Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie w Egipcie - z przewodnikiem, czy bez?
Autor Wiadomość
hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2011, 20:30   

No cóż, w "Colonie", podczas ostatniego wyjazdu, na nocnym nurkowaniu właściwie sam je prowadziłem... grupa 6 osób... Na rafach też połowę nurkowań właściwie widziałem przewodnika przez góra 10% nurkowania... A że pary "zmieniały się" pod wodą w zależności od tego ile komu zostało gazu, wychodziłem z wody ostatni... przewodnicy byli już dawno na łodzi. Choć wiem, że z pełną premedytacją wykorzystywali fakt, że jestem instruktorem...

Wesołek 

Stopień: Cos tam jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2011, 21:19   

Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia. Pozdrawiam brać nurkową.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2011, 22:43   

hubert68 napisał/a:
No cóż, w "Colonie", podczas ostatniego wyjazdu, na nocnym nurkowaniu właściwie sam je prowadziłem... grupa 6 osób...

Z moich obserwacji - maksymalna/optymalna liczba osób na nocnym nurku w Egipcie to 3-2 osoby, ewentualnie plus przewodnik (najbardziej lubię, kiedy czeka na nas jednak w bazie :ping: ).
Przecież nocny nurek to zwykle podziwianie krewetek i ślimaków. My zazwyczaj wisimy obok skrawka rafy i przyglądamy się życiu rafy, po kilku - kilkunastu minutach odpływamy na kolejny odcinek - i tak 100 minut :aaa:
W 6 osób tego sobie jakoś wyobrazić nie mogę :ping: .

Wesołek napisał/a:
Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia.

Dokładnie!
Również od pewnego czasu wybieram bazy niemieckie.

Nawiązując do wcześniejszej dyskusji; po kilku miesiącach spędzonych w Egipcie, nie jestem przekonana, czy statystyczny przewodnik egipski (najczęściej jest to DM, nie instruktor) zwiększa bezpieczenstwo. On chce zadowolić klienta za wszelką cenę, a to już samo w sobie stwarza dodatkowe ryzyko......

Pamiętam, kiedy 2 świeżo upieczonych instruktorów (z Krakena :ping: ) chciało iść na wrak na 45 metrów. Przewodnik uparł się, że idzie z nimi - oni wzięli twiny, guide zabrał pojedynczą flaszkę. Nurkowanie skończyło się podawaniem gazu............ przewodnikowi :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 20-11-2011, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

Dobroć 

Stopień: PADI Instructor MSDT
Kraj:
Egypt

Wysłany: 08-12-2011, 19:48   

Wesołek napisał/a:
Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia. Pozdrawiam brać nurkową.

Nie tylko bazy niemieckie stosują takie zasady... Z grupami daily, obowiązkowo pierwszy nurek sprawdzający stopień wyszkolenia (proszę nie mylić z posiadanymi plastikami), pływalność, dyscyplinę grupy itd. Jeśli wszystko jest w porządku, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pływali bez przewodnika. Sporo nieporozumień wynika często z braku określenia swoich oczekiwań wobec przewodnika...

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-08-2012, 20:55   

ZielonySmok napisał/a:
arkac123 napisał/a:
A hotel wybrałam w Marsa - tam już też są aquaparki, ku zachwycie moich dzieci

Jak będzie fajnie to dopraszam się o oceną aquaparku i hotelu :-D
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku!

No i wróciłam (hotele 2+2 na lipiec zamawia się niestety w październiku poprzedniego roku, stąd odświeżam stary wątek) :ping:

Z czystym sumieniem polecam hotel Solymar Solaya (oferta TUI) dla nurków z dziećmi. W hotelu zostaliśmy mile zaskoczeni polskimi animatorkami, które skutecznie zabawiały nasze pociechy od rana do późnego wieczora.
Przy hotelu jest aquapark - nasze dzieci (5-12 lat) były zachwycone :aaa:

Pozbywszy się milusińskich, mogliśmy w spokoju nurkować. :ping:
W Coraya Divers można nurkować samodzielnie, bez guida (wymóg min. 25 zalogowanych nurkowań i przejście check-diva), na wszystkich miejcówkach.

Sama baza jest olbrzymia, (obsługuje około 200 nurków), perfekcyjnie zarządzana (w samej recepcji pracuje około 4 osób), przewodników jest co najmniej kilkunastu.
Nurkuje się na bazie przy hotelu (wypływa się zodiakiem w jedną stronę, później wraca samodzielnie do bazy). Można też wziąć busik lub łódź, ale my najchętniej korzystaliśmy z szybkiego RiB-a, odpływającego z plaży hotelowej (po Hrg mamy serdecznie dość busików). Miejscówki było od 5-ciu do 15-tu minut płynięcia speedboatem.
Baza jest czysto rekreacyjna, nie obsługuje nurków technicznych. Nitroks jest oczywiście w cenie powietrza, ale nie ma mowy o twinie czy mieszankach.

Dzieci już nam zapowiedziały, że w przyszłym roku mamy wybrać ten sam hotel.

Sama hotelowa rafa co prawda jest dużo uboższa od tej w Abu-Dabab, jednak często spotkać można żółwika, są mureny, widzieliśmy dużego Napoleona, a moja najmłodsza, 5-cie letnia córa była wręcz zachwycona ukwiałem z błazenkiem na głębokości 1 metra, ośmiornicą i skrzydlicą.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu