Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Film z kopalni Tąpadła
Autor Wiadomość
Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-11-2011, 20:29   Film z kopalni Tąpadła

Dolnośląskich klimatów ciąg dalszy - tym razem kopalnia chromitu Tąpadła.
Kopalnia położona jest na stoku Czernicy w masywie Ślęży koło wsi Tąpadła. Chromit (ruda chromu) wydobywano w niej z przerwami w latach 1890 - 1943. Obecnie dostępne są dwie niepołączone już ze sobą części kopalni - górna szybem i dolna udostępniona sztolnią.

Najniższy poziom kopalni jest całkowicie zalany i leży na głębokości 14m. Po sforsowaniu kraty na wejściu do sztolni (którą jakiś nerwus trochę podpiłował) i pokonaniu dość wygodnego chodnika zalany poziom jest łatwo dostępny deskowanym szybem. Drewniane elementy pod wodą zachowały się w idealnym stanie w przeciwieństwie do zgniłych stępli w suchej części.
Na dole korytarze mają kształt litery Y, na spągu wszędzie leży torowisko. W kopalni typowe jest widoczne na filmie rozwarstwienie wody - w okolicach szybu widoczność jest średnia, w miarę posuwania się korytarzami warstwa czystej wody jest coraz większa a na przodkach woda jest już kryształowo czysta. Co ciekawe wszędzie pod stropem utrzymuje się gruba poduszka powietrzna - widać skały muszą być bardzo zwięzłe.

W sumie poza targaniem sprzętu jest to łatwe i przyjemne nurkowanie. Wiele lat temu odbywały się w kopalni nurkowania w ramach warsztatów jaskiniowych prowadzonych przez Wiktora Bolka i Włodka Szymanowskiego. Taka dolnośląska sztolniowa klasyka :-)

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2011, 21:43   

Film bardzo fajny, jak zwykle zresztą :)
Tymczasem pytanko - czym doświetlasz na powierzchni? Chodzi mi materiał kręcony w jaskini ale te elementy "suche".

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-11-2011, 23:28   

KSD napisał/a:
Film bardzo fajny, jak zwykle zresztą :)

Dzięki. :pigs:

KSD napisał/a:
Tymczasem pytanko - czym doświetlasz na powierzchni? Chodzi mi materiał kręcony w jaskini ale te elementy "suche".

A to zabawne - doświetlane było 'ze łba' dwoma backupami led na kasku - stwierdziłem, że tak będzie bardziej naturalnie niż tysiące lumen hidów odpalać.
Musiałem tylko uważać żeby głową nie ruszać patrząc w ekran :-)

sowa 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2011, 10:46   

ciężko jest sobie wyobrazić że tam pracowali ludzie i to jeszcze wiele lat temu, o nurkowaniu nie wspomne, jak dla mnie hardcore'owe, co nie zmienia faktu że filmik rewelacja.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2011, 16:25   

Konrad Dubiel napisał/a:
A to zabawne - doświetlane było 'ze łba' dwoma backupami led na kasku - stwierdziłem, że tak będzie bardziej naturalnie

Fajnie wyszło własnie - wszystko co trzeba to widać, a klimat ciemnej jaskini pozostał :)
Będę chciał niedługo sfimować coś takiego (jaskina ale sucha) i tak kombinuję co tu skołować za światło :)

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 17-11-2011, 18:21   

sowa napisał/a:
ciężko jest sobie wyobrazić że tam pracowali ludzie i to jeszcze wiele lat temu, o nurkowaniu nie wspomne, jak dla mnie hardcore'owe, co nie zmienia faktu że filmik rewelacja.

Kopalnia jest całkiem współczesna - obszerne chodniki drążone maszynowo a nie perlikiem i żalazkiem, kolejka zamiast targania worów na grzbiecie - wręcz luksusowe warunki.
Ciężko to było w starych kopalniach, gdzie górnik czołgać się musiał i nie dożywał czterdziestki...
Nawet obecnie mimo drobnych zawałów transport sprzętu do nurkowania nie stanowi problemu.

[ Dodano: 17-11-2011, 18:24 ]
KSD napisał/a:
Fajnie wyszło własnie - wszystko co trzeba to widać, a klimat ciemnej jaskini pozostał :)
Będę chciał niedługo sfimować coś takiego (jaskina ale sucha) i tak kombinuję co tu skołować za światło :)

No właśnie tak kombinowałem żeby film doświetlać tym samym światłem, którego normalnie używaliśmy do łażenia po kopalni. Trzeba było dodatkowo czas wydłużyć do 1/25 sek.
Pod wodą to już by się tak nie dało - za słabe światło.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu