Zatem ja jestem za podniesieniem opłat we wszystkich bazach. Ceny powietrza należałoby zrównać podobnie jak cenę paliwa z zachodnimi.
Nikt nie mówił że nurkowanie miało być tanie.
Szczerze powiem ze na Bialym ostatni raz bylem przed Tajlandia ... to chyba jakos koncowka sezonu w ubieglym roku ... ceny nie byly tak kosmiczne - 15zl za wjazd placilem.
Jezeli teraz tak sa ceny wywindowane to ja przepraszam ale juz sie tam raczej nie pojawie (co prawda bylem tam z 8 razy) ... a mialem odwiedzic stare kąty ...
Wysłany: 07-10-2010, 08:19
W Crazy przynajmniej coś się zmienia, jakoś nie widzę aby te pieniądze były roztrwonione a wręcz przeciwnie, chyba nieźle inwestowane aby nam, nurasom było ciekawiej.
25 zł, no troszkę dużo ale...
ostatnio w tym naszym "egiptowie" czyli kamieniołom Piechcin zapłaciłem 15 zł za to, że postawiłem samochód, ławek do przebrania nie ma, miejsc do postawienia butli również, sławetnych KIBLI brak, nabić się nie ma gdzie.
I jakoś nie widzę aby ktoś na to narzekał, a nurków było dużooooo
Ostatnio byłem. 25zł zapłaciłem. Ale nie oszukujmy się infratuktura jest. Słynny kibel też jest. A każda, ławka, każdy daszek, pomost. To wszytko kosztuje i to nie mało. Wiadomo że każdy chciałby za darmo no ale nie przesadzajmy. Za dobre warunki 25zł to nie majątek.
Ponieważ tylko koń nie zmienia zdania - chciałbym odnieść się do moich wpisów z zeszłego roku. Wczoraj pomimo moich wcześniejszych zapewnień ponownie odwiedziłem jezioro Białe i bazę Crazy Sharks - stalo się to po usilnych namowach mojego partnura i z chęci zaliczenia nocnej 30 stki
Ale do rzeczy - dotarliśmy do bazy po 20, przywitał nas Właściciel we własnej osobie - na dzień dobry ze względu na porę dnia dostaliśmy rabat na wstęp do bazy - do 15pln, mój partnur miał do dobicia twina (od jakiejś stówki) - zapłacił za to jak za singlową dwunastkę
Gratis otrzymalismy Crazy Sharkowego logbooka i miłą obsługę.
Czyżby "niewidzialna ręka rynku"?
Tak czy inaczej było miło i taniej niz się spodziewaliśmy, a jak nurek?
Nurek jak każdy - suuuuper
Jakie były warunki pod wodą bo ostatnio niezła kicha była i smierdziało pod woda zgniłymi jajami.Powstała nawet teoria ze to z okolicznych pól g....o spuszczają
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-07-2011, 16:42
OLO Wawa napisał/a:
ze to z okolicznych pól g....o spuszczają
Nie da się spuszczać, ani nie da się nie spuszczać. Rolnik chce zarabiać a żeby zarabiać, musi mieć plony. Żeby mieć plony, trzeba nawozić a nie da się tak tego zrobić, żeby resztki nie spłynęły do wód gruntowych, czy rowów melioracyjnych a stamtąd, do rzek i jezior. Im akwen wrażliwszy(płytki, ze słabym przepływem), tym degradacja szybsza i bardziej widoczna - po prostu nawóz działa nie tylko na roślinki w polu, ale jest pożywką dla wszelkiej roślinności - w tym glonów, które w nadmiarze powodują zakwit, przyduchę i w efekcie obumieranie. Jedyną bronią, jaką dysponujemy od zaraz, jest kupowanie produktów wyłącznie z ekologicznych gospodarstw(niestety droższe, ale i zdrowsze) oraz uczciwe spojrzenie na własne gospodarstwo: ile chemii i innego syfu niepotrzebnie ląduje w kanalizacji a stamtąd w Bałtyku. Zawsze bawiły mnie osobniki ganiące mnie za rzucenie peta na asfalt, ale kupujące najtańsze ziemniaki, chleb, nabiał - nie zdają sobie sprawy z przepaści jaka dzieli wymienione szkody.
Ps. Nie palę, więc pety na asfalcie to już nie moja robota
Zawsze bawiły mnie osobniki ganiące mnie za rzucenie peta na asfalt, ale kupujące najtańsze ziemniaki, chleb, nabiał - nie zdają sobie sprawy z przepaści jaka dzieli wymienione szkody.
Jacku - przepraszam, że temat mało (pokrętnie )związany z nurkowaniem - a czym różnią się pod względem degradacji środowiska (wodnego) azotany z nawozów nitrowych od azotanów pochodzących z gnoju?
A rzucanie peta jest niekulturalne - w niektórych krajach skazaliby Cię ... na chłostę
Ostatnio zmieniony przez beroduar 14-07-2011, 00:24, w całości zmieniany 1 raz
Jakie były warunki pod wodą bo ostatnio niezła kicha była i smierdziało pod woda zgniłymi jajami.Powstała nawet teoria ze to z okolicznych pól g....o spuszczają
Do jakiś 15 metrów kicha, tablicę Crazy Shark zobaczyłem jak prawie na nią wpadłem - słaba wiziura 0.5m max, poniżej się poprawiło do 3-4 metrów i później znowu około 25 pojawiło się "mleko". Ale nureczek miły - nie mogę narzekać
wiziurka 50 cm? masakra
A ja juz na skutek waszych wypowiedzi bylam gotowa do zawarcia znajomosci( podwodnej) z romantycznymi polskimi jeziorami i Baltykiem. Podobno takie piekne.. ale jak to piekno widac z pol metra to ja dziekuje. Ostatni weekend srodziemne 1 dzien super wiziurka, potem gorzej ale chyba niewiele ponizej 10m
Co do cen to na koparkach kolo Lionu nabili mi flache 12L za 3euro a wstep 8 dla nura,osoby towarzyszace darmo, szatnie z ciepla woda pod prysznicami, 2 salki koferencyjne, duzy namiot w razie deszczu i 4 zainstalowane na stale grile, liczne stoly, czesc pod zadaszeniem, pomost z drabinka. Opisuje bo nie znam polskich baz i ich standartu. A moje zarobki wzrosly ok 8krotnie po przeprowadzce. Wniosek- w Polsce pewnie nie byloby mnie stac na nury.
Podobno baza Crazy Shark zwija się z Białego..
Podobno rolnik się zbiesił - ale szcegółów nie znam poza tym że wiat, grilla, placu zabaw już nie ma i że niedlugo znikną stoly do przebierania...
Znacie jakieś konkrety?
Wysłany: 07-10-2011, 16:28
Konkretem jest to, że jacekplacek narzekał na brudne kible więc właściciel zapadł na smutek permanentny i postanowił zamknąć bazę.
Na poważnie jednak mówiąc, baza będzie funkcjonowała do 31 października 2011 – to będzie ostatni dzień nurkowy bazy. Po tym terminie baza będzie zamknięta i nurkowie nie będą wpuszczani, nawet Ci mrugający okiem. Czynna będzie baza na przeciwległym brzegu jeziora – Fundive. Powietrze będzie można też nabić u Krzysztofa Gontarskiego. Tablica z tymi informacjami będzie powieszona przy wjeździe do zamkniętej już bazy.
Ponieważ dobrze znam Jacka, więc czuję się uprawniony do przekazania tych informacji. Jacek zajął się w swoim życiu bardziej dochodową działalnością niż prowadzenie bazy nurkowej i w chwili obecnej może cieszyć się trenowaniem łucznictwa konnego, które stało się jego hobby.
Widoczność nad Białym znacznie się poprawiła. W ostatni weekend było to 7-8 metrów. Podwodna infrastruktura Crazy Shark również jest powoli likwidowana.
Jacek zajął się w swoim życiu bardziej dochodową działalnością niż prowadzenie bazy nurkowej i w chwili obecnej może cieszyć się trenowaniem łucznictwa konnego, które stało się jego hobby.
kurde, ja to się na tym nie znam, ale nie brzmi to jak super popularny sport tak czy inaczej powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko