Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 20-11-2011, 20:30
No cóż, w "Colonie", podczas ostatniego wyjazdu, na nocnym nurkowaniu właściwie sam je prowadziłem... grupa 6 osób... Na rafach też połowę nurkowań właściwie widziałem przewodnika przez góra 10% nurkowania... A że pary "zmieniały się" pod wodą w zależności od tego ile komu zostało gazu, wychodziłem z wody ostatni... przewodnicy byli już dawno na łodzi. Choć wiem, że z pełną premedytacją wykorzystywali fakt, że jestem instruktorem...
Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia. Pozdrawiam brać nurkową.
No cóż, w "Colonie", podczas ostatniego wyjazdu, na nocnym nurkowaniu właściwie sam je prowadziłem... grupa 6 osób...
Z moich obserwacji - maksymalna/optymalna liczba osób na nocnym nurku w Egipcie to 3-2 osoby, ewentualnie plus przewodnik (najbardziej lubię, kiedy czeka na nas jednak w bazie ).
Przecież nocny nurek to zwykle podziwianie krewetek i ślimaków. My zazwyczaj wisimy obok skrawka rafy i przyglądamy się życiu rafy, po kilku - kilkunastu minutach odpływamy na kolejny odcinek - i tak 100 minut
W 6 osób tego sobie jakoś wyobrazić nie mogę .
Wesołek napisał/a:
Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia.
Dokładnie!
Również od pewnego czasu wybieram bazy niemieckie.
Nawiązując do wcześniejszej dyskusji; po kilku miesiącach spędzonych w Egipcie, nie jestem przekonana, czy statystyczny przewodnik egipski (najczęściej jest to DM, nie instruktor) zwiększa bezpieczenstwo. On chce zadowolić klienta za wszelką cenę, a to już samo w sobie stwarza dodatkowe ryzyko......
Pamiętam, kiedy 2 świeżo upieczonych instruktorów (z Krakena ) chciało iść na wrak na 45 metrów. Przewodnik uparł się, że idzie z nimi - oni wzięli twiny, guide zabrał pojedynczą flaszkę. Nurkowanie skończyło się podawaniem gazu............ przewodnikowi
Ostatnio zmieniony przez arkac123 20-11-2011, 22:44, w całości zmieniany 1 raz
Bywając w Egipcie, od pewnego czasu pływamy z bazami niemieckimi a to tylko dlatego, że nie podchodzą typowo komercjalnie do klienta. W tych bazach jak widza, że jesteś odpowiedzialnym nurkiem to pływasz bez przewodnika, jeśli w grupie sa osoby co źle pływają to obligatoryjnie dostają przewodnika. Ale przewodnik nie zastąpi rozsądnego myślenia. Pozdrawiam brać nurkową.
Nie tylko bazy niemieckie stosują takie zasady... Z grupami daily, obowiązkowo pierwszy nurek sprawdzający stopień wyszkolenia (proszę nie mylić z posiadanymi plastikami), pływalność, dyscyplinę grupy itd. Jeśli wszystko jest w porządku, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pływali bez przewodnika. Sporo nieporozumień wynika często z braku określenia swoich oczekiwań wobec przewodnika...
A hotel wybrałam w Marsa - tam już też są aquaparki, ku zachwycie moich dzieci
Jak będzie fajnie to dopraszam się o oceną aquaparku i hotelu
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku!
No i wróciłam (hotele 2+2 na lipiec zamawia się niestety w październiku poprzedniego roku, stąd odświeżam stary wątek)
Z czystym sumieniem polecam hotel Solymar Solaya (oferta TUI) dla nurków z dziećmi. W hotelu zostaliśmy mile zaskoczeni polskimi animatorkami, które skutecznie zabawiały nasze pociechy od rana do późnego wieczora.
Przy hotelu jest aquapark - nasze dzieci (5-12 lat) były zachwycone
Pozbywszy się milusińskich, mogliśmy w spokoju nurkować.
W Coraya Divers można nurkować samodzielnie, bez guida (wymóg min. 25 zalogowanych nurkowań i przejście check-diva), na wszystkich miejcówkach.
Sama baza jest olbrzymia, (obsługuje około 200 nurków), perfekcyjnie zarządzana (w samej recepcji pracuje około 4 osób), przewodników jest co najmniej kilkunastu.
Nurkuje się na bazie przy hotelu (wypływa się zodiakiem w jedną stronę, później wraca samodzielnie do bazy). Można też wziąć busik lub łódź, ale my najchętniej korzystaliśmy z szybkiego RiB-a, odpływającego z plaży hotelowej (po Hrg mamy serdecznie dość busików). Miejscówki było od 5-ciu do 15-tu minut płynięcia speedboatem.
Baza jest czysto rekreacyjna, nie obsługuje nurków technicznych. Nitroks jest oczywiście w cenie powietrza, ale nie ma mowy o twinie czy mieszankach.
Dzieci już nam zapowiedziały, że w przyszłym roku mamy wybrać ten sam hotel.
Sama hotelowa rafa co prawda jest dużo uboższa od tej w Abu-Dabab, jednak często spotkać można żółwika, są mureny, widzieliśmy dużego Napoleona, a moja najmłodsza, 5-cie letnia córa była wręcz zachwycona ukwiałem z błazenkiem na głębokości 1 metra, ośmiornicą i skrzydlicą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko