Wysłany: 20-12-2011, 14:39 port 1/2 cala w automacie
Witam,
Niektóre firmy (Apeks, Mares) stosują w swoich automatach porty niskiego ciśnienia 1/2 cala (oprócz standardowych 3/8 cala). Czemu one mają służyć? Czy są jakieś węże z gwintem 1/2?
Piórewicz / scubatech sprzedają napewno węże w tym "rozmiarze", nie tylko mares/apeks ( w sumie apeks chyba tylko w "setce" umieszcza ten port ) ale też zdaje się są inne firmy które tworzą taki port.
Wysłany: 21-12-2011, 08:36
Ale po co? Jaka jest idea zastosowania takiego portu? Piszą że dla urządzeń wymagających większego wydatku powietrza - ale uważam to za totalną bzdurę.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 21-12-2011, 12:18
Grzegorz_N napisał/a:
ale uważam to za totalną bzdurę
Zgodnie z mechaniką płynów (i zdrowym rozsądkiem) opory przepływu są mniejsze gdy średnicy rury w której sobie ten płyn płynie jest większa. Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów. Jak bardzo chcesz to mógłbym sprawdzić w notatkach z hydrauliki (mam nadzieje że prędkości są w odpowiednim zakresie).
Ale niezależnie od powyższego te porty są mocno wkurzające Trzeba specjalnie zamawiać węże bo "stanbdardowe" nie pasują. Oczywiście jeżeli chce się wymienić bo oryginalne są 1/2'. Jest problem z zaślepkami - bo nie wszędzie takie są. Dodatkowo Mares w tym pocie wkłada taką fajną rureczką (to ma jaką ładną marketingową nazwę) tak że zwykłe zaślepki 1/2 cala nie pasują a takich Maresa w polsce nie mozna dostać...
[ Dodano: 21-12-2011, 12:29 ]
Bulbon napisał/a:
A po co robi się dwa porty wysokiego ciśnienia
Można mieć podpięty manometr + transmiter do komputera.
Jak są po rzeciwległych stronach I stopnia to przy twinie zawsze będzie go można ułożyć wężem w dół.
opory przepływu są mniejsze gdy średnicy rury w której sobie ten płyn płynie jest większa. Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów.
Zakładając że akurat gwint węża od strony pierwszego stopnia jest najwęższym miejscem co prawdą nie jest...
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-12-2011, 13:34
mi_g napisał/a:
Oczywiście na liczbach nie sprawdzałem czy zmiana z 3/8'' na 1/2'' (czyli 4/8'') dla powietrza i prędkościach przepływów które wystepują za pierwszym stopniem w automatach daje jakiś sensowny spadek oporów.
W teorii i w pelnym wykorzystaniu wydolnosci systemu i patrzac tylko na to miejsce masz racje. W praktyce masz przeplywy rzedu 15 l/min, tutaj zwiekszenie srednicy to czysto marketingowy gag. Zauwaz rowniez ze wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne.
Wysłany: 21-12-2011, 13:55
Bulbon napisał/a:
A po co robi się dwa porty wysokiego ciśnienia
To proste. Ja mam do jednego podłączony transmiter do komputera a do drugiego miernik analogowy (manometr). Tak ważny element musi być zdublowany. A znane są przypadki (zwłaszcza w zimnej wodzie) że bateria w transmiterze siada podczas nurkowania.
[ Dodano: 21-12-2011, 13:57 ]
martin napisał/a:
wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne
No właśnie. W opisie Apeks pisze że to "do urządzeń wymagających dużych wydatków powietrza". Ale o co chodzi? A ponadto z wzrostem przepływu wzrasta prawdopodobieństwo zamrożenia automatu. A więc nawet gdyby były jakieś "urządzenia" wymagające większych wydatków to używanie ich w zimnej wodzie może być niebezpieczne.
Co ciekawe w poprzedniej wersji (100) stosowali te porty, a w "200" już nie.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 21-12-2011, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
W teorii i w pelnym wykorzystaniu wydolnosci systemu i patrzac tylko na to miejsce masz racje. W praktyce masz przeplywy rzedu 15 l/min, tutaj zwiekszenie srednicy to czysto marketingowy gag. Zauwaz rowniez ze wewnetrzna srednica weza i dysza w drugim stopniu pozostaja identyczne.
male "ale" - opor przeplywu, jest wypadkowa sumy wszystkich przewezen w systemie, wiec tych na pierwszym stopniu teoretycznie tez...
w praktyce - nie wiem
pewnie przy duzych wydatkach (syt awaryjne) cos tam daje - ile i czy rzeczywiscie ma sens? najlepiej popatrzec na ilosc dostenych na rynku pierwszych stopni wyposazonych w ten ficzer i bez niego
preferowany port - to juz troche piesn przeszlosci...
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-12-2011, 20:25
Cytat:
To wy irodym nie napelniacie?
Zdazylo mi sie dwa raz - oba bezposrednio z butli.
bann napisał/a:
male "ale" - opor przeplywu,
Tylko czy on naprawde nas w tej konfiguracji interesuje?
Wydajnosc ukladu jest wielokrotnie wieksza niz zapotrzebowanie. Opory nie maja wplywu na prace potrzebna na wykonanie oddechu.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-12-2011, 08:34
jacekvw napisał/a:
To wy irodym nie napelniacie?
Szybciej napełniona to jest z AGI np.
A ostatnio, duże o mocy 1 Mg które używaliśmy posiadają zrywkę i własną butlę.
Wysłany: 22-12-2011, 18:46
Czyli rozumiem ze nie na kazde nurkowanie, a moglbys, zawsze moze byc cos do wyjecia ma powierzchnie a tak odpinadz waz od suchego, podlaczasz pistolet i bawisz sie na calego.
Jakos sobie nie wyobrazam , brac za kazdym razem dodatkowj butli specjalnie do irodymy
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-12-2011, 18:49
oczywiście, podobnie jak nie bierzesz do zwykłej bojki dodatkowej butli. Ile razy zabierasz w ogóle irodrynę, nawet mała, taką 30kg ?
Po za tym, zawsze musisz wszystko wyciągać od razu na powierzchnię ? Do takich prac, raczej lepiej się przygotować, a nie na żywioł -- ooooo znalazłem, nie wiem co to jest i do czego mi potrzebne, ale wyciągnę ..... tak ?
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 22-12-2011, 18:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko