No wreszcie mam życiowy cel. Koniec z zagubieniem, sektami i poszukiwaniem własnego "ja"
A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób? Pytam poważnie, bo nigdy nie widziałem podobnego wykonania.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 11-06-2010, 22:06, w całości zmieniany 2 razy
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2010, 10:18
piotr_c napisał/a:
A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób? Pytam poważnie, bo nigdy nie widziałem podobnego wykonania.
to co robiliście na 1st. szkolenia ?
Przecież to super zabawa. Sprzet leży na 5m. Nurkujesz, bierzesz automat w usta, zakładasz maseczkę, przedmuchujesz, a następnie płetwy, ..... ręce w nosidlo i jednym ruchem już sprzęt na plecach.
Na lądzie, jak nie używałem jeszcze zintegrowanego balastu, to byl najszybszy sposób zarzucenia sobie na grzbiet butli. Z balastem zintegrowanym jest trudniej. Zrzucić sprzęt ten nie wygodnie, bo pozbawiamy się balastu, a on jest potrzebny NAM, naszemu skafandrowi. Z twinem na lądzie jeszcze trudniej z uwagi na masę i moje możliwości dźwigania
Przepływasz 100m, zrzucasz sprzęt w kolejności odwrotnej i się wynurzasz. Wszystkim kopara opada, ile to czasu i m zrobiłeś "na bezdechu".
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 12-06-2010, 10:19, w całości zmieniany 2 razy
A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób?
Ja potrafię.
[ Dodano: 12-06-2010, 16:59 ]
Moim zdaniem "niesięgalność" do zaworu lub/i zaworów powinna być karalna. Jak Wam ktoś gaz zakręci to obojętne czy to 12 czy 18 czy twinset - jeśli macie wolę walki to chocby przez dupę a odkręcicie zawór - gwarantuje
[ Dodano: 12-06-2010, 17:01 ]
Wiem bo robiłem testy
ładnie to wygląda - ale czy jest potrzebne w realnym nurkowaniu ?
Pewnie nie, bo w skomplikowanych sytuacjach są prostsze metody by poradzić sobie z problemem. Jednak jak każde ćwiczenie również i to wpływa w jakiś sposób na umiejętności szczególnie na radzenie sobie z dziwnymi problemami, jeśli coś podczas jego wykonywania pójdzie nie tak.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-06-2010, 17:49, w całości zmieniany 2 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2010, 18:21
piotr_c napisał/a:
Mówię o zrzuceniu sprzętu A NASTĘPNIE założeniu go, przy maksymalnej amplitudzie zmiany pływalności na poziomie powiedzmy... jednego metra.
No i się wpuściłem w maliny jak małe dziecko. Pomijając pękniętą rękawicę, większych strat nie było. A wystarczyło trochę pomyśleć... Gość na filmie jest w cienkiej piance i najprawdopodobniej ma te pedalskie udoskonalenie uprzęży. Jak by nie było JEGO twin stoi w miejscu a obraca się delikwent. W suchaczu, jak już przepchniesz pod szelką pierścień prawej ręki, lewy sam praktycznie wyskoczy, tyle, że jest mały problem - twin szybciej tonie, niż ja wylatuję na górę, nie mniej ani jedno ani drugie w miejscu nie ustoi
twin szybciej tonie, niż ja wylatuję na górę, nie mniej ani jedno ani drugie w miejscu nie ustoi
Właśnie dlatego pytałem, czy ktoś to umie zrobić
U mnie na szczęście nie było żadnych strat i cała operacja może by i wyszła (spuściłem CAŁE powietrze z suchara i ustabilizowałem pływalność workiem), ale trochę zamotałem z wężami przy zakładaniu i musiałem wynurzyć się trzymając szpej w łapie
[ Dodano: 13-06-2010, 11:55 ]
Miły Maciej napisał/a:
Ja potrafię.
W suchym? Jak sobie radzisz z problemem, który opisał Jacek?
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 13-06-2010, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 13-06-2010, 14:01
jacekplacek napisał/a:
No i się wpuściłem w maliny jak małe dziecko. Pomijając pękniętą rękawicę, większych strat nie było.
Jacek ze zatoką (nie pytam o Gdańską) już ok?
piotr_c napisał/a:
Pytanie wprawdzie nie do mnie ale powiem, że nie wyobrażam sobie wykonania takiego manewru w naszych wodach, w suchym, czyli z ocieplaczem. U mnie zatopienie ocieplacza z tribsulatu 400 wymaga 12 kg balastu, który jest zintegrowany z płytą...
Nawet CDS 40 to kilka kilogramów... chyba, że zastosować balast "niezrzucalny" połączony z nurkiem czyli np. pas balastowy pod uprząż...
Natomiast udało mi się (dla terningu) rozebrać pod wodą, wisząc, z płyty z uprzężą z jednego kawałka taśmy i butlą singlem, na basenie, w suchym (trilaminat) założonym tylko na bieliznę. Czyli np. w Egiptowie byłoby to realne.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-06-2010, 18:53
piotr_c napisał/a:
cała operacja może by i wyszła (spuściłem CAŁE powietrze z suchara i ustabilizowałem pływalność workiem), ale trochę zamotałem z wężami przy zakładaniu i musiałem wynurzyć się trzymając szpej w łapie
Próbowałem na platformie na 1,7m, ale pod nią i tak jest jeszcze 2m wody, więc w razie wypuszczenia twina, proszenie się kogoś o pomoc byłoby ... kłopotliwe? . Dopóki trzymałem zestaw pod sobą, jakoś było, ale każda próba obrotu przesuwa środek ciężkości powodując niekontrolowane kładzenie na głowę. Na golasa, czy w żylecie do wykonania na luzie. W sucharze trzeba będzie trochę pokombinować. Jak coś wymyślisz, pochwal się
Myslałem że mówisz o pokazanej w filmie scence (pianka + żakiet). W suchym i z twinem byłoby to zdecydowanie trudniejsze ale nie niewykonalne - istnieją takie wynalazki jak pas balastowy mocowany na pasie nurka - jak wymyślisz dobry zakład to pokombinuje i można spróbować
[ Dodano: 13-06-2010, 19:36 ]
Trzeba by trochę doprecyzować - woda słodka/słona, twinset stalowy pełny czy alu prawie pusty itd...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2010, 07:40
Miły Maciej napisał/a:
Trzeba by trochę doprecyzować
-woda słodka, Polska
-twin stalowy 2x12, stan gazu >40bar
-balas zintegrowany na butlach
-suchy skafander, obojętna powłoka
-ocieplacz minimum BZ200+bielizna
-uprząż DIR-"czysta", bez udoskonaleń, bez zmian w dopasowaniu(czyli "jak zawsze")
Może być?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 14-06-2010, 08:03, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko