Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Egipt
Autor Wiadomość
Seal 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2011, 20:59   Egipt

Cze wszystkim wybieram się z kobietą do Egiptu i teraz chcielibyśmy zwiedzić coś innego niż Hurghade. Zastanawiamy się nad Sharm badz Marsa Alam i teraz pytanie do was drogie nurasy jakie hotele polecacie najlepiej niedaleko jakiejs polskiej bazy nurkowej badz dobrej anglojezycznej chociaz polska baza była by lepsza. Dopiero mamy OWND robione w Polsce i to pierwszy nasz wyjazd do egiptu z certyfikatami

Bercik 

Stopień: AOWD początkujący
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2011, 23:06   

Zarówno w Sharmie jak i w Marsa Alam działa polska Nautica. Nurkowałem z nimi w Sharmie i byłem bardzo zadowolony.
Tu masz linka:
http://www.nautica.pl/egipt/naszabaza.php

bobek6969 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 01:07   

Zdecydowanie polecam Divingpro (www.divingpro.eu). Nurkowałem z nimi na początku lipca: polscy divemasterzy, jedynie obsługa łodzi to Egipcjanie, w pon-śr-pt-niedz: Ras Mohammed, wt-czw-sob: Tiran.
Drożej, niż w bazach egipskich, ale warto.
Położeni są przy Domina Coral Bay, ale w cenie macie dowózkę i odzwózkę z hotelu.
No i najważniejsze: własny port z dwoma łodziami, bez długiego oczekiwania na wypłynięcie.
Minusy..? - wszyscy divemasterzy strasznie dużo palą (Jarek i Tomek.. - pozdrawiam).

_Wojtek_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 06:52   

Także polecam DivingPro. A w Marsie Avalon Divers.

PS. W poniedziałki płyną na Tiran. Poza tym wszystko się zgadza :)

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 09:08   Re: Egipt

Sharm i Marsa mają zupełnie inny klimat :ping: . Jeśli lubicie nocne życie, imprezy, to zdecydowanie odradzam Marsa - Marsa to zbiór hoteli, oddalonych kilka-kilkanaście km od siebie, nie ma centrum, nie ma busików, w hotelach życie zaczyna się o 6.00 rano (snurkowanie o wschodzie słońca), kończy o 22.00 . Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi - i nurków :ping: .

Sharm to przeciwieństwo Marsa :beer3: .

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 09:41   

arkac123 napisał/a:
Sharm i Marsa mają zupełnie inny klimat . Jeśli lubicie nocne życie, imprezy, to zdecydowanie odradzam Marsa - Marsa to zbiór hoteli, oddalonych kilka-kilkanaście km od siebie, nie ma centrum, nie ma busików, w hotelach życie zaczyna się o 6.00 rano (snurkowanie o wschodzie słońca), kończy o 22.00 . Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi - i nurków .

Sharm to przeciwieństwo Marsa .

Zdecydowanie sie zgodzę z toba.
Pod względem życia rozrywkowego Sharm lub Dahab. Pod względem wyciszenia sie ale fajnego nurania ( np. z żólwiami ) to Marsa jest właściwym miejscem.

adek 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2011, 19:13   Egipt

Witam,

Co do nurkowania w Egipcie to tak jak moi poprzednicy polecam Marsa. W kwietniu zeszłego roku miałam tam niesamowicie udane nurki. Pełen relaks. Pomijając fakt, że pył wulkaniczny utrudnił mi powrót do kraju :) Ale to już inna historia :)

pozdrawiam :pa:

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2011, 20:25   

Najlepsze nurkowania w Egipcie miałem w maju tego roku, na safari południową trasą na łódce "Tala". Pisałem o tym na Divetreku :tam: http://www.forum.divetrek...opic.php?t=5386
Jeżeli chodzi o nurkowania w trakcie pobytu stacjonarnego, także bardzo ważny jest organizator. Pomimo, że rafy koło Hurghady są podniszczone, z "Colony" potrafią wypływać w ciekawe, ładne miejsca. Pewnie, jest trochę drożej ale nie ma nic za darmo...

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2011, 21:39   

hubert68 napisał/a:
Najlepsze nurkowania w Egipcie miałem w maju tego roku, na safari południową trasą na łódce

Hubert, ale Seal chce się wybrać do Egiptu z kobietą (w domyśle nienurkującą :ping: ), więc safari odpada (sama mam problem z namówieniem mojego jak najbardziej nurkującego małżonka na safari - niestety, nie każdy lubi). ;)

Seal 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2011, 07:19   

Kobieta tez nurkuje ale i lubi sie smazyc (niestety nie chce polaczyc nurkow ze smazeniem) w sumie juz sie dogadałem ze 2 razy wypłyne z nia reszte sam :D hehe. Mam jeszcze jedno pytanie czy z baz nurkowych dojezdzaja zupelnie wszedzie do kazdego hotelu czy jest jakies ograniczenie

adek 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2011, 07:41   

Witam :)

W zeszłym roku w Marsa nurkowaliśmy z polską bazą CN Adriatic i z tego co pamiętam to po drodze zabierali zainteresowanych nurków z innych hoteli. Myślę, że transport nie stanowi problemu, kwestia ustalenia.

miłego dnia :pa:

Grieg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 09:27   

Czy poza ww. centrami w Sharm tj. Nauticą i Divingpro może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Na jednym z forów przeczytałem negatywną opinie o Sinai Divers (zaginiony sprzęt etc)
Nie zależy mi szczególnie na polskim personelu, z którego i tak jest zwykle jedna osoba
liczy się wskaźnik cena/jakość z dużym naciskiem na to drugie.

Generalnie z moich doświadczeń wynika że wszystko jest ok przy ustalaniu ceny i regulowaniu należności inaczej już niestety jest przy egzekwowaniu zapłaconych usług.

Na stronie Tripadvisor.com są liczne opinie na temat centrów nurkowych no i podobnie
jak z ocenami hoteli - opinie są od "cud mjut" po "worst nightmare"dla tego samego centrum, czasami odnoszę wrażenie że Ci ludzie byli w zupełnie różnych miejscach. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym na jaką zmianę personelu w ramach tego samego centrum się trafi.

tak jest np z Ocean College Dive Centre - niby 3 pozycja w rankingu ale kilka opinii rozkłada na łopatki.

podobnie Red Sea Diving College

chyba najlepiej z opinii wygląda Emperor Divers Sharm El Sheikh

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Pozdrawiam

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 09:37   

ja mogę polecic Wlochow z Dive IN - mozna zabukowac przed wyjazdem i zaplacic mniej - zarcie na lodzi lepsze niz w hotelu

Grieg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 11:54   

Dive in to centrum nurkowe czy hotel? - google podaje mi linki wyłącznie do hotelu o tej nazwie. Jak ich szukac?

czy to to: http://www.diveintravel.i...ng/div_ssh.aspx ?
Ostatnio zmieniony przez Grieg 21-08-2011, 11:55, w całości zmieniany 2 razy  

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 12:04   

dokladnie

kapolo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2011, 14:20   

Polecam http://www.sinaicollege.pl/
Kontakt z Dorotą. Dobre łodzie, dobra obsługa ciekawe nurki i w miarę tanio.

Przemo_M 

Stopień: Tech
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2011, 16:44   

Ja mam dobre doświadczenia i mogę polecić bazy

w Sharmie:
- Extradivers (niemiecka)
- Nauticą (polska)

w Dahab:
- Planet Divers (polsko-czeska)

w Marsa Alam
- Avalon Divers (polska)

dlugas_ 

Stopień: AOWD,Deep, EANx, Ice
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2011, 13:45   

Przemo_M napisał/a:
Ja mam dobre doświadczenia i mogę polecić bazy

w Sharmie:
- Extradivers (niemiecka)
- Nauticą (polska)

w Dahab:
- Planet Divers (polsko-czeska)

w Marsa Alam
- Avalon Divers (polska)

Jeśli chodzi o Extra Divers, to często (w okresie wakacyjnym) jako guide pracuje tam mieszkająca na stałe w Niemczech Polka - Dorota. Generalnie baza zorganizowana jest jak Volkswagen :-) . Egipscy przewodnicy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ustawieni są tak, że opierniczają za przekroczenie uprawnień choćby o 2 m. Nurkowania najczęściej z Zodiaca, bo zlokalizowani są w zatoce Ras Nasrani, w hotelu Melia Sinai, skąd na zarąbiste miejscówki jest rzut beretem. Z resztą już home reef daje niezłego kopa ;-) (właściwie są to 2 miejscówki - w lewo od pomostu rafa "ras nasrani", a w prawo "ras bob" ). Gdyby ktoś chciał tam jechać, to polecam jednak hotel Melia Sharm (ten sam właściciel i teren) bo standard dużo wyższy niż Melia Sinai, a do bazy Nicky i Markusa jest 5 minut spacerkiem promenadą przy plaży. Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów, zapraszam na PW

Przemo_M 

Stopień: Tech
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2011, 14:07   

Potwierdzam, wszystko co do organizacji bazy Extradivers w Sharmie. U mnie pierwsze nurkowanie z egipskim przewodnikiem zaczęło się od ćwiczeń z check dive (zalewanie maski, kontrola pływalności itd). Nie pomogły prośby i groźby, że raptem 3 dni wcześniej nurkowałem w Polsce i to strata czasu. Ordnung must sein :) i takie mają zasady. Duży plus.

Dokładne przeciwieństwo pewnej bazy we Włoszech gdzie spotkałem się z nowymi ekstremalnymi zastosowaniami teorii chaosu;)

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2011, 15:04   

Przemo_M napisał/a:
Ordnung must sein

poprostu antyreklama:), tak ci za skóre zaleźli

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu