Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
zawory do butli
Autor Wiadomość
hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 05-02-2010, 11:36   zawory do butli

Planuję kupić butlę, oczywiście pojedynczą nie dwie, na twina przyjdzie jeszcze pora i też będzie. :-)

Aby było zgodnie ze sztuką, butla powinna mieć dwa zawory niezależne.

I tu pojawia się pytanie. Niby wszystko powinno być oczywiste, tzn. wkręcany w szyjkę butli monolityczny (z jednego odlewu) blok zaworu podwójnego z dwoma gałkami. Rozwiązanie jest symetryczne, mechanicznie racjonalne i ogólnie eleganckie.

Ale sprzedawcy w ofertach mają rozwiązanie inne, mianowicie trójnik i wkręcone weń dwa zawory pojedyncze tak, że jeden jest pionowy, a drugi sterczy poziomo. Dziwna koncepcja, bo są przejściówki i dodatkowe uszczelnienia.

Stąd pytania: - jakie rozwiązanie jest lepsze, oraz dlaczego tak a nie inaczej? Czyżby kryterium był koszt zmontowania.

Za sugestie z góry dziękuję.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-02-2010, 14:25   

hennessy napisał/a:
Aby było zgodnie ze sztuką, butla powinna mieć dwa zawory niezależne.

Z jaką sztuką?

Nie wiem jakie nurkowania planujesz, ale bądź świadom, że butla z dwoma zaworami to nadal jest tylko jedno źródło gazu.

Jeżeli:
- chcesz nurkować rekreacyjnie,
- mieć 2 zawory zdatne do użytku pod wodą,
- docelowo kupić twina (pewnie 2x12),

to może warto rozważyć twinika 2x7 zamiast jednej piętnastki?

~BitPump

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-02-2010, 21:59   

BitPump napisał/a:
Jeżeli:
- chcesz nurkować rekreacyjnie,
- mieć 2 zawory zdatne do użytku pod wodą,
- docelowo kupić twina (pewnie 2x12),

A jeśli 1 i 2 ale nie 3 to co proponujesz ?

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2010, 00:57   

wiesiek01 napisał/a:
A jeśli 1 i 2 ale nie 3 to co proponujesz ?

Ja proponował bym np taki: http://divezone.pl/scubat...ba8eaec5c9743e3

Wprawdzie rozstaw wejść, ma ciut za małą szerokość ale mimo tego mankamentu da się sensownie skonfigurować wężyki typowych AO. Można na tym zaworze działać podobnie jak na zestawie dwubutlowym z tą różnicą że to wciąż jedno źródło gazu nie spełniające warunku niezależności np. tak jak w zestawach dwubutlowych z separatorem międzybutlowym (twinset z manifoldem). W każdym razie ten typ zaworu uważam za najlepsze rozwiązanie do pojedynczych butli z dwoma kompletnymi AO. Polecam.

Pozdrawiam
www.balastnurkowy.yoyo.pl
www.fotkiw.yoyo.pl
http://vimeo.com/9066934

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 06-02-2010, 19:42   

Dziękuje za sugestie, właśnie myślałem nad zaworem rozdwojonym. Wstrzymam się chyba jeszcze z zakupami.

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-02-2010, 09:53   

A nie myślałeś nad układem zaworów typu "V" ? (np: http://www.coco24.pl/aqualung-zawor-p-699.html ) - w przeciwieństwie to zaworu wyżej podanego, masz pewność że oba I st AO wejdą "obok siebie" oraz węże będą w większym ładzie.

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-02-2010, 17:40   

hennessy napisał/a:
Ale sprzedawcy w ofertach mają rozwiązanie inne, mianowicie trójnik i wkręcone weń dwa zawory pojedyncze tak, że jeden jest pionowy, a drugi sterczy poziomo. Dziwna koncepcja, bo są przejściówki i dodatkowe uszczelnienia.

To jest zawór typu H,mam taki i uzywam bez problemów ale jak rozmówcy wcześniej pisali biorąc pod uwagę układanie węży i zgrabnosc całego zestawu to polecam ci zawór typu T.
Natomiast z takim czy innym zaworem w przypadku rozbicia dwóch pierwszych stopni mamy tylko jedną korzyśc mianowicie mniejszy wydatek z poszczegółnych I stopni np.w sytuacji dzielenia sie z partnerem powietrzem ale jesli juz dojdzie do zalodzenia automatu lub uszkodzenia jednego I stopnia i np.ciągłego wypływu gazu to nic ci nieda przejście zapasowy automat bo i tak masz ciągły wypływ powietrza z jedynej butli.Zakręcanie danego zaworu od automatu przez partnera czasami wychodzi fatalnie bo może zakręcić nie ten co trzeba i sytuacja bardziej sie komplikuje,niektórzy przy zaworze typu T ponoć sami zakręcaja przy zaworze typu H jestem bez szans
Te sytuacje masz do rozwiązania samodzielnie przy twinie i napewno podwyższa on poziom bezpieczeństwa dlatego zdecydowałem się w niedługim czasie na zmianę z butli mono na twina,generalnie do tej pory nurkuje z pojedyńczą
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 07-02-2010, 17:47, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2010, 19:00   

OLO Wawa napisał/a:
ale jesli juz dojdzie do zalodzenia automatu lub uszkodzenia jednego I stopnia i np.ciągłego wypływu gazu to nic ci nieda przejście zapasowy automat bo i tak masz ciągły wypływ powietrza z jedynej butli.

Nie jest to najtrudniejsza sytuacja. Proponuję kolegom odkręcenie na całego pełnej butli BEZ automatu i poobserwowanie co się stanie. Najpewniej po chwili intensywnego wycieku, ustanie on CAŁKOWICIE. I tu jest problem większy: po zamarznięciu, całkowity brak gazu nie zależnie, czy zawór ma 1, 2 czy 10 wylotów. Żeby nie było, że teoretyzuję, dokładnie tak stało mi się dzisiaj na podlodowym :)

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2010, 12:10   

jacekplacek napisał/a:
... dokładnie tak stało mi się dzisiaj na podlodowym :)

Uprzejmie prosimy o dokładniejszy opis sytuacji...
Pozdrawiam.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2010, 12:35   

Grotto8 napisał/a:
Uprzejmie prosimy o dokładniejszy opis sytuacji...

Dojazd i cięcie przerębla pominę :) Używam konfiguracji bocznej. Po zanurzeniu zamarza automat, więc zamieniam na drugi, zakręcam zamarznięty. Zamarza drugi. Ponieważ mam w łapie kołowrotek i przekładanie automatów jest lekko upierdliwe, zakręcam i odkręcam zawór bąblującego. Pływanie z czymś takim przyjemne nie jest, wracam do przerębla i jak łatwo się domyśleć, zacina się kołowrotek a po chwili automat przestaje podawać bo mu się zamarzło kompletnie :) Przyczyny na tą chwilę nie znam. Być może mokre powietrze(ale szło z nowego kompresora, dodatkowo przez filtry do czystości tlenowej), być może moja wina(najprawdopodobniejsze), że po sobotnim nurkowaniu automaty odkręciłem w ciepłym pomieszczeniu i nakręciłem zaślepki, zapominając w domu zdjąć. Tylko, że... latem ładuję nitroks parcjalnie, więc trzeba butle opróżniać do zera. Odkręcenie zaworu na maksa prawie zawsze powodowało zamarznięcie zaworu i znaczne lub całkowite ustanie wypływu... Warto wiedzieć o tym zjawisku, decydując się na podwójny zawór w singlu.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 08-02-2010, 12:47   

a jakby tak nie odkręcać zaworu na maksa ?

Mi też w tę sobotę zamarzł AO niemal zaraz po zanurzeniu (przypadkowo wciśnięty na 2sek bypass) , jednakowoż odmarzł 30sek po jego zakręceniu i już nie powtórzył tego błędu podczas całego nurkowania.

S.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2010, 12:57   

Nie odkręcam zaworów na maksa, ale nie o tym temat. Nurek z pojedynczą butlą w razie zamarznięcia automatu, najpewniej przejdzie na back up i być może będzie też umiał kręcić zaworami, ale może się zdarzyć, że zostanie bez gazu nie zależnie od podjętej akcji. Mając dwie butle taka sytuacja to pewien dyskomfort, mając jedną... raczej kicha.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2010, 14:55   

jacekplacek napisał/a:
Proponuję kolegom odkręcenie na całego pełnej butli BEZ automatu i poobserwowanie co się stanie

Ja tak zrobiłem i rzeczywiście po jakiejś chwili przestała podawać .... bo się powietrze skończyło :)

Jacek jeśli nie masz zastrzeżeń co do sprężarki to pewnikiem masz gdzieś wilgoć w automatach, ja przy okazji ostatniego serwisu zobaczyłem jaki syf miałem w Ist jednego z automatów (woda tam przez dłuższy czas musiała stać)

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2010, 19:05   

jacekplacek napisał/a:
Mając dwie butle taka sytuacja to pewien dyskomfort, mając jedną... raczej kicha.

czuli reasumując to samo co pisałem

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 10-02-2010, 01:52   

hennessy napisał/a:
Planuję kupić butlę, oczywiście pojedynczą

A istnieje butla podwójna ? Jeśli tak proszę o foto.

jacekplacek napisał/a:
Po zanurzeniu zamarza automat, więc zamieniam na drugi, zakręcam zamarznięty. Zamarza drugi. Ponieważ mam w łapie kołowrotek i przekładanie automatów jest lekko upierdliwe, zakręcam i odkręcam zawór bąblującego. Pływanie z czymś takim przyjemne nie jest, wracam do przerębla i jak łatwo się domyśleć, zacina się kołowrotek a po chwili automat przestaje podawać bo mu się zamarzło kompletnie

Dzięki Bogu że przeżyłeś. Jaką była temperatura w chwili awarii? Jaki miałeś kołowrotek?
U kogo robiłeś kurs podlodowy? U kogo robiłeś kurs konfiguracji bocznej? Jak daleko byłeś od przerębla? Ile czasu przed tym feralnym nurkowaniem czytałeś wypadki nurkowe Strugala ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2010, 08:40   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Dzięki Bogu że przeżyłeś. Jaką była temperatura w chwili awarii? Jaki miałeś kołowrotek?
U kogo robiłeś kurs podlodowy? U kogo robiłeś kurs konfiguracji bocznej? Jak daleko byłeś od przerębla? Ile czasu przed tym feralnym nurkowaniem czytałeś wypadki nurkowe Strugala ?

Nie martw się tato, daję radę.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 10-02-2010, 19:35   

jacekplacek, to tak żartobliwie miało być tylko oczka zapomniałem puścić. ;)

A tak poważnie to słabe uczucie jak pod lodem coś idzie nie tak.

szczemar 

Stopień: res-iq padee+more
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2010, 20:19   

A tak poważnie to słabe uczucie jak pod lodem coś idzie nie tak.

Ale jaka duma, że pomimo przeciwności losu dałem radę :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2010, 23:36   

Ile czasu przed tym feralnym nurkowaniem czytałeś wypadki nurkowe Strugala ?

Dobre :D

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2010, 22:25   

jacekplacek napisał/a:
Odkręcenie zaworu na maksa prawie zawsze powodowało zamarznięcie zaworu i znaczne lub całkowite ustanie wypływu

Co to za zawór? Rozumiem, że blokadę podawania spowodowało zamarznięcie zaworu, nie automatu. Może warto pomyśleć o wymianie tych zaworów na inne, sprawne?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu