eskpertami w tej dziedzinie, a Was za takich uważam. Owszem mogę przeczesać masę książek i przepisów, ale uważam, że jednak Wasza wiedza jest tu o wiele cenniejsza:)
Tabloidy pozostawiam innym, nie mam zamiaru odbierać im profesji:D
Ja stawiam popcorn...
Ostatnio zmieniony przez pietia 02-12-2009, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Prawda jest taka, że zabierając się do czegokolwiek ...
Prawda jest trochę inna:
- nie odrobiles pracy domowej (nie przeczytałeś choćby podstaw)
- próbujesz nakłonić grupę osób, żeby za ciebie zrobiła konspekt twojej pracy
pietia napisał/a:
Owszem mogę przeczesać masę książek i przepisów
Zacznij może od zupełnych podstaw, np:
- "Nurkowanie" Macke, Kuszewski, Zieleniec
- kilka rocznych raportów BSAC nt. wypadków nurkowych
Jak mniej więcej bedziesz wiedział o co ci chodzi, wróć z pytaniami, może ktoś pomoże...
P.
I
PS.
Olej książkę Strugalskiego
PS.2
To już skończyłem... szykuję popcorn...
Ostatnio zmieniony przez I 03-12-2009, 00:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko