Wysłany: 06-02-2011, 19:43
PawelW napisał/a:
MrPetroo napisał/a:
same wyskoczyć czy to prawda
używam si-techów od lat i nie przydarzyło mi się coś takiego , pierwsze słyszę i czymś takim
A mnie tak. Wystrzeliła mi rękawica na 5 m jak wracałem z dłubanek. Ale oring był po smarowaniu i trochę jeszcze musiałem pomóc. Natomiast jakoś tak zrobiłem to całkiem profesjonalnie. Po zdjęciu rękawicy mokre miałem tylko w pobliżu manszety. Nie zalała się cała. Cud jakiś.
mi sie nie zdazylo nigdy, 2 moim znajomym uzytkownikom sitecha rowniez nie. wydaje mi sie, ze to kwestia odpowiedniej obslugi: rekawica powinna byc odpowiedniej dlugosci tak aby przy zadnym ustawieniu reki nie dalo sie jej naprezyc, gaz powinien miec mozliwosc powrotu do suchara, skaczac do wody w suchym powinno byc jak najmniej gazu. osobiscie smaruje lekko silikonem, dzieki temu nie trzeba sie silowac przy zakladaniu. ale wiadomo, wszystko z wyczuciem i umiarem.
rekawica powinna byc odpowiedniej dlugosci tak aby przy zadnym ustawieniu reki nie dalo sie jej naprezyc, gaz powinien miec mozliwosc powrotu do suchara, skaczac do wody w suchym powinno byc jak najmniej gazu. osobiscie smaruje lekko silikonem, dzieki temu nie trzeba sie silowac przy zakladaniu. ale wiadomo, wszystko z wyczuciem i umiarem.
dobrze prawi....jeszcze zaleca się aby ręce przy skoku miec do dołu zeby resztki powietrza ewentualnie nie poszły gwałtownie w rekawice i nie zsunęły ich.Trzymanie maski jedną reka nie zsunęła mi nigdy rekawicy.Podstawa to rzeczywiscie dobre opróznienie suchego z powietrza i inne rzeczy jak pisał Haw.Generalnie używam od kilku lat SiTechy i nie miałem zadnych problemów nawet na podlodowym w zimie z odkręcaniem
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 06-02-2011, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
teraz się zastanawiam czy Santi espac + kryza neopren + pierścienie vikinga + ocieplacz nieoryginalny 200 za 5463 zł
czy
sam skafander bez pierścieni i z kryzą lateksową + ocieplacz santi 400 za 5500
Wiek: 49 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 13-03-2011, 15:38
MrPetroo napisał/a:
co byście zwieli ?
Santi z kryzą neoprenową ( cieplejsza ). Ocieplacz kup dobry. To nie skafander jest najwazniejszy w tym wypadku, a to co masz pod nim.
Pierścienie mam Sitech i żadnych problemów z wyskakiwaniem od kilkunastu lat.
Zalane dosłownie kilka razy z własnej winy ( lenistwo i brak czyszczenia oringów oraz tego co pod nimi ).
Nurkowań kilkaset rocznie.
Osobiście używam ocieplacza weezle i skafandra Ursuit.
Ostatnio zmieniony przez nurkowacz 13-03-2011, 15:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-03-2011, 16:59
Zastanawiam sie co wy widzicie w tym Santi? Czy to jedna z niewielu firm? Za taka kase jak tu podajesz to mozna profesjonalnego suchara kupic o dwie, trzy klasy lepszy niz Santi. Radze sprawdzic oferty innych firm i jak juz nic nie znajdziesz to wowczas mozna zastanowic sie nad Santi
Wysłany: 13-03-2011, 17:36
nurkowacz napisał/a:
Grzes napisał/a:
Zastanawiam sie co wy widzicie w tym Santi?
Człowiek pyta o Santi i Equesa, a o innych nie wspomina wiec po co się wtrącać?
po to aby na poczatku nie popelnil bledu
moze instruktor mu naopowiadal ze wiecej nic sie nie nadaje do nurkowania
slyszalem nie raz gdzie "guru" wciska jedynie sluszny skafander za jedyie sluszna cene
a za taka kase naprawde mozna kupic dobry suchy i byc dlugo z niego zadowolonym
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 653 Skąd: Bialystok
Wysłany: 13-03-2011, 17:56
Grzes napisał/a:
po to aby na poczatku nie popelnil bledu
slyszalem nie raz gdzie "guru" wciska jedynie sluszny skafander za jedyie sluszna cene
Jakiego błędu? masz złe doświadczania z santi to nam o tym poopowiadaj, z chęcią przeczytam.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 13-03-2011, 19:51
Tanie używane często równa się podwójne, czasem potrójne zakupy... Jeden mój Kursant suchego skafandra ma właśnie dwa suchacze do sprzedania, oba kupił okazyjnie. Teraz kupuje Santi. Jeśli mogę doradzić - zdecydowanie Santi. Mam dwa skafandry DUI TLS i SANTI Espace. Uważam, że są to skafandry absolutnie porównywalne. Po prostu ta sama półka. I radzę powłokowy skafander szyć na miarę...
Wiek: 49 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 13-03-2011, 22:07
Grzes napisał/a:
Skafander dobry to pojecie wzgledne. Znam ludzi chwalacych sobie Santi, Equesa, Ursuit, Dui, Bare, Ocean Pro i mase innych. Wszyscy potrafia w tym nurkowac długie lata.
teraz się zastanawiam czy Santi espac + kryza neopren + pierścienie vikinga + ocieplacz nieoryginalny 200 za 5463 zł
czy
sam skafander bez pierścieni i z kryzą lateksową + ocieplacz santi 400 za 5500
co byście zwieli ?
santi espace+kryza lateksowa+pierścienie (na vikingu się nie znam, ale "jakieś" na pewno bym wzięła) i ocieplacz BZ 400
dlaczego?
- gdybym miała wymieniać skafander kupiłabym santi (ino elite'a)
- kryza lateksowa, bo mnie neoprenowe wkurzają i mam wrażenie, że mi się po plecach leje (że cieplejsza to nie argument, bo można mieć docieplenie w suchym)
- pierścienie - nurałam z rok bez pierścieni i się zaje....ć szło. masakra techniczna w zdejmowaniu i zakładaniu suchego.
- ocieplacz BZ400 - bo jest cieplutki, a jak ktoś dobrze zauważył, istota ciepła to ocieplacz, a nie suchar. w BZ 400 nie zmarzniesz. A jak zmarzniesz to sobie kamizelkę grzewczą dokupisz
(możesz wziąć jeszcze opcję, że na klacie masz BZ400, a na rękawach i nogach BZ 200)
Pływam w Hunterze + BZ 400 + ogrzewanie, bo mi ta moja chuda dupa mocno marznie
- dui (bo na to bym wymienila moje Bare) ale firma to m.in. rzecz gustu....
- kryza neoprenowa (bo trwalsza, bo mozna naprawic, bo cieplejsza, bo milasz, bo nie dusi, bo nie wyrywa wlosow, bo nie trzeba talkowac, bo, bo, bo....)
- ocieplacz 400 nowy (bo w cienszym zimno, bo uzywany jest juz pozbawiony swoich [pierwotnych wlasciwosci)
- pierscienie tylko VIKING (inne ciekly mi bezustannie i sprawialy klopoty w zakladaniu, dokrecaniu, dociskaniu, zdejmowaniu itd, itp) jestes samodzielny i masz suche dlonie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko