Chlopaki i Dziewczyno... Dobrze ze nic Wam sie nie stalo, bo to niebezpiecznie sie zrobilo... Pozdrawiamy z Budapesztu. Wlasnie skonczylismy nurki w Molnar Janos. Mozna sie ugrzac pod woda
Wlasnie skonczylismy nurki w Molnar Janos. Mozna sie ugrzac pod woda
ooo! - to zazdrość mnie zżera... Molnar... hmmm
co do zdarzenia - nie dawało mi coś spokoju... ciągle wydawało mi się, że jednak dałem ciała... (pisanie, że nie dało się tego przewidzieć... no nie wiem...)
po przemyśleniach jednak wydaje mi się, że możnabyło to przewidzieć...:
jadąc do Jastarnii widzieliśmy częściowo zamarzniętą Zatokę, jest odwilż i wiatr był od strony Zatoki...
mimo, że na horyzoncie (tym widocznym bo mgła się powoli nasuwała) nie było na morzu nic widać, możnabyło przewidzieć, że wiatr jednak coś przyniesie na falach
jako, że była odwilż... przywiał kawałki lodu, krę...
no nic... na przyszłość trzeba na główkę portu wyjść z lornetką... może przez nią byłoby coś więcej widać
dodam jeszcze, że nie było może strachu przed jakąś "Wielką Tragedią", ale kiedy na chwilę się zatrzymywałem i ta "kaszka" wokół mnie zamarzała, przed oczami stawał mi obraz moich stóp, które... powoli przestawałem czuć...
wiem, że z czasem ktoś by nas wyjął z tego lodu - w końcu to port w Helu a nie odludna Syberia..., ale ewentualne odmrożenia mogłyby się raczej nieciekawie skończyć...
tak na prawdę bałem się o palce stóp, których już nie czułem...
ogrzewanie może i fajne, ale chyba za cienkie skarpety założyłem...
dobra wystarczy
może ktoś to przeczyta i się nie zdziwi w przyszłości tak jak my
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez klon 09-01-2011, 17:45, w całości zmieniany 2 razy
Adamoss, nie wiem jakiej infrastruktury oczekujesz w PL styczniu . na bryze przyjezdni plywaja zwykle z szyprami, poza tym boja zawsze jest chyba ze ja sztorm zerwie, wtedy po zakonczeniu sezonu sztormowego ja wiaza. kibelki w cebuli sa dla wszystkich za stosowna oplata, dla uzytkownikow mariny sa bezplatne.
miasto zakupilo i zatopilo wrak, bazy nurkowe to interes przedsiebiorcow. nie oczekujesz chyba ze miasto bedzie baze prowadzic? wg mnie miasto ze swojej czesci sie wywiazalo prawidlowo.
piotrkw, w sezonie parkujesz przy samej plazy u wlasciciela na posesji za jakies 3 zl/h (pomiedzy fokarium a terenem UG). nie oczekuj, ze ktos pozwoli Ci wjechac samochodem na plaze...
wybaczcie slowa krytyki, ale uwazam ze niesprawiedliwie oceniacie sytuacje. jesli uwazacie ze baza na stale jest tam potrzebna i sensowna - gratuluje, wlasnie znalezliscie nisze rynkowa. zatem do dziela!
klon, ciesze sie ze obylo sie bez wiekszej draki .
wybaczcie slowa krytyki, ale uwazam ze niesprawiedliwie oceniacie sytuacje. jesli uwazacie ze baza na stale jest tam potrzebna i sensowna - gratuluje, wlasnie znalezliscie nisze rynkowa. zatem do dziela!
spoko - każdy widzi temat z innego punktu siedzenia - normalnie korzystam z WC w cebuli a samochód parkuję w porcie za niewielką opłatą
z drugiej strony nurkowałem pierwszy raz i to się nasunęło - może faktycznie nie ma uzasadnienia do inwestycji...
od czasu do czasu temat "kibelkowy" wypływa na forum w różnych miejscach
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 09-01-2011, 21:40
Haw napisał/a:
w sezonie parkujesz przy samej plazy u wlasciciela na posesji za jakies 3 zl/h (pomiedzy fokarium a terenem UG). nie oczekuj, ze ktos pozwoli Ci wjechac samochodem na plaze...
Przecież wiem gdzie parkuję chociaż w sezonie staram się omijać półwysep w całości )
I wiadomo, że nie na plażę, nikt tego nie oczekuje. Natomiast dla nurków właściwie na lądzie nie ma nic ( nawet tej wspomnianej tabliczki informacyjnej z topografią wraku.) A w powstaniu stanowiska Bryzy partycypowało miasto. Natomiast parking u prywatnego właściela na podwórku istnieje , dopóki będzie miał taki kaprys. Wiejska w sezonie zamknięta. Od strony portu MW wjazd dla mieszkańców i zakazy parkowania .
Tak jakby miasto zrobiło swoje , była reklama przy zatapianiu i więcej władz to nie interesuje. A mogłoby jeszcze trochę zarobić . Bo stanowiska dla stołów na sprzęt zajęły by miejsce kramu z laleczkami foczkami misiami i innym badziewiem. Stąd i opłata.
Ale mogłoby się nie kalkulować.
I wtedy to nasze pisanie na forum psu na budę się zda. Bo lepszy kram z foczkami.!!!
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 09-01-2011, 21:53, w całości zmieniany 2 razy
Miasto mogłoby pozyskać sponsorów, którzy w zamian za powierzchnię reklamową sfinansowaliby koszt tablicy informacyjnej i choćby "ławeczki". Taka infrastruktura byłaby bezobsługowa, więc kosztów eksploatacji praktycznie brak. Taki układ (tablica informacyjna + reklamy) często obserwuje się w przypadków planów miast, więc chyba działa dobrze.
Wysłany: 09-01-2011, 22:28
Haw napisał/a:
Adamoss napisał/a:
UWAGA - miasto powinno pobierać za to opłaty. Zdziwko co ?
bynajmniej. jasno i konkretnie. tylko czy ciec pobierajacy oplaty w styczniu zarobi chociaz na swoja pensje?
Tak jak pisze PiotrKW - nie zarobi napewno ? Ale :
- po pierwsze w sezonie zarobi na 3 pensje,
- po drugie poza sezonem (zimą) parking może otwierać tylko takim zabłąkańcom jak my stróż z UM lub palacz z kotlowni lub ochroniarz lub ktoś podobny w typie - to się nazywa optymalizacja kosztów,
- po trzecie są rozwiązania techniczne 21 wieku , drogie więc z duszą na ramieniu napiszę o bramce z parkometrem ale wiem, że pojechałem teraz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko