Wysłany: 28-11-2012, 15:28 Logowanie nurkowań
Witam,
Zbliża się sezon zimowy, a więc i częstotliwość nurkowań w wodach otwartych będzie mniejsza. Owszem, jest kurs podlodowy w planach, ale główna moja aktywność przypadnie na ćwiczenia w Pałacu Kultury na basenie 4,5 m.
I teraz pytanie. Czy jak siedzę sobie półtorej godziny w ciepłej, basenowej wodzie i powtarzam S-drilla, ćwiczenia bez maski, doskonalę pływalność czy wsteczną żabę to:
Czy jest to nurkowanie godne zapisywania w logbooku?
Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 28-11-2012, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Wiem, ze nie powinno sie odpowiadac pytaniem na pytanie ale zastanow sie dla kogo ten logbook prowadzisz.
Jezeli stwierdzisz, ze to nurkowanie w basenie jest godne uwiecznienia - pisz, kto Ci zabroni
Podobnie wyglada sprezen w komorze, jedni zapisuja inni nie.
Paweł, masz moje pełne moralne wsparcie w logowaniu wszystkiego, co tylko sobie zażyczysz. Sam mam duży dług wobec wszechświata - nigdy nie zalogowałem oficjalnie żadnego nurkowania, nawet żadnego plastiku nie posiadam bo mi się nigdy wyrobić nie chciało. Ktoś musi logować, żeby się utrzymywała średnia Podziwiam tych, którzy podchodzą do logowania jak do sztuki i prowadzą zarąbiste logbooki - bo ja tak nie potrafię...
ptja [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 16:25
Yavox napisał/a:
/.../nigdy nie zalogowałem oficjalnie żadnego nurkowania/.../
dobór balastu w zależności od konfiguracji zapamiętujesz, a SAC liczysz na bieżąco w wodzie, jednocześnie generując zestawienie zmian z ostatniego roku? Zazdraszczam pamięci...
Od 3 lat mam tą samą konfigurację. SAC liczę raz na 20 nurków
Ilu ludzi robiących rocznie w okolicach 80-100 nurkowań prowadzi te książeczki ?
Tak z ciekawości pytam.
Ja dzielnie piszę logbook- olałam gotowe książeczki i mam zeszyt. Są w nim obliczenia SAC, ile brałam balastu, rysunki poglądowe jak wyglądała ośmiornica lub wkurzony partnur , opisy miejscówek, wykonanych ćwiczeń, sposób przeprowadzenia deko oraz własne spostrzeżenia, uwagi, żarty- wszystko:)
Sprawia mi to kupę frajdy.
W osobnej części (nie logowej) opisywałam też ćwiczenia bezdechowe (statyczne i dynamiczne) i osiągnięcia na basenie- często też z zabawnym komentarzem lub rysunkiem
Załóżmy, że z tych 100 robicie 30-40 na Zakrzówku albo innych koparkach ? To co tam piszecie ? Samolot stoi tam gdzie stał ?
No chyba ze rocznie odwiedzacie 30 różnych miejscówek ?
Po pierwsze: Zakrzówek jest duży (ostatnio "odkryłam" palmę z małpą), po drugie - na 80-100 nurków rocznie, przy założeniu 3 większych wyjazdów mam naprawdę więcej miejscówek niż 30
Zakrzówek to dla mnie nadal wielka niewiadoma, bo zazwyczaj wiszę przy platformie i się udoskonalam .
Wysłany: 28-11-2012, 17:40
Bardzo ciekawe są Wasze przemyślenia, ale trzymajmy się tematu .
Czyli w skrócie uważacie, że skoro dla mnie takie godzinne nurkowanie w basenie jest ważne i dla mnie JEST nurkowaniem, anie moczeniem dupska w wannie, to mogę sobie logować? . Sprawa rozchodzi się o kilka nurków w roku, co przy prawie 70 w wodach otwartych nie powinno wynieść więcej niż 5 % całości .
Basenowych nurkowań również nigdy nie zapisywałem, ale chciałbym spojrzeć na problem z innej strony, mianowicie ze strony azotu przyswojonego przez organizm. Z tego głownie powodu niektórzy zapisują nurkowania w komorze do logbookow.
Jeśli np byś poszedł na godzinnego, może dwugodzinnego nura na basen 2-5m (do 10m i tak liczymy tak samo ze względu na złożoność "wolnych tkanek") i parę godzin później chciał zrobić normalne nurkowanie to MUSISZ do obliczeń grupy ciśnieniowej wziąć pod uwagę azot przyswojony podczas nurkowania w basenie. Wiec jak najbardziej warto takie nurkowanie ze względu na przyswojony azot zapisać w logbooku.
Kolejna sprawa to idąc na basen zazwyczaj staramy sie cos poprawić w swojej technice, poprawić nasze umiejętności nurkowe, wypróbować nowy sprzęt itp. Tak więc wszelkie uwagi również z takiego nurkowania warto zapisać by nie uleciały w kosmos.
Podsumowując: nie ma w tym nic złego by zapisywać również i takie nurkowania
Pozdrawiam
Kuba
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 19:15
Qbas napisał/a:
Basenowych nurkowań również nigdy nie zapisywałem, ale chciałbym spojrzeć na problem z innej strony, mianowicie ze strony azotu przyswojonego przez organizm. Z tego głownie powodu niektórzy zapisują nurkowania w komorze do logbookow.
Z logowaniem komory w mojej ocenie, jest podobnie jak z logowaniem nurkowań basenowych - traktując to jako niecodzienne super wydarzenie (komora jest takim na pewno, basen takim czasem bywa) warto sobie zapisać.
Drugą wartością logowania basenów może być np. trening ze skrajnie dużym wysiłkiem, co pozwala na lepsze przybliżenie oceny stresowego SAC.
Qbas napisał/a:
Jeśli np byś poszedł na godzinnego, może dwugodzinnego nura na basen 2-5m (do 10m i tak liczymy tak samo ze względu na złożoność "wolnych tkanek") i parę godzin później chciał zrobić normalne nurkowanie to MUSISZ do obliczeń grupy ciśnieniowej wziąć pod uwagę azot przyswojony podczas nurkowania w basenie. Wiec jak najbardziej warto takie nurkowanie ze względu na przyswojony azot zapisać w logbooku.
Jakie będzie nasycenie dla Nx40 i średniej głębokości 2,5m?
Teraz w ciszy (w kącie ) będę mógł wszystko przemyśleć.
Olej opinie i pisz. Tylko nie zapomnij dopisać np trening basenowy. Zaraz obok siebie masz wzorzec do naśladowania. Nurkowanie to zabawa i nie widzę powodu aby nie bawić się w nie tak jak chcesz.
Ja nie jestem tak ułożony ale gdy widzę świetnie prowadzone logboki to poprostu zazdroszczę.
Daj powód do zazdrości
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 19:31
jacekplacek napisał/a:
filipesku napisał/a:
0
Nie
Włodek K napisał/a:
Nurkowanie to zabawa i nie widzę powodu aby nie bawić się w nie tak jak chcesz.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2012, 19:34
jacekplacek napisał/a:
Maksymalne możliwe
Nie chce mi się liczyć
Ale coś o T1/2 jest na rzeczy
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 28-11-2012, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko