tabata to właśnie trening interwałowy, tyle, ze on nie jest dokładnie na mięśnie brzucha, a ogolnorozwojowy- i chyba bardzo skuteczny
Raczej bym napisała, że morderczy.
Po pierwszych (i ostatnich) zajęciach stwierdziłam, że dla mnie to żadna przyjemność.
Ale inni byli zadowoleni (tzn inni: średnia wieku poniżej 30, średnia waga 55).
W moim wieku to pilates i joga - chociaż ostatnio biegając za jadącym na rolkach maluchem, wkurzyłam się, i też sprezentowałam sobie rolki - no i udało mi się przeżyć - ponadto odkryłam, że są rewelacyjne na nogi, więc też jak najbardzije polecam. .
Ostatnio zmieniony przez arkac123 25-04-2013, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 25-04-2013, 17:05
arkac123 napisał/a:
lozerka napisał/a:
tabata to właśnie trening interwałowy, tyle, ze on nie jest dokładnie na mięśnie brzucha, a ogolnorozwojowy- i chyba bardzo skuteczny
a jak długo trwał ? Bo tabata, to w zasadzie powtarzanie sekwencji, ale taki typowy, który ja głownie znajdowałam, to trwa ok 20 minut. A może Ty crossfita ćwiczyłaś ??, w sumie, to oparte chyba na tej samej zasadzie w tym kierunku nawet nie patrzę, wyłacznie po obejrzeniu jakies filmiku tak się zmeczyłam, że zadyszkę miałam
natomiast ja aktualnie, korzystając z czasu choroby szukam sobie czegoś na dni pomiędzy zorganizowanymi zajeciami i i mi ta tabata wpadła w oko, przy czym nie zamierzam się doprowadzić do stanu - "prawie wymiotuję", myśle nad skróceniem przy zachowaniu podobnych zasad. Wypróbowac z racji choroby jeszcze nie zdązyłam, całkiem możliwe, ze po pierwszych 4 minutach ostawię na bok.
Filip, a nie masz tam równie fajnych metod na poprawę innych części ciała ?
a jak długo trwał ? Bo tabata, to w zasadzie powtarzanie sekwencji, ale taki typowy, który ja głownie znajdowałam, to trwa ok 20 minut.
55 minut + 5 minut strechingu
Wytrzymałam, wykonałam (na zasadzie: co, ja nie zrobię, ja???), ale stwierdziłam, że nigdy więcej. Była to typowa tabata (z interwałami, głównie pompki, brzuszki, itp), później z ledwością weszłam do mieszkania na II piętrze, już o zakwasach przez kilka dni nie wspominając.
Filip, no pomysł rewelacyjny
Ostatnio zmieniony przez arkac123 25-04-2013, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
Mi poradzili bym nie robił gimnastyki jak wojsko polskie w latach 80tych.
Chodzi mi o to że pompki robi się powoli z jednym tempem.
To samo ze skłonami w pozycji leżącej , wystarczy od leżącej unieść się 7-10cm i tak trzymać co najmniej 12minut. Do tego dieta. Najlepsza "żryj połowę" , czyli jedz to co jesz ale mniejszymi porcjami.
Zobaczę po 3 tygodniach co to mi daje.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 25-04-2013, 17:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 25-04-2013, 17:58
arkac123 napisał/a:
lozerka napisał/a:
arkac123 napisał/a:
lozerka napisał/a:
a jak długo trwał ? Bo tabata, to w zasadzie powtarzanie sekwencji, ale taki typowy, który ja głownie znajdowałam, to trwa ok 20 minut.
55 minut + 5 minut strechingu
tak mi się wydawało, że nie do końca o tym myślę mi bardziej pasują takie zestawy, które są pod tabata dla początkujących 16-minutowe, skomponowane z 4 rodzajów ćwiczen np to http://fitappy.eu/2013/02...ng-interwalowy/
i tak, jak czytam o tabacie, to Twój był trochę dziwny, to z założenia jest krótki trening - a godzina, to jest juz naprawde długo i powinno się właczac ćwiczenia obejmujace jak najwiecej mięśni, a nie izolowane- a nie wiem, czy brzuszki nie są właśnie izolowane.
dobrze wykonana tabata po 20 minutach ( a ponoc i szybciej ) może doprowadzić do granicy pawia, godziny ..nie wyobrażam sobie
Zgadza się, to było pierwsze, o czym na początku zajęć wspomniała instruktorka.
Lozerko, ja ćwiczę od lat przez co najmniej 5 h tygodniowo (oczywiście nie takie kilery, jak tabata), więc godzinne zajęcia z trudem, ale przetrwałam. Brzyszki to oczywiście były jednym z ćwiczeń, wszystkie mięśnie pracowały równomiernie.
Jednak żadnej przyjemności przyjemności w tym nie znalazłam, no może opróćz satysfakcji, że przeżyłam.
Ale ja się nie odchudzam, nie chcę mieć kaloryfera ani mięśni, chodzę na fitnes dla czystej przyjemności - to tak jak z nurkowaniem - nurkuję, aby oglądać kolorowe rybki
Wysłany: 25-04-2013, 18:29
tyle, że ja nie odnoszę tego tylko do indywidualnych doświadczen , a do tego, co o tabacie czytałam, w tym na stronach dla bardzo regularnie i intensywnie trenujących - to z założenia ma być krótki trening, bardzo intensywny, bez żadnego odpuszczania, bez pomijania nawet sekundy- ale zaplanowany na krótko, ba, pisze się nawet o 4 minutach.
Mnie to interesuje głownie dlatego, ze nie znoszę biegać i szukam metody na poprawienie wydolności krążeniowo- oddechowej, właśnie na szybko. O ile biegi po 10 km od razu skreslam, to do takiego intensywnego ćwiczenie do utraty tchu, takiego jak tu, przez te kilkanascie minut jestem w stanie spróbować podejść. Ja całe życie jakieś "coś" sportowo robiłam, srednio regularnie, bo nie należę do typów systematycznych, ale rzutowo. Jak mnie brało na rower, to jezdziłam kilka miesięcy po 50-60 km dziennie, jak na pływanie to przez kilka miesięcy 2-4 x w tygodniu po 1,5 -2 km. Natomiast przez nurkowanie w ostatnim roku odpuściłam sobie ( z braku czasu i ze zmeczenia ciągłym przemieszczaniem się i pakowaniem w drogę ) i muszę straty na polu kondycyjno-sprawnościowym nadrobić i to chcę dorzucić do jogi własnie, ćwiczeń na piłkach i quasi aerobiku- fajne są, ale nie poprawiają wydolności, jakbym chciała
mam wrażenie, że gdzieś tu był jakiś wątek treningowy...nie da rady tych postów przerzucić do niego ?
Ta godzinna tabata u mnie w klubie jest pewnie podyktowana karnetami (wszystkie zajęcia trwają godzinę, siłą rzeczy, tabata też tyle musi).
Lozerko, byłaś na zumbie (zwykłej, albo z obciążeniem, zumba toning)? Ja ćwiczę głównie jogę i pilates, ale chodzę również na zumbę, właśnie dla poprawienia kondycji.
Zajęcia są intensywne, można się powygłupiać i powydzierać, są elementy fitness, belle dance, latino - jak dla mnie super.
Gdzie indziej można tańczyć "Gangnam Style", czy "Moja dziewczyna tańczy dla mnie"?
Zumba to dla mnie idealne połączenie intensywnego treningu z wygłupami.
[ Dodano: 25-04-2013, 19:10 ]
lozerka napisał/a:
mam wrażenie, że gdzieś tu był jakiś wątek treningowy...nie da rady tych postów przerzucić do niego ?
również proszę o przeniesienie
Ostatnio zmieniony przez arkac123 25-04-2013, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 25-04-2013, 19:14
nie byłam w ogóle nie wiedziałam, ze sa takie ćwiczenia, zumba do tej pory to dla mnie był jedynie taniec quasi towarzyski w parach
natomiast u mnie dobór ćwiczeń jest dokonywany pod 2 kryteriami- muszą być na miejscu ( nie słyszałam i nie może być tłumów- mam na tłum alergię , wole ćwiczenia w kilkuosobowych grupach.
Ale rozejrzę się, bo brzmi fajnie, szczególnie, ze taniec to ja bardzo, bardzo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko