Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Logowanie nurkowań
Autor Wiadomość
Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 15:28   Logowanie nurkowań

Witam,

Zbliża się sezon zimowy, a więc i częstotliwość nurkowań w wodach otwartych będzie mniejsza. Owszem, jest kurs podlodowy w planach, ale główna moja aktywność przypadnie na ćwiczenia w Pałacu Kultury na basenie 4,5 m.

I teraz pytanie. Czy jak siedzę sobie półtorej godziny w ciepłej, basenowej wodzie i powtarzam S-drilla, ćwiczenia bez maski, doskonalę pływalność czy wsteczną żabę to:

Czy jest to nurkowanie godne zapisywania w logbooku? :)

Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 28-11-2012, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  

JACooL 

Stopień: full TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 15:54   

Wiem, ze nie powinno sie odpowiadac pytaniem na pytanie :P ale zastanow sie dla kogo ten logbook prowadzisz.
Jezeli stwierdzisz, ze to nurkowanie w basenie jest godne uwiecznienia - pisz, kto Ci zabroni :)
Podobnie wyglada sprezen w komorze, jedni zapisuja inni nie.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 16:15   

Paweł, masz moje pełne moralne wsparcie w logowaniu wszystkiego, co tylko sobie zażyczysz. Sam mam duży dług wobec wszechświata - nigdy nie zalogowałem oficjalnie żadnego nurkowania, nawet żadnego plastiku nie posiadam bo mi się nigdy wyrobić nie chciało. Ktoś musi logować, żeby się utrzymywała średnia :) Podziwiam tych, którzy podchodzą do logowania jak do sztuki i prowadzą zarąbiste logbooki - bo ja tak nie potrafię...

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 16:25   

Yavox napisał/a:
/.../nigdy nie zalogowałem oficjalnie żadnego nurkowania/.../

dobór balastu w zależności od konfiguracji zapamiętujesz, a SAC liczysz na bieżąco w wodzie, jednocześnie generując zestawienie zmian z ostatniego roku? :-) Zazdraszczam pamięci...

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 16:55   

Od 3 lat mam tą samą konfigurację. SAC liczę raz na 20 nurków :D

Ilu ludzi robiących rocznie w okolicach 80-100 nurkowań prowadzi te książeczki ?
Tak z ciekawości pytam.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 16:59   

filipesku napisał/a:

Ilu ludzi robiących rocznie w okolicach 80-100 nurkowań prowadzi te książeczki ?
Tak z ciekawości pytam.

Ja jeszcze piszę :ping: - ale głównie dlatego, żeby wiedzieć, jak wyglądają miejscówki - bardzo się przydaje podczas kolejnego wyjazdu :ping:

SAC nie liczyłam nigdy :aaa:

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 17:03   

arkac123 napisał/a:
a jeszcze piszę :ping: - ale głównie dlatego, żeby wiedzieć, jak wyglądają miejscówki - bardzo się przydaje podczas kolejnego wyjazdu

Też i z tego samego powodu ;-)

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 17:07   

filipesku napisał/a:

Tak z ciekawości pytam.

Ja dzielnie piszę logbook- olałam gotowe książeczki i mam zeszyt. Są w nim obliczenia SAC, ile brałam balastu, rysunki poglądowe jak wyglądała ośmiornica lub wkurzony partnur ;) , opisy miejscówek, wykonanych ćwiczeń, sposób przeprowadzenia deko oraz własne spostrzeżenia, uwagi, żarty- wszystko:)
Sprawia mi to kupę frajdy.

W osobnej części (nie logowej) opisywałam też ćwiczenia bezdechowe (statyczne i dynamiczne) i osiągnięcia na basenie- często też z zabawnym komentarzem lub rysunkiem ;)

filipesku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 17:07   

Załóżmy, że z tych 100 robicie 30-40 na Zakrzówku albo innych koparkach ? To co tam piszecie ? Samolot stoi tam gdzie stał :D ?

No chyba ze rocznie odwiedzacie 30 różnych miejscówek :D ?

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 17:14   

filipesku napisał/a:
Załóżmy, że z tych 100 robicie 30-40 na Zakrzówku albo innych koparkach ? To co tam piszecie ? Samolot stoi tam gdzie stał :D ?

No chyba ze rocznie odwiedzacie 30 różnych miejscówek :D ?

Po pierwsze: Zakrzówek jest duży (ostatnio "odkryłam" palmę z małpą), po drugie - na 80-100 nurków rocznie, przy założeniu 3 większych wyjazdów mam naprawdę więcej miejscówek niż 30 :ping:

Zakrzówek to dla mnie nadal wielka niewiadoma, bo zazwyczaj wiszę przy platformie i się udoskonalam :aaa: .

Pawel_B 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 17:40   

Bardzo ciekawe są Wasze przemyślenia, ale trzymajmy się tematu :) .

Czyli w skrócie uważacie, że skoro dla mnie takie godzinne nurkowanie w basenie jest ważne i dla mnie JEST nurkowaniem, anie moczeniem dupska w wannie, to mogę sobie logować? :) . Sprawa rozchodzi się o kilka nurków w roku, co przy prawie 70 w wodach otwartych nie powinno wynieść więcej niż 5 % całości :) .

Pozdrawiam, Paweł

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 18:02   

ja powiem wprost - dla mnie logowanie nurkowań basenowych to obciach :bee;
:papa:

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 18:04   

pomorzanka napisał/a:
ja powiem wprost - dla mnie logowanie nurkowań basenowych to obciach :bee;
:papa:

Mam dokładnie takie samo zdanie :bee;

Pawel_B 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 18:19   

pomorzanka napisał/a:
dla mnie logowanie nurkowań basenowych to obciach

No i takie opinie także chciałem usłyszeć :) . Teraz w ciszy (w kącie ;) ) będę mógł wszystko przemyśleć.

Qbas 

Stopień: ER/MSDT
Kraj:
Norway

Wysłany: 28-11-2012, 18:40   

Basenowych nurkowań również nigdy nie zapisywałem, ale chciałbym spojrzeć na problem z innej strony, mianowicie ze strony azotu przyswojonego przez organizm. Z tego głownie powodu niektórzy zapisują nurkowania w komorze do logbookow.

Jeśli np byś poszedł na godzinnego, może dwugodzinnego nura na basen 2-5m (do 10m i tak liczymy tak samo ze względu na złożoność "wolnych tkanek") i parę godzin później chciał zrobić normalne nurkowanie to MUSISZ do obliczeń grupy ciśnieniowej wziąć pod uwagę azot przyswojony podczas nurkowania w basenie. Wiec jak najbardziej warto takie nurkowanie ze względu na przyswojony azot zapisać w logbooku.

Kolejna sprawa to idąc na basen zazwyczaj staramy sie cos poprawić w swojej technice, poprawić nasze umiejętności nurkowe, wypróbować nowy sprzęt itp. Tak więc wszelkie uwagi również z takiego nurkowania warto zapisać by nie uleciały w kosmos.

Podsumowując: nie ma w tym nic złego by zapisywać również i takie nurkowania :)

Pozdrawiam
Kuba

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 19:15   

Qbas napisał/a:
Basenowych nurkowań również nigdy nie zapisywałem, ale chciałbym spojrzeć na problem z innej strony, mianowicie ze strony azotu przyswojonego przez organizm. Z tego głownie powodu niektórzy zapisują nurkowania w komorze do logbookow.

Z logowaniem komory w mojej ocenie, jest podobnie jak z logowaniem nurkowań basenowych - traktując to jako niecodzienne super wydarzenie (komora jest takim na pewno, basen takim czasem bywa) warto sobie zapisać.
Drugą wartością logowania basenów może być np. trening ze skrajnie dużym wysiłkiem, co pozwala na lepsze przybliżenie oceny stresowego SAC.

Qbas napisał/a:
Jeśli np byś poszedł na godzinnego, może dwugodzinnego nura na basen 2-5m (do 10m i tak liczymy tak samo ze względu na złożoność "wolnych tkanek") i parę godzin później chciał zrobić normalne nurkowanie to MUSISZ do obliczeń grupy ciśnieniowej wziąć pod uwagę azot przyswojony podczas nurkowania w basenie. Wiec jak najbardziej warto takie nurkowanie ze względu na przyswojony azot zapisać w logbooku.

Jakie będzie nasycenie dla Nx40 i średniej głębokości 2,5m?

filipesku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2012, 19:26   

0 :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 19:28   

Pawel_B napisał/a:
Teraz w ciszy (w kącie ;) ) będę mógł wszystko przemyśleć.

Olej opinie i pisz. Tylko nie zapomnij dopisać np trening basenowy. Zaraz obok siebie masz wzorzec do naśladowania. Nurkowanie to zabawa i nie widzę powodu aby nie bawić się w nie tak jak chcesz.
Ja nie jestem tak ułożony ale gdy widzę świetnie prowadzone logboki to poprostu zazdroszczę.
Daj powód do zazdrości :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 19:31   

jacekplacek napisał/a:

filipesku napisał/a:
0 :)

Nie :)

Włodek K napisał/a:
Nurkowanie to zabawa i nie widzę powodu aby nie bawić się w nie tak jak chcesz.
:beer3:

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 19:34   

jacekplacek napisał/a:

Maksymalne możliwe :)
Nie chce mi się liczyć :)
Ale coś o T1/2 jest na rzeczy :)
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 28-11-2012, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu