Dolnośląskich klimatów ciąg dalszy - tym razem kopalnia chromitu Tąpadła.
Kopalnia położona jest na stoku Czernicy w masywie Ślęży koło wsi Tąpadła. Chromit (ruda chromu) wydobywano w niej z przerwami w latach 1890 - 1943. Obecnie dostępne są dwie niepołączone już ze sobą części kopalni - górna szybem i dolna udostępniona sztolnią.
Najniższy poziom kopalni jest całkowicie zalany i leży na głębokości 14m. Po sforsowaniu kraty na wejściu do sztolni (którą jakiś nerwus trochę podpiłował) i pokonaniu dość wygodnego chodnika zalany poziom jest łatwo dostępny deskowanym szybem. Drewniane elementy pod wodą zachowały się w idealnym stanie w przeciwieństwie do zgniłych stępli w suchej części.
Na dole korytarze mają kształt litery Y, na spągu wszędzie leży torowisko. W kopalni typowe jest widoczne na filmie rozwarstwienie wody - w okolicach szybu widoczność jest średnia, w miarę posuwania się korytarzami warstwa czystej wody jest coraz większa a na przodkach woda jest już kryształowo czysta. Co ciekawe wszędzie pod stropem utrzymuje się gruba poduszka powietrzna - widać skały muszą być bardzo zwięzłe.
W sumie poza targaniem sprzętu jest to łatwe i przyjemne nurkowanie. Wiele lat temu odbywały się w kopalni nurkowania w ramach warsztatów jaskiniowych prowadzonych przez Wiktora Bolka i Włodka Szymanowskiego. Taka dolnośląska sztolniowa klasyka
KSD [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2011, 21:43
Film bardzo fajny, jak zwykle zresztą
Tymczasem pytanko - czym doświetlasz na powierzchni? Chodzi mi materiał kręcony w jaskini ale te elementy "suche".
Tymczasem pytanko - czym doświetlasz na powierzchni? Chodzi mi materiał kręcony w jaskini ale te elementy "suche".
A to zabawne - doświetlane było 'ze łba' dwoma backupami led na kasku - stwierdziłem, że tak będzie bardziej naturalnie niż tysiące lumen hidów odpalać.
Musiałem tylko uważać żeby głową nie ruszać patrząc w ekran
Wysłany: 17-11-2011, 10:46
ciężko jest sobie wyobrazić że tam pracowali ludzie i to jeszcze wiele lat temu, o nurkowaniu nie wspomne, jak dla mnie hardcore'owe, co nie zmienia faktu że filmik rewelacja.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2011, 16:25
Konrad Dubiel napisał/a:
A to zabawne - doświetlane było 'ze łba' dwoma backupami led na kasku - stwierdziłem, że tak będzie bardziej naturalnie
Fajnie wyszło własnie - wszystko co trzeba to widać, a klimat ciemnej jaskini pozostał
Będę chciał niedługo sfimować coś takiego (jaskina ale sucha) i tak kombinuję co tu skołować za światło
ciężko jest sobie wyobrazić że tam pracowali ludzie i to jeszcze wiele lat temu, o nurkowaniu nie wspomne, jak dla mnie hardcore'owe, co nie zmienia faktu że filmik rewelacja.
Kopalnia jest całkiem współczesna - obszerne chodniki drążone maszynowo a nie perlikiem i żalazkiem, kolejka zamiast targania worów na grzbiecie - wręcz luksusowe warunki.
Ciężko to było w starych kopalniach, gdzie górnik czołgać się musiał i nie dożywał czterdziestki...
Nawet obecnie mimo drobnych zawałów transport sprzętu do nurkowania nie stanowi problemu.
[ Dodano: 17-11-2011, 18:24 ]
KSD napisał/a:
Fajnie wyszło własnie - wszystko co trzeba to widać, a klimat ciemnej jaskini pozostał
Będę chciał niedługo sfimować coś takiego (jaskina ale sucha) i tak kombinuję co tu skołować za światło
No właśnie tak kombinowałem żeby film doświetlać tym samym światłem, którego normalnie używaliśmy do łażenia po kopalni. Trzeba było dodatkowo czas wydłużyć do 1/25 sek.
Pod wodą to już by się tak nie dało - za słabe światło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko