Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
port 1/2 cala w automacie
Autor Wiadomość
Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-12-2011, 14:39   port 1/2 cala w automacie

Witam,
Niektóre firmy (Apeks, Mares) stosują w swoich automatach porty niskiego ciśnienia 1/2 cala (oprócz standardowych 3/8 cala). Czemu one mają służyć? Czy są jakieś węże z gwintem 1/2?

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 20-12-2011, 14:40   

są węże- ja brałem od Piórewicza.

~S

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-12-2011, 22:35   

Piórewicz / scubatech sprzedają napewno węże w tym "rozmiarze", nie tylko mares/apeks ( w sumie apeks chyba tylko w "setce" umieszcza ten port ) ale też zdaje się są inne firmy które tworzą taki port.

Grzegorz_N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 08:36   

Ale po co? Jaka jest idea zastosowania takiego portu? Piszą że dla urządzeń wymagających większego wydatku powietrza - ale uważam to za totalną bzdurę.

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 12:13   

A po co robi się dwa porty wysokiego ciśnienia? (może to głupie pytanie ale nie wiem)

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 12:18   

Grzegorz_N napisał/a:
ale uważam to za totalną bzdurę

Zgodnie z mechaniką płynów (i zdrowym rozsądkiem) opory przepływu są mniejsze gdy średnicy rury w której sobie ten płyn płynie jest większa. Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów. Jak bardzo chcesz to mógłbym sprawdzić w notatkach z hydrauliki (mam nadzieje że prędkości są w odpowiednim zakresie).

Ale niezależnie od powyższego te porty są mocno wkurzające :-) Trzeba specjalnie zamawiać węże bo "stanbdardowe" nie pasują. Oczywiście jeżeli chce się wymienić bo oryginalne są 1/2'. Jest problem z zaślepkami - bo nie wszędzie takie są. Dodatkowo Mares w tym pocie wkłada taką fajną rureczką (to ma jaką ładną marketingową nazwę) tak że zwykłe zaślepki 1/2 cala nie pasują a takich Maresa w polsce nie mozna dostać...

[ Dodano: 21-12-2011, 12:29 ]
Bulbon napisał/a:
A po co robi się dwa porty wysokiego ciśnienia

Można mieć podpięty manometr + transmiter do komputera.
Jak są po rzeciwległych stronach I stopnia to przy twinie zawsze będzie go można ułożyć wężem w dół.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 21-12-2011, 13:18   

mi_g napisał/a:
opory przepływu są mniejsze gdy średnicy rury w której sobie ten płyn płynie jest większa. Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów.

Zakładając że akurat gwint węża od strony pierwszego stopnia jest najwęższym miejscem co prawdą nie jest...

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2011, 13:34   

mi_g napisał/a:
Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów.

W teorii i w pelnym wykorzystaniu wydolnosci systemu i patrzac tylko na to miejsce masz racje. W praktyce masz przeplywy rzedu 15 l/min, tutaj zwiekszenie srednicy to czysto marketingowy gag. Zauwaz rowniez ze wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne.

Grzegorz_N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 13:55   

Bulbon napisał/a:
A po co robi się dwa porty wysokiego ciśnienia

To proste. Ja mam do jednego podłączony transmiter do komputera a do drugiego miernik analogowy (manometr). Tak ważny element musi być zdublowany. A znane są przypadki (zwłaszcza w zimnej wodzie) że bateria w transmiterze siada podczas nurkowania.

[ Dodano: 21-12-2011, 13:57 ]
martin napisał/a:
wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne

No właśnie. W opisie Apeks pisze że to "do urządzeń wymagających dużych wydatków powietrza". Ale o co chodzi? A ponadto z wzrostem przepływu wzrasta prawdopodobieństwo zamrożenia automatu. A więc nawet gdyby były jakieś "urządzenia" wymagające większych wydatków to używanie ich w zimnej wodzie może być niebezpieczne.
Co ciekawe w poprzedniej wersji (100) stosowali te porty, a w "200" już nie.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 21-12-2011, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 14:27   

martin napisał/a:
Zauwaz rowniez ze wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne.

Wydaje mi się że oryginaly wąż Apeksa jest grubszy niż taki standardowy 3/8. To akurat mogę łatwo sprawdzić po powrocie do domu.

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2011, 14:51   

Dzięki Grzegorz_N! No tak, zdublowanie sprzętu.. to faktycznie było głupie pytanie. ;)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2011, 15:04   

mi_g napisał/a:
To akurat mogę łatwo sprawdzić po powrocie do domu.

To przy okazji sprawdz srednice przylacza po stronie drugiego stopnia.

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2011, 19:06   

Cytat:

W teorii i w pelnym wykorzystaniu wydolnosci systemu i patrzac tylko na to miejsce masz racje. W praktyce masz przeplywy rzedu 15 l/min, tutaj zwiekszenie srednicy to czysto marketingowy gag. Zauwaz rowniez ze wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne.

male "ale" - opor przeplywu, jest wypadkowa sumy wszystkich przewezen w systemie, wiec tych na pierwszym stopniu teoretycznie tez...

w praktyce - nie wiem ;)
pewnie przy duzych wydatkach (syt awaryjne) cos tam daje - ile i czy rzeczywiscie ma sens? najlepiej popatrzec na ilosc dostenych na rynku pierwszych stopni wyposazonych w ten ficzer i bez niego :)

preferowany port - to juz troche piesn przeszlosci...

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 21-12-2011, 19:07   

To wy irodym nie napelniacie?
Duze przelacze, wieksza srednica weza, wiekszy pistolet= szybciej nadmuchana irodyna

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2011, 20:25   

Cytat:

Zdazylo mi sie dwa raz - oba bezposrednio z butli.

bann napisał/a:
male "ale" - opor przeplywu,

Tylko czy on naprawde nas w tej konfiguracji interesuje?
Wydajnosc ukladu jest wielokrotnie wieksza niz zapotrzebowanie. Opory nie maja wplywu na prace potrzebna na wykonanie oddechu.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2011, 08:34   

jacekvw napisał/a:

Szybciej napełniona to jest z AGI np.

A ostatnio, duże o mocy 1 Mg które używaliśmy posiadają zrywkę i własną butlę.

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 22-12-2011, 18:13   

martin napisał/a:

.

Z twina? Musi to byc niewygodne. Z stage, hm, gaz moze sie przydac do dekompresji.

[ Dodano: 22-12-2011, 18:14 ]
Nuroslaw napisał/a:

Szybciej napełniona to jest z AGI np.

A jak czesto bierzesz taka irodyme pod wode?

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2011, 18:40   

jacekvw napisał/a:
martin napisał/a:

.

Z twina? Musi to byc niewygodne. Z stage, hm, gaz moze sie przydac do dekompresji.

a nie myślisz, że jak jest irodyna to jest i dodatkowa, niezależna butla do jej obsługi ?

Cytat:
Cytat:

A jak czesto bierzesz taka irodyme pod wode?

W ostatnim miesiącu 3 razy :) , ale to już koniec akcji na ten rok - zadanie wykonane.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 22-12-2011, 18:46, w całości zmieniany 2 razy  

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 22-12-2011, 18:46   

Czyli rozumiem ze nie na kazde nurkowanie, a moglbys, zawsze moze byc cos do wyjecia ma powierzchnie a tak odpinadz waz od suchego, podlaczasz pistolet i bawisz sie na calego.
Jakos sobie nie wyobrazam , brac za kazdym razem dodatkowj butli specjalnie do irodymy

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2011, 18:49   

oczywiście, podobnie jak nie bierzesz do zwykłej bojki dodatkowej butli. Ile razy zabierasz w ogóle irodrynę, nawet mała, taką 30kg ?

Po za tym, zawsze musisz wszystko wyciągać od razu na powierzchnię ? Do takich prac, raczej lepiej się przygotować, a nie na żywioł -- ooooo znalazłem, nie wiem co to jest i do czego mi potrzebne, ale wyciągnę ..... tak ? :????:
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 22-12-2011, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu