Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki komputer wybrać?
Autor Wiadomość
Dariusz Ozga 

Stopień: owd,nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 20:30   Jaki komputer wybrać?

Proszę o pomoc w wyborze komputera do nurkowania.Nurkuję głównie rekreacyjnie.Pozdrawiam

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-01-2011, 20:57   

Budzet? Specjalne wymagania (n.p. nitrox)?

Dariusz Ozga 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:01   

Mam na to ok.1000zł nitrox może być.Nurkuję głównie do 18 metrów,może z czasem będzie głębiej.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-01-2011, 21:07   

Ha - to się zacznie ! :-D
Masz tutaj następujący wybór:
-komputer tani z dużym, czytelnym wyświetlaczem - typowy wybór nurka niedzielnego (ja mam taki :-) )
-komputer w superowej obudowie, elegancki i z RGBM, drogi - można na niego zarywać laski i chwalić się przed kolegami, funkcjonalność jak poprzedni, RGBM to wielki pic na wodę w/g Pawła Poręby(tzn te komputery nie implementują tego modelu) - nie mam podstaw, by nie ufać Pawłowi Porębie
- komputer 'techniczny' - przydaje się, gdy nurkujesz technicznie i boisz się, że poplączesz coś w realizacji planu dekompresji albo nie dasz sobie rady z planowaniem dekompresji w locie - raczej nieprzydatny nurkowi rekreacyjnemu
- Uwatec Digital Bottom Timer - zwykle polecany do wszelkiego typu nurkowań jako najlepszy wybór, jednak trzeba mieć trochę wiedzy, jak go efektywnie wykorzystać - najtańszy i w sumie najpewniejszy z powyższych.
Ostatnio zmieniony przez beroduar 09-01-2011, 22:49, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-01-2011, 21:12   

Suunto Zoop albo Mares Puck. Ten drugi jest tanszy.

sail0r 

Stopień: OWD+Nx+SS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:21   

Hej,

Ja używam Suunto Zoop. I do nurkowań rekreacyjnych wydaje się - jak na razie bardziej niż wystarczający. Ma plus bo w razie jak coś pójdzie nie tak to Ci zaproponuje przystanek deko. Oczywiście nie powinno do tego dojść, ale..
Kosztuje ~850zl. Za ~20eur dokupisz do niego kabel i będziesz mógł zgrywać profile i dane każdego nurkowania.

Jeśli myślisz o nurkowaniu technicznym i bardzo serio chciałbyś podchodzić do każdego nurkowania od początku - serio w sensie, że planujesz planować każdego nurka od początku do końca i wykonywać ten plan to niezłym rozwiązaniem jest Digital, albo ma wyjść nowy bottom timer liquidvision ( o ile się nie mylę co do nazwy firmy) z wyświetlaczem OLED. No bajer potężny, ale o ile pamiętam cenę to powyżej Twojego budżetu.

Podsumowując to Suunto Zoop dla nurka rekreacyjnego wydaję się być bardzo dobrym rozwiązanie. Proponuje razem z komputerem kupić mocowanie na bungee. Dużo łatwiejsze do założenia i zdjęcia niż pasek z którym otrzymujesz w komplecie.

Dariusz Ozga 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:27   

Dzięki za odpowiedzi.Jest tyle różnych modeli Suunto o co dokładnie chodzi?

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:33   

Suunto Zoop - taki żółty. Mam uważam, że jest bardzo dobry. Daj znać jakbyś miał jakieś pytania.

[URL=Suunto Zoop - taki żółty. Mam uważam, że jest bardzo dobry. Daj znać jakbyś miał jakieś pytania. http://www.suunto.com/en/...omputer/]Suunto Zoop[/URL]

Bercik 

Stopień: AOWD początkujący
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:33   

Chodzi o ten komputer:
http://www.sklep-nurkowy....zoop,p1319.html

Adamsky1977 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-01-2011, 21:45   

Zdecydowanie Zoop a jak sie rozkrecisz i pojdziesz w techniczne to wyladuje jako backup.

Dariusz Ozga 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2011, 21:59   

Widzę że Wszyscy stawiają na Zoop ja znalazłem najtaniej za 846zł i chyba się na niego zdecyduję bo cena i firma Ok.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-01-2011, 22:50   

... no i jest przecudnie żółty !

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2011, 00:19   

dla "rekraacji" to chyba digital 330 jest najlepszym wyborem, chociaż dlatego że nabędziesz nawyku PLANOWANIA nurkowania. Tak naprawdęma wszystko co powinieneś wiedzię o nurku- deep max i czas nurka. Nurkowanie tylko na kompie zawsze liczy się z pewnym ryzykiem. Zaczynasz nurkować z planem a komp tylko powinien "pomagać" utrzymać ci parametry nurkowania- tutaj mowa o głębokości i czasie spędzonym pod wodą. Trzeba pamiętać jeszcze o dodatkowym czasomierzu- tam na wypadek awarii komputera. Przecież to tylko bezduszne urządzenie, które może w każdej chwili odmówić posłuszeństwa... PLANOWANIE przede wszystkim!!!

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 10-01-2011, 00:19, w całości zmieniany 1 raz  

nowy 

Stopień: P3,ADV.NX,DM HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2011, 09:31   

Miałem taki dylemat prawie rok temu (jaki komputer?) i...wybrałem Zoop`a (zdrobniale zupk`a :ping: )...W skrócie: Jestem z b. zadowolony z tego komputerka- czytelny pod wodą, nitrox (też myślałem, że mi jest ta funkcja niepotrzebna aż do zrobienia kursu nitroxowego) oraz superancka tarcza fluorescencyjna- jako, że ten komputer nie ma podświetlania dobrze by było mieć latarkę (K2max spokojnie daję radę) by poświecić na tarczę czasami ale, jak ją się troszkę w taki sposób podładuje to ładnie świeci przez jakiś czas (IHMO jest to bardziej wygodne niż klikanie na przyciski co jakiś czas) ...Zauważone minusy- jak n a moje ucho za ciche alarmy i cena interface`u (ale można bez niego żyć i raz na jakiś czas pożyczyć od kogoś)...Uważam, że to godny następca swego poprzednika gekko i co najważniejsze nie przeszkadza w w planowaniu nurkowań :bee;

Ps. Pucka nie znam, a z u. digitalem nurkowałem jakiś czas- to b. fajne, pewne "narzędzie", choć ma pewne wady- brak podświetlenia, nie policzy Ci dekompresji (jak coś) no i to jednorazówka (choć długoletnia)...

powodzenia! :pa:

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 10-01-2011, 10:44   

Za mniej niż 1100 można kupić Aladina 2G i obudowę DSS na gumki (ja ktoś lubi, 2G można mieć taniej bez oryginalnego paska i wtedy cena z obudową DSS wychodzi podobna).

Moim zdaniem bije na głowę wszystkie powyższe propozycje. Zarówno do rekreacji jak i do technicznego.
Interfejs podczerwieni do kupienia za kilkanaście zł. Ma tryb nitroks, gauge, free...

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2011, 10:49   

nowy napisał/a:
cena interface`u

Hej,

Na stronie http://www.smartinterface...t=1&chglang=en, można kupić interfejs za 38Eur. Nie jest to jakaś kosmiczna cena, chyba...

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 10-01-2011, 11:54   

Marcin13736 napisał/a:
dla "rekraacji" to chyba digital 330 jest najlepszym wyborem

Chyba tak, pomijajac detal, ze wiekszosc "rekreacyjnych" baz go nie akceptuje.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2011, 13:07   

martin napisał/a:
pomijajac detal, ze wiekszosc "rekreacyjnych" baz go nie akceptuje.

to może mijać takie bazy... Nie rozumiem takiego zachowania. Może jeszcze powinni wyganiać jak nie jest się DIR-owcem z Apeksem i HID'em...

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 10-01-2011, 13:12   

Marcin13736 napisał/a:
Nie rozumiem takiego zachowania.

A ja rozumiem. Do nurkow rekreacyjnych podchodzi sie "po amerykansku" - kiepsko wyszkolony klient jest sam dla siebie nie bezpieczny i nie wolno od niego nic wymagac.

Cytat:
to może mijać takie bazy.

Nikt Ci nie broni.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2011, 13:39   

Pewnie się czepiam ale:
Marcin13736 napisał/a:
Nurkowanie tylko na kompie zawsze liczy się z pewnym ryzykiem

Według ciebie nurkowanie: tabele + czasomierz + głębokościomierz nie pociągają za soba pewnego ryzyka?
Marcin13736 napisał/a:
Trzeba pamiętać jeszcze o dodatkowym czasomierzu- tam na wypadek awarii komputera. Przecież to tylko bezduszne urządzenie, które może w każdej chwili odmówić posłuszeństwa...

Digital to samo... Bezduszne urządenie które może nawalić. Czasomierz + głebokościomierz to dwa urządenia które moga nawalić.

Nie mówie że Digital jest zły ale jego użycie wymaga trochę wiedzy albo trzymania jeszcze tablic w kieszeni (oczywiście zdublowanych w dwóch kieszeniach) lub chociaż zapamiętania zasady "złotej 50" która akurat przy nurkowaniach do 18m nie jest optymalna.

A wracając do wątku. Ja mam Mares M2 i nie narzekam wnętrze to Puck tylko wygląd inny - powietrze, nitrox, BT (czyli czas+głebokość). Wydaje się że w tym przypadku można by kupić używany bo baterie to zwykłe AAA a wymiana 30sek. Tylko interfejs do kompa drogi - to również wada Puck'a.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu