Cze wszystkim wybieram się z kobietą do Egiptu i teraz chcielibyśmy zwiedzić coś innego niż Hurghade. Zastanawiamy się nad Sharm badz Marsa Alam i teraz pytanie do was drogie nurasy jakie hotele polecacie najlepiej niedaleko jakiejs polskiej bazy nurkowej badz dobrej anglojezycznej chociaz polska baza była by lepsza. Dopiero mamy OWND robione w Polsce i to pierwszy nasz wyjazd do egiptu z certyfikatami
Zarówno w Sharmie jak i w Marsa Alam działa polska Nautica. Nurkowałem z nimi w Sharmie i byłem bardzo zadowolony.
Tu masz linka:
http://www.nautica.pl/egipt/naszabaza.php
Zdecydowanie polecam Divingpro (www.divingpro.eu). Nurkowałem z nimi na początku lipca: polscy divemasterzy, jedynie obsługa łodzi to Egipcjanie, w pon-śr-pt-niedz: Ras Mohammed, wt-czw-sob: Tiran.
Drożej, niż w bazach egipskich, ale warto.
Położeni są przy Domina Coral Bay, ale w cenie macie dowózkę i odzwózkę z hotelu.
No i najważniejsze: własny port z dwoma łodziami, bez długiego oczekiwania na wypłynięcie.
Minusy..? - wszyscy divemasterzy strasznie dużo palą (Jarek i Tomek.. - pozdrawiam).
Sharm i Marsa mają zupełnie inny klimat . Jeśli lubicie nocne życie, imprezy, to zdecydowanie odradzam Marsa - Marsa to zbiór hoteli, oddalonych kilka-kilkanaście km od siebie, nie ma centrum, nie ma busików, w hotelach życie zaczyna się o 6.00 rano (snurkowanie o wschodzie słońca), kończy o 22.00 . Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi - i nurków .
Sharm i Marsa mają zupełnie inny klimat . Jeśli lubicie nocne życie, imprezy, to zdecydowanie odradzam Marsa - Marsa to zbiór hoteli, oddalonych kilka-kilkanaście km od siebie, nie ma centrum, nie ma busików, w hotelach życie zaczyna się o 6.00 rano (snurkowanie o wschodzie słońca), kończy o 22.00 . Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi - i nurków .
Sharm to przeciwieństwo Marsa .
Zdecydowanie sie zgodzę z toba.
Pod względem życia rozrywkowego Sharm lub Dahab. Pod względem wyciszenia sie ale fajnego nurania ( np. z żólwiami ) to Marsa jest właściwym miejscem.
Co do nurkowania w Egipcie to tak jak moi poprzednicy polecam Marsa. W kwietniu zeszłego roku miałam tam niesamowicie udane nurki. Pełen relaks. Pomijając fakt, że pył wulkaniczny utrudnił mi powrót do kraju Ale to już inna historia
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 11-08-2011, 20:25
Najlepsze nurkowania w Egipcie miałem w maju tego roku, na safari południową trasą na łódce "Tala". Pisałem o tym na Divetreku http://www.forum.divetrek...opic.php?t=5386
Jeżeli chodzi o nurkowania w trakcie pobytu stacjonarnego, także bardzo ważny jest organizator. Pomimo, że rafy koło Hurghady są podniszczone, z "Colony" potrafią wypływać w ciekawe, ładne miejsca. Pewnie, jest trochę drożej ale nie ma nic za darmo...
Najlepsze nurkowania w Egipcie miałem w maju tego roku, na safari południową trasą na łódce
Hubert, ale Seal chce się wybrać do Egiptu z kobietą (w domyśle nienurkującą ), więc safari odpada (sama mam problem z namówieniem mojego jak najbardziej nurkującego małżonka na safari - niestety, nie każdy lubi).
Kobieta tez nurkuje ale i lubi sie smazyc (niestety nie chce polaczyc nurkow ze smazeniem) w sumie juz sie dogadałem ze 2 razy wypłyne z nia reszte sam hehe. Mam jeszcze jedno pytanie czy z baz nurkowych dojezdzaja zupelnie wszedzie do kazdego hotelu czy jest jakies ograniczenie
W zeszłym roku w Marsa nurkowaliśmy z polską bazą CN Adriatic i z tego co pamiętam to po drodze zabierali zainteresowanych nurków z innych hoteli. Myślę, że transport nie stanowi problemu, kwestia ustalenia.
Czy poza ww. centrami w Sharm tj. Nauticą i Divingpro może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Na jednym z forów przeczytałem negatywną opinie o Sinai Divers (zaginiony sprzęt etc)
Nie zależy mi szczególnie na polskim personelu, z którego i tak jest zwykle jedna osoba
liczy się wskaźnik cena/jakość z dużym naciskiem na to drugie.
Generalnie z moich doświadczeń wynika że wszystko jest ok przy ustalaniu ceny i regulowaniu należności inaczej już niestety jest przy egzekwowaniu zapłaconych usług.
Na stronie Tripadvisor.com są liczne opinie na temat centrów nurkowych no i podobnie
jak z ocenami hoteli - opinie są od "cud mjut" po "worst nightmare"dla tego samego centrum, czasami odnoszę wrażenie że Ci ludzie byli w zupełnie różnych miejscach. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym na jaką zmianę personelu w ramach tego samego centrum się trafi.
tak jest np z Ocean College Dive Centre - niby 3 pozycja w rankingu ale kilka opinii rozkłada na łopatki.
podobnie Red Sea Diving College
chyba najlepiej z opinii wygląda Emperor Divers Sharm El Sheikh
w Sharmie:
- Extradivers (niemiecka)
- Nauticą (polska)
w Dahab:
- Planet Divers (polsko-czeska)
w Marsa Alam
- Avalon Divers (polska)
Jeśli chodzi o Extra Divers, to często (w okresie wakacyjnym) jako guide pracuje tam mieszkająca na stałe w Niemczech Polka - Dorota. Generalnie baza zorganizowana jest jak Volkswagen . Egipscy przewodnicy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ustawieni są tak, że opierniczają za przekroczenie uprawnień choćby o 2 m. Nurkowania najczęściej z Zodiaca, bo zlokalizowani są w zatoce Ras Nasrani, w hotelu Melia Sinai, skąd na zarąbiste miejscówki jest rzut beretem. Z resztą już home reef daje niezłego kopa (właściwie są to 2 miejscówki - w lewo od pomostu rafa "ras nasrani", a w prawo "ras bob" ). Gdyby ktoś chciał tam jechać, to polecam jednak hotel Melia Sharm (ten sam właściciel i teren) bo standard dużo wyższy niż Melia Sinai, a do bazy Nicky i Markusa jest 5 minut spacerkiem promenadą przy plaży. Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów, zapraszam na PW
Potwierdzam, wszystko co do organizacji bazy Extradivers w Sharmie. U mnie pierwsze nurkowanie z egipskim przewodnikiem zaczęło się od ćwiczeń z check dive (zalewanie maski, kontrola pływalności itd). Nie pomogły prośby i groźby, że raptem 3 dni wcześniej nurkowałem w Polsce i to strata czasu. Ordnung must sein i takie mają zasady. Duży plus.
Dokładne przeciwieństwo pewnej bazy we Włoszech gdzie spotkałem się z nowymi ekstremalnymi zastosowaniami teorii chaosu;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko