Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 18 Skąd: północna Polska
Wysłany: 03-12-2009, 11:42
A ja uważam że kolega Pietia zrobił tak jak i ja postąpiłbym na jego miejscu.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że poza rzuceniem tematu na forum należy przeczytać kilka pozycji książkowych. Jakie, to też jest pytanie które znów rzucił bym na forum w ludzi którzy zjedli na temacie zęby i tych którzy dopiero zaczynają. I obserwował, tak jak pewnie robi to teraz kolega Pietia, co z tego wyniknie...
Swoją drogą najlepiej podczas tej obserwacji i tak bawiłby się socjologi i on miałby z tej obserwacji największy pożytek ;-p
...Pietia zrobił tak jak i ja postąpiłbym na jego miejscu...
...też jest pytanie które znów rzucił bym na forum...
...I obserwował, tak jak pewnie robi to teraz kolega Pietia, co z tego wyniknie...
Już Łoziński w bodajże "Ćwiczeniach warsztatowych" coś napomykał - "Jaka jest polska młodzież? - Przdwszystkim chntna do pracy...chntna do pracy...chntna do pracy..."
no i nieustepują miejsca w tramwaju kobietom w ciąży...
P.
I
Ostatnio zmieniony przez I 03-12-2009, 12:33, w całości zmieniany 2 razy
chęć zysku!!! ze stron centrów i baz nurkowych do których że się tak wypowiem trzeba dolecieć. To w/g mojej opini osoby tam pracujące powinny sprawdzać bilety powrotne swoich klientów bo ci ostatni często po kilku godzinnym "kursiku" żadko kiedy zdają sobie sprawę z tego co ich czeka gdy za szybko wsiądą do samolotu.
Po drugie niedoświadczenie osób, które same starają się za wszelką cenę wykonać nurka czasem w pojedynkę bądź z tak samo niedoświadczonym partnerem.
Zbyt duża ilość sprzętu zabierana pod wodę przez słabo przeszkolonego nurka.
Zdawalność na kursach. Nie żebym się czepiał ale ile ludzi oblewa kurs za który sama płaci?? I tu idzie właśnie polityka szkół nurkowych, wedłóg mnie komercja na maxa ale to tylko moje zdanie.
Tak wogóle to zastanawia mnie ta zdawalność jak i to ile osób uczy się na włąsną rękę. Mam tu na myśli to, że naczytają się podstawowych zasad, kupią sprzęt i heja do wody. Szczególnie, że w naszym kochanym kraju nie ma jak na dzień dzisiejszy żadnego organu uprawnionego do kontroli nurkujących. No cóż - brak mi słów.
butlas napisał/a:
w naszym kochanym kraju nie ma jak na dzień dzisiejszy żadnego organu uprawnionego do kontroli nurkujących. No cóż - brak mi słów.
Bardzo dobrze, że nie ma. Wspinaczy skałkowych też nikt nie kontroluje a spaść łatwo i upaść na śmierć. I co? Państwo policyjne się marzy..?
TomS a nie zastanawia Cię, że butlas i pietia zarejestrowali się tego samego dnia i obaj poruszają kontrowersyjne tematy?
Wysłany: 04-12-2009, 23:07
pietia, reasumując Twoje badania mozesz podusmować tak, że nurkowanie:
1. do 30m <15min male prawdopodobieństwo utraty życia lub zdrowia
2. w zakresie >30<50m >15 min duże prawdopodobieństwo utraty życia lub zdrowia
3. >50m małe prawdopodobieństwo utraty zdrowia, znacznie większe życia, ale ze względu na mnijeszą liczbę nurków i ich lepsze wyszkolenie w sumie mniejsze prawdopodobieństwo urazu niż w przypadku 2.
Sporo zależy również od warunków. Węcej wypadków bezie w UK gdzie prądy są dość popularne niż w Egitpowie gdzie wizura, teperatura itp.sa znacznie bardziej sprzyjajace. Niestety wieszka liczba nurkow generuje wiecej wypadkow.
Zdawalność jest duża bo kurs jest po to, żeby nauczyć. Jak się nauczy to i zdaje. Porównaj z prawem jazdy: wszyscy zdają.
Cytat:
Właśnie to miałem na myśli - Burza Mózgów. Dlatego zwróciłem się do Was szanowni forumowicze o pomoc, bo ja o nurkowaniu to mam tyle pojęcia ile zobaczyłem na Discovery i w przytoczonych już "Szczękach":D
To po co się go łapiesz? Może zajęcie się znanym Ci tematem przyniesie korzyści? Nie mając zielonego pojecia chcesz wyciągać wnioski z cudzych opinii?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko