Ha - to się zacznie !
Masz tutaj następujący wybór:
-komputer tani z dużym, czytelnym wyświetlaczem - typowy wybór nurka niedzielnego (ja mam taki )
-komputer w superowej obudowie, elegancki i z RGBM, drogi - można na niego zarywać laski i chwalić się przed kolegami, funkcjonalność jak poprzedni, RGBM to wielki pic na wodę w/g Pawła Poręby(tzn te komputery nie implementują tego modelu) - nie mam podstaw, by nie ufać Pawłowi Porębie
- komputer 'techniczny' - przydaje się, gdy nurkujesz technicznie i boisz się, że poplączesz coś w realizacji planu dekompresji albo nie dasz sobie rady z planowaniem dekompresji w locie - raczej nieprzydatny nurkowi rekreacyjnemu
- Uwatec Digital Bottom Timer - zwykle polecany do wszelkiego typu nurkowań jako najlepszy wybór, jednak trzeba mieć trochę wiedzy, jak go efektywnie wykorzystać - najtańszy i w sumie najpewniejszy z powyższych.
Ostatnio zmieniony przez beroduar 09-01-2011, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-01-2011, 21:21
Hej,
Ja używam Suunto Zoop. I do nurkowań rekreacyjnych wydaje się - jak na razie bardziej niż wystarczający. Ma plus bo w razie jak coś pójdzie nie tak to Ci zaproponuje przystanek deko. Oczywiście nie powinno do tego dojść, ale..
Kosztuje ~850zl. Za ~20eur dokupisz do niego kabel i będziesz mógł zgrywać profile i dane każdego nurkowania.
Jeśli myślisz o nurkowaniu technicznym i bardzo serio chciałbyś podchodzić do każdego nurkowania od początku - serio w sensie, że planujesz planować każdego nurka od początku do końca i wykonywać ten plan to niezłym rozwiązaniem jest Digital, albo ma wyjść nowy bottom timer liquidvision ( o ile się nie mylę co do nazwy firmy) z wyświetlaczem OLED. No bajer potężny, ale o ile pamiętam cenę to powyżej Twojego budżetu.
Podsumowując to Suunto Zoop dla nurka rekreacyjnego wydaję się być bardzo dobrym rozwiązanie. Proponuje razem z komputerem kupić mocowanie na bungee. Dużo łatwiejsze do założenia i zdjęcia niż pasek z którym otrzymujesz w komplecie.
dla "rekraacji" to chyba digital 330 jest najlepszym wyborem, chociaż dlatego że nabędziesz nawyku PLANOWANIA nurkowania. Tak naprawdęma wszystko co powinieneś wiedzię o nurku- deep max i czas nurka. Nurkowanie tylko na kompie zawsze liczy się z pewnym ryzykiem. Zaczynasz nurkować z planem a komp tylko powinien "pomagać" utrzymać ci parametry nurkowania- tutaj mowa o głębokości i czasie spędzonym pod wodą. Trzeba pamiętać jeszcze o dodatkowym czasomierzu- tam na wypadek awarii komputera. Przecież to tylko bezduszne urządzenie, które może w każdej chwili odmówić posłuszeństwa... PLANOWANIE przede wszystkim!!!
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 10-01-2011, 00:19, w całości zmieniany 1 raz
Miałem taki dylemat prawie rok temu (jaki komputer?) i...wybrałem Zoop`a (zdrobniale zupk`a )...W skrócie: Jestem z b. zadowolony z tego komputerka- czytelny pod wodą, nitrox (też myślałem, że mi jest ta funkcja niepotrzebna aż do zrobienia kursu nitroxowego) oraz superancka tarcza fluorescencyjna- jako, że ten komputer nie ma podświetlania dobrze by było mieć latarkę (K2max spokojnie daję radę) by poświecić na tarczę czasami ale, jak ją się troszkę w taki sposób podładuje to ładnie świeci przez jakiś czas (IHMO jest to bardziej wygodne niż klikanie na przyciski co jakiś czas) ...Zauważone minusy- jak n a moje ucho za ciche alarmy i cena interface`u (ale można bez niego żyć i raz na jakiś czas pożyczyć od kogoś)...Uważam, że to godny następca swego poprzednika gekko i co najważniejsze nie przeszkadza w w planowaniu nurkowań
Ps. Pucka nie znam, a z u. digitalem nurkowałem jakiś czas- to b. fajne, pewne "narzędzie", choć ma pewne wady- brak podświetlenia, nie policzy Ci dekompresji (jak coś) no i to jednorazówka (choć długoletnia)...
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-01-2011, 10:44
Za mniej niż 1100 można kupić Aladina 2G i obudowę DSS na gumki (ja ktoś lubi, 2G można mieć taniej bez oryginalnego paska i wtedy cena z obudową DSS wychodzi podobna).
Moim zdaniem bije na głowę wszystkie powyższe propozycje. Zarówno do rekreacji jak i do technicznego.
Interfejs podczerwieni do kupienia za kilkanaście zł. Ma tryb nitroks, gauge, free...
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 10-01-2011, 13:12
Marcin13736 napisał/a:
Nie rozumiem takiego zachowania.
A ja rozumiem. Do nurkow rekreacyjnych podchodzi sie "po amerykansku" - kiepsko wyszkolony klient jest sam dla siebie nie bezpieczny i nie wolno od niego nic wymagac.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 10-01-2011, 13:39
Pewnie się czepiam ale:
Marcin13736 napisał/a:
Nurkowanie tylko na kompie zawsze liczy się z pewnym ryzykiem
Według ciebie nurkowanie: tabele + czasomierz + głębokościomierz nie pociągają za soba pewnego ryzyka?
Marcin13736 napisał/a:
Trzeba pamiętać jeszcze o dodatkowym czasomierzu- tam na wypadek awarii komputera. Przecież to tylko bezduszne urządzenie, które może w każdej chwili odmówić posłuszeństwa...
Digital to samo... Bezduszne urządenie które może nawalić. Czasomierz + głebokościomierz to dwa urządenia które moga nawalić.
Nie mówie że Digital jest zły ale jego użycie wymaga trochę wiedzy albo trzymania jeszcze tablic w kieszeni (oczywiście zdublowanych w dwóch kieszeniach) lub chociaż zapamiętania zasady "złotej 50" która akurat przy nurkowaniach do 18m nie jest optymalna.
A wracając do wątku. Ja mam Mares M2 i nie narzekam wnętrze to Puck tylko wygląd inny - powietrze, nitrox, BT (czyli czas+głebokość). Wydaje się że w tym przypadku można by kupić używany bo baterie to zwykłe AAA a wymiana 30sek. Tylko interfejs do kompa drogi - to również wada Puck'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko